Pandemide gösterdiği artışla dikkat çeken sosyal medya kullanıcı sayısı, 2022-2023 yılında düşüşe geçti. İşte son araştırma verilerine göre Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının güncel rakamı…
Sosyal medya, teknolojinin gelişimi ve akıllı cihazların artmasıyla giderek arttı. Koronavirüs pandemisinde yaşanan karantina sürecinde ise, kullanıcılar daha fazla sosyal medyaya yoğunlaştı ve Instagram, Facebook, WhatsApp ve YouTube gibi uygulamalara yöneldi.
Ancak bu tablo karantina sürecinin kaldırılmasıyla değişti. Türkiye’de sosyal medya platformlarını kullanan kişi sayısı 2022 yılında yaklaşık 7 milyon azaldı. Uzmanlar bu düşüşün pandemi sonrası gerçek hayata geçişi olarak nitelendirdi.
KULLANICI SAYISINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Sosyal medya kullanımıyla ilgili yapılan araştırmada Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 80,8’i sosyal medya kullanıcısıyken, 2023 verilerinde 73,1’inin sosyal medya kullanıyor olması dikkat çekti.
Söz konusu oranlar 85 milyonluk Türkiye nüfusu içinde yorumlandığında yaklaşık 7 milyon kişiye karşılık geliyor. Verilere göre, Türkiye'de sosyal medya kullanıcı sayısı son bir yılda 69 milyondan yaklaşık 62 milyona geriledi.
EN ÇOK İLGİYİ YOUTUBE ÇEKİYOR
Türkiye’deki kullanıcıların dikkatini en fazla video akış platformu YouTube çekti. 57,9 milyon kullanıcısı olan Youtube’u 48,65 milyon kullanıcıya sahip Instagram izliyor. Diğer yandan Twitter da 2 milyon 450 yeni kullanıcı kazandı.
EN FAZLA INSTAGRAM VE LINKEDIN KAYIP VERDÄ°
2022 yılında en fazla kullanıcı kaybı Linkedin’de yaşandı. Son 1 yılda 4,2 milyon kullanıcısını kaybeden Linkedin’i 3,5 milyon kullanıcı kaybıyla Instagram takip etti. Son bir yılda Facebook 1,6 milyon, Messenger 1 milyon 50 bin, Youtube ise 500 bin kullanıcı kaybetti.
Platformlarla ilgili son veriler paylaşılırken, Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav ise konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"We Are Social’in 2022 raporunda Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 80,8’i sosyal medya kullanıcısıyken, 2023 verilerinde 73,1’inin sosyal medya kullanıyor olması ve internet kullanımının aynı şekilde 8 saatten 7 saat 24 dakikaya düşmesini; pandemi sürecinden gerçek hayata dönüş olarak yorumlamak mümkün.2022’de Eğitimler, iş toplantıları ve eğlence arayışlarının online olması zorunluluğundan kaynaklanan bu durum, insanların işlerine gidip gelmesi, uzaktan değil yüz yüze eğitime geçilmesi, eğlence anlayışının online yerine gerçek hayata geri dönmesi ile normale döndü"
Kaynak:TGRT Haber
Yorum Yazın