Türkiye ağaçlandırmada Avrupa'nın zirvesinde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye ağaçlandırmada Avrupa'nın zirvesinde
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) dünyada en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Türkiye Avrupa'da ilk, dünyada ise 4. sırada yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Genel Müdürlüğün Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl vizyonu çerçevesinde geldiği noktayı değerlendirdi.

Kurumun 184 yıllık geçmişe sahip bir değer olduğunu ifade eden Karacabey, kuruluşundan bugüne kadar sadece Türkiye'ye değil dünya ormancılığına da büyük katkılar sağladığını belirtti.

Karacabey, kurumun zaman içerisinde gelişen şartlar neyi gerektiriyorsa onu yerine getirmeye çalıştığına işaret ederek, Genel Müdürlüğün 1917'den itibaren planlı ormancılığa geçtiğini anlattı.

Ormancılık faaliyetlerinde ani değişiklikler yapılamadığı için planlı çalışmanın çok önemli olduğuna dikkati çeken Karacabey, çok yönlü düşünülmeden atılabilecek adımların 100 yıl sonra geri dönülemeyecek kötü sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Türkiye, orman varlığını artırmada Avrupa'nın zirvesinde

Karacabey, planlı çalışmalar sonucunda, özellikle ağaçlandırma konusunda, Genel Müdürlüğün dünya çapında ön plana çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"1900'lü yılların başından 2002'ye kadar yapılan ağaçlandırmaların yılık ortalamasına bakıldığında, son 21 yılda bu çalışmaların 5 katını yapar hale geldik. 2000 yılların başında 20,8 milyon hektar olan orman varlığımız 23,2 milyon hektara ulaştı. Ülkemizin 29,6'sı ormanlarla kaplı durumda. Dünyada en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Türkiye, FAO'nun raporlarına bakıldığı zaman Avrupa'da ilk, dünyada ise 4. sırada. Türkiye, orman varlığını en çok artıran ülkeler sıralamasında ise dünyada 6., Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Kumul ağaçlandırması gibi özel çalışmalarda da Avrupa'da en başarılı ülkeyiz. 13 bin hektar kumul alanda ağaçlandırma çalışması gerçekleştirdik."

Ağaçlandırma konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı kapsamında kendilerine bir hedef belirlediğine işaret eden Karacabey, "Bize ülkemizin yüzölçümünün en az yüzde 30'luk kısmını ormanlarla kaplı olması hedefini koymuşlardı. Biz de bu kapsamda son 20 yılda 6 milyar 600 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bu yıl sonuna kadar yapacağımız çalışmalarla 7 milyar hedefinin üzerine çıkacağız ve ülkemizin yüzde 30'unu ormanlarla kaplı hale getireceğiz." diye konuştu.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbul'da barajlardaki su seviyesi yüzde 20'nin altına düştüÖnceki Haber

İstanbul'da barajlardaki su seviyesi yüz...

Demir Kubbe Nedir ve Nasıl Çalışır?Sonraki Haber

Demir Kubbe Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar