Rusya, 'dost olmayan ülkelere' rubleyle doğal gaz satışına başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya, 'dost olmayan ülkelere' rubleyle doğal gaz satışına başladı
Rusya Devlet Başkanı Putin'in imzaladığı kararnameye göre, Rus gazı alan ülkeler Gazprombank'tan hesap açarak ödemelerini bu bankaya yapacak.

Rusya'nın, "dost olmayan ülkelere" doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçtiğini duyurması, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin ise rubleyle ödemeyi kabul etmemesi enerji piyasalarında belirsizlik yarattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmesine yönelik kararnameyi dün imzaladı.

Putin'in imzaladığı ve ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlanan kararnameye göre, Rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınmasına yönelik yeni sistem bugün itibarıyla devreye girdi.

Kararnameye göre, Rus gazı alan ilgili ülkelerin, Gazprombank'tan hesap açmaları gerekirken, ödemeleri bu bankaya yapmalarının ardından, söz konusu fonlar Moskova Borsasında rubleye çevrilecek.

Söz konusu kararname doğrultusunda, Batılı ülkelerin ödemelerini dövizle yapmaya devam edeceği ancak ödemelerin Gazprombank'ta açılacak hesaba yapılması gerektiği için yalnızca prosedürlerde değişiklik yaşanacağı öngörülüyor.

Putin, kararnameyi imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, dost olmayan ülkeler yeni sistemi kabul etmezse Rus gazı sözleşmelerinin durdurulacağını söylemişti.

Batılı ülkelerin finansal sistemi bir silah gibi kullandığını belirten Putin, "Avrupalı tüketicilere kaynaklarımızı sağladık ve bize avro olarak ödeme yaptılar, sonra bu kaynaklarımızı dondurdular. Bu bağlamda, Avrupa'ya gazın bir kısmını ücretsiz olarak teslim etmiş olduk. Bu elbette devam edemez." ifadelerini kullanmıştı.

Rus basınına konuşan bazı kaynaklar, doğal gaz sözleşmelerinin çoğunda ödemelerin nisan ayının ikinci yarısında başlayacağını bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yasemin Adar Yiğit 5. kez Avrupa şampiyonuÖnceki Haber

Yasemin Adar Yiğit 5. kez Avrupa şampiyo...

ABD stratejik rezervlerinden günlük 1 milyon varil petrolü piyasaya sürecekSonraki Haber

ABD stratejik rezervlerinden günlük 1 mi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar