Prysmian Group'tan Dünyanın ilk Bağımsız Kuruluş Onaylı Cat 8.2 Yapısal Kablolama Sistemi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prysmian Group'tan Dünyanın ilk Bağımsız Kuruluş Onaylı Cat 8.2 Yapısal Kablolama Sistemi
Prysmian Group Draka, hem 25GBase-T, hem 40GBase-T kurulumlar için fiber optik çözümlerine alternatif olacak, etkin maliyetli bir çözüm sunan UC Connect markalı yapısal kablolama ürünü yeni nesil Cat 8.2 bakır kablolama sistemini sunuyor.

Dijital evren hızla büyüyor. Uzmanlar; internete bağlanan insanların, işletmelerin ve cihazların sayısı artmaya devam ederken, gelecek on yılda bu büyümenin her sene yüzde 40 oranında olacağını öngörüyor. Sosyal medyanın gelişimi, akıllı telefon kullanımının artması, sanayi tipi sensörlerin evrimi, CCTV (kapalı devre TV) sistemlerinin yaygınlaşması, anında video izleme ve bulut bilişimin gelişmesi gibi pek çok faktör bu veri patlamasına katkıda bulunuyor. 


Verilerin bu hızla artması sonucunda veri merkezleri ve kablo altyapıları, hizmetin kalitesini bozmadan artan veri hacimleriyle başa çıkabilecek yeterli kapasiteyi sürdürme konusunda baskı altında kalıyor. 


Kablo ve sistem uzmanı Draka, bu ihtiyaca yanıt vermek amacıyla şirketin Universal Cabling (UC) Connect sisteminin bir parçası olarak dünyanın ilk bağımsız kuruluş onaylı Cat 8.2 bakır kablolama sistemini tanıttı. Bu en yeni ürün, Draka’nın müşterilerine UC Connect markası altında hem 40Gbps bakır, hem 40Gbps fiber optik kablolama çözümleri sunmasını sağlayacak. 


Draka’nın bağımsız kuruluş onaylı Cat 8.2 sistemi, veri merkezlerinin veri kapasitesini artırmanın yanı sıra komple bir UC Connect çözümü olarak kurulduğunda 25 yıllık performans garantisiyle de destekleniyor. Üstelik sistem tamamıyla geriye dönük uyumlu olduğu için, bu ürün Draka’ya hem veri merkezi, hem LAN uygulamaları için 90 metrede 10Gbps veri iletebilen, bağımsız kuruluş onaylı bir Cat 7A ve Cat 7 çözümü sunma imkanı veriyor. 


Cat 8. 2 Bakır Kablo Sistemi Hakkında

Cat 8.2 bakır kablo sistemiyle esas olarak veri merkezi uygulamaları hedefleniyor; bu sayede bakır uyumlu switchlerin daha düşük maliyetinden yararlanma imkanı vererek veri merkezi geliştiricilerine ve operatörlerine fiber optik sistemler yerine etkin maliyetli bir alternatif sunulacak. Yeni sistem her türlü veri merkezi mimarisinde (end-of-row veya top-of-rack) bakır kablolarla çalışmaya alışkın kablo tesisatçılarının söz konusu olduğu uygulamalarda özellikle yararlı olacak. 


Standardizasyon kuruluşları, hem 25GBase-T, hem 40GBase-T için kablolama standartlarını hazırlarken uygulamaların büyük ölçüde sunucuları ikili büküm kablo yerine switchlere bağlamanın tercih edildiği veri merkezlerinde olacağını kabul etti. Tüm switchten sunucuya bağlantıların yüzde 88’i genelde 30 metreden kısa olduğu için, her üç standardizasyon kuruluşu (TIA, ISO ve IEEE) maksimum 30 metre link uzunluğuna izin verileceğini uygun gördü ki bu uzunluk diğer kablo tiplerinin bağlantı uzunluklarından çok daha kısa. 



25GBase-T ve 40GBase-T bakır kablolar için daha kısa bağlantı uzunluğu gerekiyor, zira 30 metrenin üstüne çıkıldığında performans zayıflama sonucu kabul edilemeyecek seviyelere düşüyor. Öyle ki standartlarda 30 metrelik maksimum uzunluk; 26 metre uzunluk ve her iki uçta 2 metre uzunluğunda ara bağlantı kablosu olmak üzere kablonun üç bölümünden oluşacak şekilde tanımlanıyor. 

Maksimum kablo link uzunluğu genel anlamda tüm 25GBase-T and 40GBase-T standartlarında benzer olsa da, Cat 8 sistemlerinin daha alt sistemlerle uyumluluğu ile ilgili standartlar arasında belirgin farklar var. Örneğin Kuzey Amerika’daki standardizasyon kuruluşu TIA, kuralı bozarak Cat 8 için sistemin Cat7A veya Cat7 sistemleriyle alt sistemlerle uyumlu olmasını gerektirmeyen ama bir yandan da Cat 6A ve Cat 6 sistemleriyle ve daha düşük özelliklerdeki sistemlerle geriye dönük uyumlu olmasını sağlayan bir tanımlama yaptı. 

  

Aynı şekilde; Cat 8.1 için tesisatın Cat 7A veya Cat 7 tesisatla uyumlu olmasını gerektirmeyen ama bir yandan da Cat 6A ve daha düşük özellikli sistemlerle geriye dönük uyumlu olmasını gerektiren bir tanımlama yapan ISO standardı bu açıdan TIA’nın tanımına benziyor. Buna karşın Cat 8.2 kablo tesisatıyla ilgili ISO standardı, tesisatın Cat 7A, Cat 7, Cat 6A ve daha düşük özellikli tüm ürünlerle geriye dönük uyumlu olmasını gerektiren bir koşul içeriyor. Draka’nın yeni sistemi ISO Cat 8.2 standardıyla yani tüm sistem kategorileriyle tamamıyla uyumlu. Ayrıca bağımsız kuruluş onayına da sahip. 


Draka’nın Cat 8.2 kablosu, hem tesisat, hem ara bağlantı kablosu versiyonlarıyla sunuluyor. Tesisat kablosunun dış çapı 8.5mm, kurulu halde bükülme yarıçapı ise 68mm; diğer yandan daha esnek olan ara bağlantı kablosunun dış çapı 6.0 iken kurulu halde bükülme yarıçapı daha kısa ve sadece 48mm dir.


Her iki kablo seçeneğinde de alüminyumla kaplanmış plastik folyo ile ekranlanmış dörtlü büküm kablo çiftleri bulunuyor; kablo daha sonra kalay kaplı bakır örgü ekranla sarılıyor ve düşük duman yoğunluklu halojensiz kılıfla kaplanıyor. Güçlü konstrüksiyon böylelikle 2GHz’e kadar  iyi bir  veri iletme performansı sağlar. Bu, Cat 6A kabloların bant genişliğinden dört kat daha fazla olup ve ayrıca yabancı çapraz karışma gürültüsü (alien cross-talk) açısından çok daha yüksek gerekliliklere sahiptir.


Draka, Cat 8.2 kablonun yanı sıra bağımsız kuruluş onaylı bir 40GBase-T konektörü de tanıttı. Bakır veri kablolama tesisatlarının büyük çoğunluğunda RJ45 konektörler kullanılır. Bununla birlikte 40GBase-T veri hacimlerini kaldırabilecek kabiliyete sahip herhangi bir bağımsız kuruluş onaylı RJ45 konektör bulunmuyor. Draka, entegratörlerin ve geliştiricilerin yeni Cat 8.2 sisteminden yararlanabilmesi için zırhlı dörtgen tasarımlı, dört bölmeli bir konektör geliştirdi (bir Tera Konektör benzeri). 


Draka’nın yeni dört bölmeli konektörü, test laboratuvarı GHMT’den bağımsız kuruluş onaya da sahiptir. 4GHz’ lik bant genişliğine kadar test edildi. Bunun yararı da 4 bölmeli konektörün kurulduğunda kablodaki her çiftin 2GHz bant genişliği sağlamasına olanak vermesidir. Konektörün ekran zayıflaması da 88dB’den daha iyi (koaksiyel konektörlerle aynı sınıfta), ki bu değer çoğu RJ45 konektörün maksimum 50dB’lik değerinden çok daha iyi. 


Teorik olarak Cat 8.2 sistemi ve konektörü, veri merkezlerinin 25GBase-T and 40GBase-T sistemlerinden hemen yararlanmasına olanak vermeli. Ancak pratikte, tanıtılan ürün kendi alanında o kadar ileri ki 40GBase-T sistemini işletebilecek bir switch ve sunucu henüz mevcut değil. Sunucuların da uygun RJ45 konektörler geliştirilene kadar - ki bu da iki yıl alabilir - 40GBase-T sistemini işletmesi olası görünmüyor. 


Draka, veri merkezi geliştiricilerine ve entegratörlere şimdiden bir Cat 8.2 sistemi kurarak veri merkezlerini geleceğe hazırlama imkanı vermek amacıyla bir ucunda 4 bölmeli konektör, diğer ucunda RJ45 konektör bulunan bir hibrit ara bağlantı kablosu da tanıttı. Bu kablo, 4 bölmeli ara panelle mevcut RJ45 sunucu bağlantısı arasında bir ara bağlantı kurulmasını sağlayacak. 


Bu kablo, veri merkezi operatörlerinin 40GBase-T sunucular ve RJ45 konektörler piyasaya sürülene kadar 10GBase-T sistemini mevcut sunucular ve switchlerle Cat 8.2 sisteminde çalıştırmasını sağlayacak. Daha sonra zamanı geldiğinde operatörün tek yapması gereken, sistemin 10GBase-T’den 40GBase-T’ye güncellenmesi için ara bağlantıların yerine yeni 40GBase-T ile uyumlu RJ45 konektör içeren bir model takmak olacak. 


Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Makel Şirketler Grubu 2016 "WIN Otomasyon ve Elektrotek Fuarı” nda Yine Göz DoldurduÖnceki Haber

Makel Şirketler Grubu 2016 "WIN Otomasyo...

Far Elektrİk’den Fuar Sonrası Boğaz TuruSonraki Haber

Far Elektrİk’den Fuar Sonrası Boğaz Turu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar