Tek parti döneminin ardından iktidara gelen Demokrat Parti'nin 1950-1960 dönemini kapsayan yönetiminde ekonomide önemli kalkınma hamleleri gerçekleştirildi.
Türkiye, Demokrat Parti'nin (DP) 1950 yılında iktidara gelmesiyle siyasi ve sosyal anlamda önemli bir dönüÅŸüm geçirirken, yürütülen mali politikalar sayesinde ekonomide de önemli kalkınma hamlelerine imza atıldı.
AA muhabirinin derlediÄŸi bilgilere göre, Ä°kinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle yaÅŸanan geliÅŸmeler, tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye'de de siyasi ve ekonomik deÄŸiÅŸikliklere yol açtı.
SavaÅŸ yıllarındaki ağır vergilerden olumsuz etkilenen kırsal alandaki küçük ve orta ölçekteki tarımsal üreticilerle “arasını düzeltmeye çalışan” hükümet, kendisine 50 dönümün üzerindeki toprakları yeniden dağıtma yetkisi veren Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nu TBMM'den geçirdi. Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ayrılarak DP'yi kuracak grup da bu aÅŸamada ÅŸekillendi. DP, düzenlemeyi eleÅŸtiren ve verdikleri önerge reddedilen Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan tarafından 7 Ocak 1946'da kuruldu.
Kara yolu yatırımlarında büyük atılım
Adnan Menderes'in baÅŸbakanlığındaki DP hükümetleri döneminde birçok altyapı, ulaÅŸtırma, enerji ve reel sektör yatırımı hayata geçirildi.
Bu dönemde yıllık ortalama yüzde 7,8 büyüyen Türkiye, birçok fabrika, sulama barajı, termik santral, liman, havalimanı yatırımına kavuÅŸurken, hala varlığını sürdüren çok sayıda kamu iktisadi kuruluÅŸu da faaliyete baÅŸladı.
En önemli atılımlardan bazıları ulaÅŸtırma alanında gerçekleÅŸtirildi. ABD'nin Marshall Planı ve geliÅŸmeye baÅŸlayan otomotiv sanayisinin desteÄŸi alınarak kara yolu taşımacılığına büyük önem verildi. Bunun sonucunda 1950-1960 döneminde 14 bin kilometrelik kara yolu yapıldı.
Bu dönemde demir yolları devlet sektörün idaresindeyken, kara yolları üzerindeki ulaşımda ise öncü özel sektör ve yerel giriÅŸimcilere ait oldu.
Limanlar, barajlar, fabrikalar...
DP dönemi, kara yolu dışındaki ulaÅŸtırma, altyapı ve reel sektör yatırımları açısından da “altın yıllar” olarak tarihe geçti.
Bu dönemde 11 liman, 5 havalimanı, 8 sulama barajı, 5 termik santral, 18 HES'li baraj, 8 bin kilometre enerji nakil hattı, 3 petrol rafinerisi, 13 ÅŸeker fabrikası, 19 çimento fabrikası, 82 hububat silosu, 88 büyük ölçekli fabrika, 4 bin 576 kilometre asfalt yol, 30 bin kilometre köy yolu yapıldı. 27 Nisan 1960'da Mersin Limanı, Seyhan, Elmalılı, Sarıyar, Demirköprü ve Hirfanlı baraj ve hidroelektrik santralleri ile Tunçbilek Elektrik Santrali de bu dönemde faaliyete baÅŸladı.
Bütün bunların yanı sıra birçok ilde ÅŸeker ve çimento fabrikaları, Ä°zmit'te 3 kağıt fabrikası, EreÄŸli Bez Fabrikası, Ä°stanbul Tuzla Jeep Montaj Fabrikası söz konusu yatırımlar arasında yer aldı.
Ayrıca 1957 seçimlerinden sonra Ä°stanbul'da imar çalışmalarına ağırlık verilirken, Barbaros Bulvarı, Büyükdere, Vatan ve Millet caddeleri ile Edirne Asfaltı (ÅŸimdiki E-5 otoyolu) bu dönemde açıldı.
DP döneminde özellikle sanayi kesiminin ihtiyacı olan elektrik üretiminde büyük artış gözlendi. Bu kapsamda 1950 yılına kadar tüm elektrik santrallerinin yıllık enerji üretimi 737 milyon kilovatsaat iken 1960 yılı itibariyle üretim 3 milyon 610 bin kilovatsaate ulaÅŸtı.
Özel sektör yatırımları ÅŸahlandı
DP'nin kendisinden önceki döneme göre ayrılan yanlarından biri de özel sektöre verdiÄŸi önem olurken, Turizm Endüstrisini TeÅŸvik Kanunu (1953) ile Yabancı Sermayeyi TeÅŸvik Kanunu (1954) kabul edildi.
Özel sektörün teÅŸvik edilmesiyle bu kesimin yaptığı yatırımların tutarı 1949-1957 döneminde 484 milyon liradan 3,6 milyar liraya, devlet yatırımları da 476 milyon liradan 2 milyar liraya yükseldi.
Aynı dönemde iÅŸ yeri sayısı 22 bin 916'dan 72 bin 805'e, iÅŸçi sayısı 223 bin 429'dan 582 bin 52'ye, özel sektör üretimi 2,6 milyar liradan 18,5 milyar liraya, kamu kesimi üretimi de 1,1 milyar liradan 3,4 milyar liraya ulaÅŸtı.
Tarıma dayalı büyümenin ön plana çıktığı bu dönemde traktör, traktör pulluÄŸu ve diÄŸer alet ve makinelerin sayısı ve ekilebilir alanların oranında da ciddi düzeyde artış görüldü.
Ayrıca dış ticaret, dalgalı bir seyir izlemesine karşın genel olarak artış gösterdi. Ä°hracat, 1950-1960 döneminde 263,4 milyon dolardan 320,7 milyon dolara, ithalat da 285,7 milyon dolardan 468,2 milyon dolara ulaÅŸtı.
AA
Yorum Yazın