Körfez gGerginliğine Erdoğan Diplomasisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Körfez gGerginliğine Erdoğan Diplomasisi
Katar ile diğer Arap ülkeleri arasında gerginlik yaşanan çok kritik bir dönemde Körfez ülkelerini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’daki muhataplarıyla görüştü. Erdoğan bölgede sorunların çözümü için girişimlerde bulunurken; Kudüs’te Harem-i Şerif’de yaşanan gelişmeler de gündemdeydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arap ülkelerinin Katar ile ihtilafının çözümü için Körfez’deki üç ülkeye kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye böylece, Kudüs’te Harem-i Şerif’e yönelik kısıtlamaların doğurduğu gerginlikle birlikte bölgede krizlerin çözümü ve tansiyonun düşürülmesi için aktif rol oynadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’daki görüşmelerinde bu ülkelerle ikili ilişkiler tüm yönleriyle ele alındı; bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

HEYETLER ARASI GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programının ilk durağında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile Cidde kentindeki Selam Sarayı’nda bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından heyetler arası görüşme gerçekleşti. Heyetler arası görüşmelerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı da kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, geçtiğimiz yıl nisan ayında ülkemizi ziyaret etmişti. Bu ziyaret sırasında Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi’ni kurduk. Suudi Arabistan’la iş birliğimizi güçlendirerek, bunu sürdürme konusunda kararlıyız. Körfez bölgesinin ağabeyi olarak Suudi Arabistan’a Körfez’de yaşanan krizin çözümünde büyük rol düşüyor” dedi.

İLİŞKİLER GELİŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez temaslarının ikinci durağında Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile bir araya geldi. Dar Salwa Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saat sürdü. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi konusunda mutabakat sağlandığı bildirildi. Bölgedeki son gelişmeler ve ortak sorunların ele alındığı görüşmede, ikili ilişkiler ile iki ülkenin menfaatleri ile ilgili konular ele alındı.

ÖZEL KARŞILAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü durağı Katar’ın başkenti Doha oldu.

Erdoğan, kendisini Doha Uluslararası Hamad Havalimanı’nda karşılayan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile iki buçuk saat görüştü. Daha sonra heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.

STRATEJİK KOMİTE

Katar Emiri Şeyh Temim ile yaptıkları görüşmenin son derece verimli geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderler düzeyinde tesis ettikleri yüksek stratejik komitenin işleyişinden duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini söyledi. Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim’e kriz sürecinde sergiledikleri soğukkanlı tutumu takdirle karşıladıklarını ifade ettiğini kaydederek, Katar’ın egemenlik haklarının korunması ve gözetilmesi gerektiğini belirtti. Görüşmelerde bölgesel meseleleri ele alma fırsatı olduğunu aktaran Erdoğan, Suriye, Irak, Libya, Yemen, Filistin’de devam eden sorunlara yönelik uluslararası meşruiyet ve ülkelerin toprak bütünlüklerinin korunması ilkeleri temelinde çözümler bulunmasının önemini vurguladıklarını kaydetti.

İLİŞKİLERİ YIKMAK KOLAY GÜVENİ TESİS ETMELİYİZ

Arap Yarımadası’ndaki üç ülkeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurda dönüşünün ardından, yaptığı görüşmeleri değerlendirdi. Çok kritik bir döneme tekabül eden bu seyahatin son derece başarılı geçtiğini ifade eden Erdoğan, öncelikli olarak Katar krizini ele alma fırsatı bulduklarını, diğer bölgesel sorunları değerlendirme imkanını yakaladıklarını belirtti.

ZAHMETLİ BİR İŞ

Erdoğan, “Katar meselesinin çözümü noktasında neler yapabileceğimizi, ülke olarak nasıl katkıda bulunabileceğimizi birlikte istişare ettik. Öncelikle şu hususun altını tekrar çizmekte fayda görüyorum; elbette yıkmak kolay, yıkılanı yeniden inşa etmek ise her zaman çok zordur. Devletlerarası münasebetlerde bu daha fazla süre ve zahmet ister. Son ziyaretimiz ve temaslarımızın istikrar ve karşılıklı güven iklimini yeniden inşa yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyorum” diye konuştu. Liderler ve Körfez halkına seslenen Erdoğan, “Kardeş kavgasının kazananı olmaz” dedi.

SİYASİ VE EKONOMİK

Erdoğan, Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdülaziz ile siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve diğer alanlardaki ikili ilişkileri ele aldıklarını söyledi. İlişkilerdeki güçlü ivmenin sürdürülmesi hususunu değerlendirdiklerini dile getiren Erdoğan, bu konuda da hemfikir olunduğunu söyledi. Erdoğan, Kral Selman’a krizin çözümünde kendisinden büyük beklentilerin olduğunu ifade ettiğini açıkladı.

Bölgesel meselelerde mevcut iş birliğinin nasıl derinleştirileceğini mütalaa ettiklerini vurgulayan Erdoğan, ikili ilişkilerin ekonomik boyutunu savunma sanayiine yönelik atılabilecek adımları birlikte değerlendirdiklerini ifade etti. Erdoğan, Kuveyt’te Şeyh Sabah’a Körfez krizindeki arabuluculuk çabalarını desteklediklerini ve katkı sunmaya hazır olduklarını ifade ettiklerini dile getirdi.

ENERJİ VE TURİZMDE İŞBİRLİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile gündemdeki ikili ve bölgesel konuları ele aldıklarını söyledi. Erdoğan, ticaret, yatırım, müteahhitlik, enerji ve turizm başta olmak üzere ekonomik ve ticari işbirliğinin ilerletilebilmesi imkanlarının değerlendirildiğini anlattı.

İTO Haber

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
YÖKDİL sonuçları açıklandıÖnceki Haber

YÖKDİL sonuçları açıklandı

İşte Türkiye’nin yenilenebilir enerji bölgeleriSonraki Haber

İşte Türkiye’nin yenilenebilir enerji bö...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar