Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İthalatta Yerinde Gümrükleme uygulamasını 2020 yılı içinde hayata geçireceğiz." dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Öncüpınar, Kapıkule, Ä°psala ve Hamzabeyli gümrük kapılarındaki inÅŸaat çalışmalarını 2020'de tamamlayacaklarını belirterek, "Habur Gümrük Kapısı'nda inÅŸaat çalışmalarımıza baÅŸladık. Gürbulak, Pazarkule ve Türkgözü gümrük kapılarının ise yeniden inÅŸasına yönelik ön çalışmalarımız baÅŸladı." dedi.
Pekcan, TBMM Genel Kurulunda, Ticaret Bakanlığı ile ilgili ve baÄŸlı kurumların 2020 yılı bütçeleri üzerinde konuÅŸma yaptı.
Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak dış ticaret, gümrükler ve iç ticaret faaliyetlerini tek çatı altında etkinlikle sürdürdüklerini ifade etti.
Bakanlığın, çağın gereklerine uygun yaklaşımları, geliÅŸmeleri ve teknolojileri pro-aktif biçimde iÅŸ süreçlerine entegre ettiÄŸini, ticaret erbabı ve vatandaÅŸlara memnuniyet odaklı hizmet sunduÄŸunu anlatan Pekcan, Ticaret Bakanlığının, çoÄŸunluÄŸu ticaret müÅŸaviri ve ataÅŸelerinden oluÅŸan ve 110 farklı ülkede toplam 284 personelle hizmet sunan geniÅŸ bir yurt dışı teÅŸkilatına sahip olduÄŸunu söyledi.
"Ticaret savaÅŸları" olarak nitelendirilen bir konjonktürde, ülkelerin ticari önlem ve korumacı politikalarında artış yaÅŸandığını dile getiren Pekcan, bunun da 2019 yılı küresel büyüme ve ticaret ivmesini yavaÅŸlattığına dikkati çekti.
Bu süreçte ihracatı koruyup geliÅŸtirmeye özen göstermeye devam edeceklerini vurgulayan Pekcan, küresel ekonomi ve ticaretteki yavaÅŸlamaya raÄŸmen 2019'da dış ticarette güçlü bir performans ortaya koyduklarını kaydetti.
Ocak-eylül dönemi Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine bakıldığında ülkelerin pek çoÄŸunun ihracatının düÅŸtüÄŸüne iÅŸaret eden Pekcan, verisi açıklanan ilk 50 ülkenin ihracat deÄŸiÅŸim ortalaması alındığında ihracatta yüzde -2,6 azalma görüldüÄŸünü, Türkiye'nin bu dönemde ihracatını yüzde 2,56 artırdığını ve ihracatını artıran sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdiÄŸini bildirdi.
Dış ticaret verileri
Türkiye'nin ihracatta artış oranı olarak dünyada 7'inci, mutlak deÄŸer artışı olarak 5'inci sırada yer aldığını belirten Pekcan, "Eylül sonu itibarıyla 2019 yılı 11 aylık ihracatımız 165 milyar 67 milyon dolar olurken, ithalatımız 190 milyar 229 milyon dolar olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Geçen sene yılın 11 ayında 52 milyar 247 milyon dolar olan dış ticaret açığımız yüzde 51,8 gibi ciddi bir düÅŸüÅŸle, 25 milyar 162 milyon dolar olarak gerçekleÅŸmiÅŸ, ülkemizin dış finansman ihtiyacına 27 milyar 85 milyon dolar pozitif katkı saÄŸlanmıştır." diye konuÅŸtu.
Pekcan, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 75,6'dan yüzde 86,8 seviyesine yükseldiÄŸine dikkati çekerek, "Net ihracatımızın büyümeye katkısı, 2019'un ilk üç çeyreÄŸinde 4,7 puan olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Hizmet ihracatımız ise 2019 yılı 10 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 artış göstererek 46,6 milyar dolara ulaÅŸmış, hizmet ithalatımız yüzde 4,4 azalışla 18,4 milyar dolar olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir." ifadelerini kullandı.
Küresel ticaretteki geliÅŸmelerden ötürü ticaret diplomasisi ve ikili ticaret anlaÅŸmalarının öneminin giderek daha kritik hale geldiÄŸini dile getiren Pekcan, gerek siyasi gerekse teknik düzeyde ticaret diplomasisi faaliyetlerini etkinlikle yürüttüklerini söyledi.
Avrupa BirliÄŸi ile Gümrük BirliÄŸi'nin güncellenmesi ve bu sayede hizmetler, e-ticaret, kamu alımları ve tarımsal faaliyetler gibi yeni alanlarda karşılıklı pazar açılımları saÄŸlanmasının gündemlerindeki konular arasında yer aldığını anlatan Pekcan, "Avrupa BirliÄŸi de 14 Ekim 2019'da yayınladığı raporda, Türkiye ile Gümrük BirliÄŸi'nin güncellenmesinin AB ticaret gündeminin önemli bir önceliÄŸi olmaya devam ettiÄŸini vurgulamıştır. DiÄŸer taraftan BirleÅŸik Krallığın Avrupa BirliÄŸinden ayrılış süreci baÄŸlamında, Türkiye ile Ä°ngiltere arasındaki tercihli ticaret rejiminin devamını saÄŸlamaya yönelik çalışmalarımız da sürmektedir." dedi.
"14 ilde 1600 girişimci kadına eğitim"
Pekcan, kooperatifçilik faaliyetleri kapsamında 2019 yılı içinde 14 ilde 1600 giriÅŸimci kadına, kadın kooperatifleri hakkında eÄŸitim verdiklerini anlattı.
Ürün güvenliÄŸinin teminiyle ilgili 11 ayda 2 milyar ithal ürünü doÄŸrudan etkileyecek ÅŸekilde denetim yaptıklarını, 8,8 milyon güvensiz/uygunsuz ürünün giriÅŸine izin vermediklerini bildiren Bakan Pekcan, "Bakanlığımız bünyesinde güvensiz ürüne sıfır tolerans anlayışıyla 11 ayda 2 bin 600 parti ürünü denetleyerek, 54 parti ürünün güvensiz olduÄŸunu tespit ettik." diye konuÅŸtu.
Tüketici hakem heyetleri
Pekcan, tüketici haklarına yönelik en temel platformlardan biri olan Tüketici Hakem Heyetlerinde ilk 11 ayda 494 bin 839 baÅŸvurunun karara baÄŸlandığını, kararların yüzde 62'sinin tüketicilerin lehine sonuçlandığını açıkladı.
2019'un ilk 11 ayında "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı"na toplam 321 bin çaÄŸrı geldiÄŸini, bunlara cevap verdiklerini dile getiren Ruhsar Pekcan, tüketici baÅŸvurularıyla ilgili "Mobil Tüketici" uygulamasını baÅŸlattıklarını kaydetti.
Helal Akreditasyon Kurumunun, helal belgelendirmesi yapan bir kurum olmadığını, tüm dünyada helal belgelendirme yapmak üzere hareket eden kurumları akredite etmek hedefiyle kurulan bir kurum olduÄŸunu vurgulayan Pekcan, "Hizmet ihraç etme misyonu vardır. Kuruma bugün itibarıyla 7'si yurt içinden ve 7'si yurt dışından 14 baÅŸvuru gerçeklemiÅŸ, Türk Standartları Enstitüsünün denetimi dün itibarıyla tamamlanmıştır." ifadelerini kullandı.
"Hizmet bakanlığı" olma vizyonu kapsamında, sektörle istiÅŸare içinde çalıştıklarını anlatan Bakan Pekcan, intikal ettirilen yaklaşık 3 bin 500 talebe cevap verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini aktardı.
"Dış ticarette özel sektörle çalışmayı sürdüreceÄŸiz"
Pekcan, küresel ticaret savaÅŸlarına raÄŸmen 2020'de dış ticareti daha da geliÅŸtirmek için özel sektörle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini belirterek, ÅŸöyle devam etti:
"Ä°hracat Ana Planımızdaki hedef ülke, hedef sektör ve diÄŸer önceliklerimize yönelik çalışmalarımızı yoÄŸunlaÅŸtıracağız. Ä°kili ticaret anlaÅŸması müzakerelerimizde ve Gümrük BirliÄŸi güncelleme sürecinde özel sektörümüzün ve ülkemizin çıkarlarını gözeten, sonuç odaklı ve etkin bir yaklaşım sergileyeceÄŸiz. Ä°hracatımızı tabana yaymak için kadın ve genç giriÅŸimciliÄŸi alanındaki program ve projelerimizi uygulayacak, yereldeki eÄŸitim faaliyetlerimizi sürdürecek, esnafımızı dış ticaret alanında daha fazla bilinçlendireceÄŸiz. Türk Eximbankın daha fazla firma ve KOBÄ°'ye ulaÅŸmasını saÄŸlayarak, ticaretin finansmanındaki rolünü güçlendireceÄŸiz. Dış ticaret, gümrükler ve iç ticaret alanlarındaki dijitalleÅŸme ve otomasyon projelerimizi ilerleterek, hizmet kalitemizi artıracak ve ticaret erbabının iÅŸlerini kolaylaÅŸtırmaya devam edeceÄŸiz. Gümrüklerimizdeki fiziki yatırım, inÅŸaat ve donanım tedarik süreçlerine devam edecek, teknolojik altyapıyı güçlendirme ve modernizasyon çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz."
Kaçakçılıkla mücadele, ürün güvenliÄŸi ve tüketici haklarının korunması alanındaki çalışmaları taviz vermeden etkinlikle sürdüreceklerini ifade eden Ruhsar Pekcan, ÅŸunları kaydetti:
"Ä°ç ticaretteki hukuki ve teknik altyapıyı geliÅŸtirmek üzere özel sektörle, üreticimizle, tüketicimizle el birliÄŸi ile çalışmaya devam edeceÄŸiz. Yatırım Ortamının Ä°yileÅŸtirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOÄ°KK) çalışmalarına etkin katkı saÄŸlayacağız. Esnafımızı yıkıcı rekabetten korumak, ekonomik refahlarını temin etmek, finansman imkanlarından faydalanmalarını saÄŸlamak üzere esnaf kuruluÅŸlarımızla el birliÄŸi içinde çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz. Kooperatiflerimizin üretim ve ihracat kapasitelerini güçlendirmek adına farkındalık çalışmaları yapacak ve odak projeler geliÅŸtireceÄŸiz."
"Helal Akreditasyon Kurumuna 7 milyon 400 bin lira harcandı"
Pekcan, TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüÅŸmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
AB'nin 14 Ekim'deki raporunda Türkiye ile Gümrük BirliÄŸinin güncellenmesinin öncelikli konuları arasında yer aldığının belirtildiÄŸini anımsatan Pekcan, bu konuda 19 Aralık'ta eski AB Komisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Günter Verheugen ile ilk görüÅŸmesini yapacağını söyledi. Pekcan, "Ä°nÅŸallah hayırlara vesile olur. DoÄŸru yönde çalışmalarımıza devam edeceÄŸiz." dedi.
Brexit süreci nedeniyle Ä°ngiltere ile çalışmaların sürdüÄŸünü dile getiren Pekcan, "AnlaÅŸmalı Brexit olması durumunda zaten anlaÅŸmalarımızı, belki AB ile iliÅŸkimizden de geniÅŸleterek devam edeceÄŸiz. Çünkü Ä°ngiltere de ticaretine en çok ağırlık vereceÄŸi 4 ülkeden biri olarak Türkiye'yi gösterdi. AnlaÅŸmasız Brexit halinde de zaten teknik komitelerimiz karşılıklı olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. 6 toplantıyı tamamladık." diye konuÅŸtu.
Bu toplantılarda tarım ürünleri, hizmet ticareti, lojistik ve gümrük konularında ihracatçıların sıkıntıya düÅŸmemesi için ne gibi önlemler alınacağı konusunda mutabık kaldıklarını aktaran Pekcan, "Tabii orada bir dezavantajımız olacak. Bugüne kadar Gümrük BirliÄŸinden dolayı sıfır gümrükle girdiÄŸimiz pazara özellikle otomotiv, tekstil ve beyaz eÅŸyada yüzde 10 ve yüzde 12 gümrükle mallarımızı götürmüÅŸ olacağız. DiÄŸer ülkelerle aynı koÅŸullarda rekabet ediyor olacağız. Bununla ilgili çalışmalarımıza da etkin bir ÅŸekilde devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Pekcan, Helal Akreditasyon Kurumuna alınanların akreditasyon ve sertifikalandırmayı bilen kiÅŸiler olmadığını, tamamının sıfırdan eÄŸitime tabi tutulduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle devam etti:
"Buraya harcanan para da kuruluÅŸundan itibaren 7 milyon 400 bin lira. 15 milyon 600 bin lira diye bir rakam yok. Ä°sterseniz bütün kayıtları da gösterebiliriz. Buranın yeniden yapılanması, bina tadilatı, tefriÅŸatı, yazılımı, bilgi iÅŸlemi, güvenliÄŸi, araç gereci, bütün bu maaÅŸları ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeleri de bu paranın içinde. Bu süreçte bir denetim havuzu oluÅŸturuldu. Ayrıca 40 mevzuat hazırlandı. 16 Ekim itibarıyla da CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesiyle akreditasyon yapabilir hale geldi. 15 Kasım 2019'da da binasına taşındı."
AA
Yorum Yazın