İstanbul’un Kayıp Eserleri Hayat Buluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul’un Kayıp Eserleri Hayat Buluyor
İstanbul’un tarihi cami, medrese ve çeşmelerinin onarımı için seferber olan iş adamları da var. Bu iş adamlarından Serhat Kalsın, birçok tarihi eseri aslına uygun restore ederek, kente kazandırdı.

HABER:SOYHAN ALPASLAN

İstanbul’da farklı nedenlerden dolayı yok olmuş ya da bakımsızlıktan harap olmuş tarihi eserler devletin, yerel yönetimlerin çabalarıyla yeniden hayat buluyor. Devletin yanı sıra bu işe gönül veren iş adamları da var. Kaybolmaya yüz tutan harap veya yıkık vaziyetteki tarihi eserleri, bire bir aslına uygun inşa edip İstanbul’a kazandıran isimlerden biri de Serhat Kalsın.

TARİHİN PEŞİNDE

Kaybolan tarihi eserlerin nerede ne zaman bulunduklarını tespit edip, belgelemenin uzun bir süreç istediğini belirten İTO Meclis Üyesi Serhat Kalsın, “Şu ana kadar kayıp bir tarihi caminin aslına uygun inşası, iki harap tarihi çeşmenin ihyası, 1 medresenin restorasyonunu yaptık. Sırada İstanbul’un ilk namazgâhının ihyası var. İzinlerimizi aldık, çalışmalarımıza başladık” diyor.

16 YIL BEKLEDİ

Kalsın, önce İstanbul’un kayıp camilerini belirliyor. Ardından bu camilerin onarılması için harekete geçiyor. Şu an herhangi bir nedenle kaybolan 10 camiyi sırayla aslına uygun, sıfırdan inşa etmeyi hedefleyen Kalsın, Fatih Zeyrek’te aslına uygun bağdadi sıva ve duvar tekniğini kullanarak inşasını sıfırdan yaptığı Pir-i Mehmet Paşa Camii için 16 yıl beklemiş. 1511’de inşa edilmiş bu cami için yıllarca bilgi, belge toplayan Kalsın, Anıtlar Kurulu’ndan izin çıktıktan sonra 
6 ayda inşaatı tamamlamış.

17 yıl önce Eyüp Sultan Civarı Duvar Çeşmesi’nin onarımını yapan Kalsın, “Çeşmeyi annemiz merhum Vecihe Kalsın anısına ihya ettik. Ebul Vefa Hazretleri’nin türbesinin yanında bulunan çeşmesini de merhum babamız Mehmet Sırrı Kalsın anısına ihya ettik” diyor. İhya ettikleri tarihi çeşmelerin bakım ve onarım hizmetlerini de belirli zamanlarda yaptıkları kontrollerle sürekli hale getirdiklerini dile getiren Kalsın, geçmiş yıllara göre tahribat oranının daha az olduğunu söylüyor.

EĞİTİM VERİLİYOR

Osmanlı Şeyhülislamı Ebussuud Efendi’nin, Eyüp Sultan’daki Dar’ül Hadis bahçesindeki medresesinin restorasyonunu yaptıran Kalsın, medreseyi ziyaret ederek, bahçedeki çiçeklerin bakımını yapıyor. Kalsın, medresede restorasyon sonrasında Eyüp Sultan Müftülüğü’nün hafız adayı genç öğrencilere eğitim verdiğini söylüyor.

ÇEŞME VE NAMAZGAH

Eski Edirne asfaltındaki Haseki Sultan Meydan Çeşmesi ve Namazgahı’nın onarımına başlayacaklarını belirten Serhat Kalsın, Topkapı Davutpaşa’da yer alan çeşme ve namazgahın kısa sürede halk tarafından kullanıma hazır olacağını belirtti.

www.itohaber.com

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akıllı üretime giden 9 teknolojiÖnceki Haber

Akıllı üretime giden 9 teknoloji

Türk lezzetleri Mostar festivalindeSonraki Haber

Türk lezzetleri Mostar festivalinde

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar