Dünyanın gelişmiş ülkeleri hızla artan doğal gaz ve elektrik fiyatlarının neden olduğu enerji krizine karşı nükleer santrallerin hizmet sürelerini uzatıyor, kapalı bulunan reaktörleri açıyor ve yeni nükleer projelere onay veriyor.
Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde 2011'de yaşanan sızıntı sonrasında, pek çok ülkede kamuoyu baskısının artmasıyla nükleer santrallerin güvenliği konusunda kaygılar ortaya çıkmış ve nükleer enerjiye yaklaşım olumsuz bir yöne evrilmişti.
Bazı ülkeler iklim duyarlılığının ve çevre hassasiyetinin yükselmesiyle doğal gazın piyasalarda bol miktarda ve makul fiyatlarda bulunmasının etkisiyle, nükleer santrallerden vazgeçme planları ve programlarını hazırladı.
Bu yıl ise jeopolitik gerilimin yükselmesi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan enerji krizi nedeniyle gelişmiş ülkelerin enerji stratejilerinde çevreci yaklaşımların yerini enerji güvenliğini önceleyen politikalar aldı.
Son aylarda, dünyanın büyük ekonomileri, fosil yakıtlarının fiyatlarındaki hızlı artış ve tedarik sıkıntıları karşısında enerji arz güvenliği sağlamak ve elektrik üretimini kesintisiz sürdürebilmek için eskiyen nükleer reaktörlerinin faaliyet sürelerini uzatmaya, geçmişte kapatılmış reaktörleri tekrar açmaya ve yeni nükleer santral projeleri hazırlamaya yöneldi.
Çin
Çin, elektrik ihtiyacının yüzde 5'ini faal durumda 54 nükleer reaktöründen sağlıyor.
Hali hazırda ülkede 22 reaktör inşaatı devam ediyor. Çin'in planlarına onay verdiği 38 reaktör daha bulunuyor.
ABD
ABD, nükleer enerjide lider konumda bulunuyor. Ülkede 92 aktif reaktör elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini sağlıyor.
ABD'de halihazırda 2 reaktör inşası devam ediyor.
Hindistan
Hindistan'da 22 nükleer reaktör bulunuyor. Nükleer, ülke elektrik üretiminin yüzde 3'ünü sağlıyor. Ülkede 8 reaktör inşası da devam ediyor.
Hindistan, nükleerden elektrik üretimini 10 yılda 3'e katlamak istiyor.
Japonya
Japonya, 2011'deki Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kazadan önce elektrik ihtiyacının yüzde 30'unu nükleer santrallerden karşılıyordu. Kaza sonrası reaktörlerin büyük kısmını kapatan Japonya'da halen çalışabilir durumda 33 nükleer reaktör bulunuyor.
Güney Kore
Güney Kore'de elektrik üretimin yüzde 28'i nükleer santrallerden sağlanıyor.
Ülkede 25 aktif reaktör bulunurken 3 reaktör inşası da sürüyor.
Almanya
Almanya, nükleer santrallerin kullanımını aşamalı biçimde durdurmayı planlıyordu.
Ancak Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası, hükümet, Rusya'dan gaz tedarikinin kesintiye uğrama ihtimaline karşı hazırlıklar yapmaya başladı.
Ülke, geçen yıl 6 nükleer reaktörden toplam elektrik üretimin yüzde 12'sini sağlamıştı.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Yorum Yazın