En düşük sermaye maliyetini temiz enerji sağlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
En düşük sermaye maliyetini temiz enerji sağlıyor
Oxford Üniversitesi: “En düşük sermaye maliyetini yenilenebilir enerji sağlıyor”

Oxford Üniversitesi tarafından hazırlanan yeni analiz, son yirmi yılda küresel enerji sektöründeki sermaye maliyeti eğilimlerinin kapsamlı bir şekilde inceliyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel olarak en düşük sermaye maliyetini sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, daha yüksek güneş ve rüzgâr enerjisi kapasitesinin payına sahip yenilenebilir elektrik şirketleri, küresel ölçekte fosil yakıt odaklı emsallerine göre daha düşük öz sermaye ve borç maliyetine sahip. Bu eğilim özellikle Avrupa’da belirgin olup, iklim dostu politikaların ve eylemlerin temiz enerji üretimine yapılan yatırımları oldukça uygun maliyetli bir enerji kaynağı haline getirmede başarılı olduğunu gösteriyor.

Küresel olarak, yenilenebilir elektrik hizmetlerinin borç maliyeti, fosil yakıtlı elektrik hizmetlerinin yüzde 6,7’sine kıyasla yüzde 6’dır. Benzer şekilde, yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan kuruluşların öz sermaye maliyeti (yüzde 15,2), fosil yakıt kullananlara (yüzde 16,4) kıyasla daha düşüktür. Avrupa’da, düşük karbonlu elektrik şirketleri ile yüksek karbonlu emsalleri arasındaki öz sermaye maliyeti farkı zaman içinde genişliyor.

Rapor, küresel olarak kömür madenciliğinin en yüksek sermaye maliyetine sahip olduğunu, borç maliyetinin 2021’de yüzde 7,9’a, öz sermaye maliyetinin ise yüzde 18,2’ye yükseleceğini, bunu petrol ve gaz üretimi ile yenilenebilir yakıtların izleyeceğini gösteriyor. 2016 yılından bu yana, yenilenebilir enerji ve teknoloji için sermaye artırımına yönelik borç maliyeti düşme eğilimindeyken, kömür madenciliğinin maliyeti yükseldi. Avrupa’da, petrol ve gaz üretimi en yüksek öz sermaye maliyetine sahip durumda.

Bulgular ayrıca, petrol ve gaz endüstrisinde sermaye yoğun upstream faaliyetlerinin yanı sıra karbon yoğun operasyonlara yatırım yapmanın giderek daha riskli hale geldiğini gösteriyor.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dış ticaret açığı 26 milyar doları aştıÖnceki Haber

Dış ticaret açığı 26 milyar doları aştı

Yenilenebilir enerji teknolojilerine 1,3 trilyon dolarlık rekor yatırımSonraki Haber

Yenilenebilir enerji teknolojilerine 1,3...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar