Emtia piyasasında önceki haftalarda başlayan düşüşler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışından kaynaklı fiyatlamalarla geçen hafta da devam ederken, mısır yüzde 3,5, soya fasulyesi yüzde 3,7, pirinç yüzde 2,8 değer kaybetti.
Emtia piyasasında geçen ay görülen satış baskısı mayıs ayına da taşındı. Emtia fiyatlarındaki düşüşlerde Fed'in politikaları etkili oldu. Fed, 22 yılın ardından ilk kez 50 baz puan artırdı. Fed Başkanı Jerome Powell ise bankanın gelecek birkaç toplantısında 50 baz puanlık ilave faiz artışlarının masada olması gerektiğini ifade etti.
ABD'de geçen hafta tarım dışı istihdamın 428 bin artarak beklentileri geride bırakmasının Fed'i daha şahin olmaya yönlendirebileceği endişeleri emtia fiyatlarındaki düşüşü tetikledi.
Jeopolitik risklerden kaynaklanan arz sorunlarının devam etmesiyle enerji fiyatlarının yükselmesine karşın küresel ekonomide artan yavaşlama beklentileri de emtia talebini olumsuz etkiledi.
Geçen hafta altın yüzde 0,8, gümüş yüzde 1,9, paladyum yüzde 11,7 değer kaybetti.
Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede başarısız olabileceği ve daha şahin politikaların gerekebileceği endişesiyle küresel ölçekte dolar talebinin arttığını ve buna paralel altının ons fiyatının gerilediğini bildirdi.
Dünyanın önde gelen merkez bankalarının şahin politikalarının yanı sıra Çin'de Kovid-19 vakalarının artmasının talebe yönelik oluşturduğu endişeler metallerde de düşüşe neden oldu.
Tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 4,6, kurşun yüzde 1,9, alüminyum yüzde 6, çinko yüzde 9,8 gerileme kaydetti. Analistler, Fed'in faiz kararı öncesinde metallerde zaten düşüşler görüldüğünü karardan sonra bu düşüşlerin devam ederek daha sert hale geldiğini aktardı.
Enerji tarafında sert yükselişler görüldü
Emtia piyasasında genel olarak görülen düşüş eğilimine karşın enerji emtiasında geçen hafta sert yükselişler söz konusu oldu.
Brent petrol haftayı yüzde 5,8 yükselişle tamamlarken, 8,996 dolarla 13,5 yılın zirvesini gören doğal gaz da New York Ticaret Borsası'nda yüzde 10,2 değer kazandı.
Enerji emtiasında görülen sert yükselişte, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya’dan enerji ithalatına yasak koymaya karar vermesi etkili oldu.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Rus petrolüne olan bağımlılığı azaltmanın kolay olmayacağını belirterek, "Bazı üye ülkeler Rus petrolüne bağımlı. Şimdi, Rus petrolünün yasaklanmasını teklif ediyoruz. Bu, bütün deniz ve boru hattıyla taşınan ham ve rafine Rus petrol ürünleri için tam bir ithalat yasağı olacak." ifadelerini kullanmıştı.
Analistler, doğal gaza olan talebin artmasına karşın ABD'de depolanan gaz miktarındaki azalışa dikkati çekti.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Yorum Yazın