E-ticarette tekeli kırdık. Yasal düzenlemeyle yeni yatırımcı yolda
Haksız rekabeti önlemek için çıkarılan “E-ticaret yasası” bugün yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yasayla küçük platformlara yaşama şansı tanımayan ‘tekelci yayılma’ tehlikesini bertaraf ettiklerini belirterek, “Tam zamanında bu yasayı çıkarttık. Buna engel olmasaydık piyasanın dinamikleriyle oynanabilirdi. Üreticiler çok büyük zarara uğrayabilirdi” dedi.
ABD AMAZON'LA UĞRAŞIYOR
Bakan Muş, “Süper App olan bir platformu indirdiğiniz an sizin bütün verilerinizi topluyor. Hayatınızla alakalı her şeyi düzenliyor. Sağlığınızı takip ediyor, alışverişinizi yapıyor. Pazar yeri oluyor. Finans sağlıyor. Finans, üretim ve dağıtım tek elde toplandığından arkadaşlar geçmiş olsun. Şu an bütün dünya bunlarla baş etmeye çalışıyor. Amerikan Başkanı Joe Biden'ın ekran açıklamalarına bakın. Adamlar neler söylüyorlar. ‘Ekonomimiz için, demokrasimiz için en büyük tehlikedir’ diyorlar. Kendi şirketi Amazon'un tekelini kırmaya çalışıyor ABD” bilgisini paylaştı.
Muş, “Önce cüzdan uygulaması çıkartıyorlar. Sonra elektronik para lisansı alıyorlar. Piyasa hâkimiyetini kurduğu zaman istediği ürüne öne çıkarıp istediğini geride bırakıyor. ‘Sıfır faiz,12 taksit’ veya ‘Sıfır faiz, yüzde 10 indirim’ gibi avantajlar sunarak müşteriyi kendine bağlıyor. Ne zamana kadar? İçerideki üretiminizi bitirene kadar. Sonra istediği gibi fiyatlarınızla oynar. Biz buna zamanında müdahale ettik” dedi.
BABA OĞLUNA YAPMAZ BU İYİLİĞİ
Küresel markaların pazar kapmak için büyük paraları gözden çıkardığına dikkat çeken Ticaret Bakanı Muş, “Sadece bir şirket 2021’de 5 milyar para yaktı. Keş 5 milyar. Bu şişe diyelim üreticinin kendi mağazasında 100 lirayken, e-ticaret platformunda 70’e satıyor bunu. Size de ‘Bu işe karışma kardeşim, sen 100 liranı alacaksın. Sen 70’e satacaksın, 30’unu ben sana vereceğim’ diyor. Baba oğul yapmaz bunu ya ticarette. Niye yapıyor bunu sizce? Tüketici de ‘Adamın mağazasında 100 lira ama ben 70 liraya aldım bunu’ diyor. Şimdi niye yapıyor? Burası çok ucuz algısını oluşturup bütün o müşteriyi oraya sürüklüyor. Zarar ediyor şu an. Oraya çekip birisini alıp telefonuna girip onu oraya bağlı hale getiriyor” dedi.
CHP İTİRAZ ETTİ
Düzenleme Meclis’ten oy birliğiyle geçtiği halde CHP’nin konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımasına dikkat çeken Muş, “Aslında piyasayı regüle edecek olan ana taşıyıcı maddeler iptal için itiraz edildi. Türkiye’nin bu işe ihtiyaç duyduğunu, niye yapmak istediğimizi yazıp Anayasa Mahkemesi'ne gönderdik” dedi.
Yorum Yazın