Ayasofya Entrikaları, Ayasofya hakkında yapılışından itibaren kronolojik olarak iyi bir kitap... Görseller ve belgelerle desteklenmiÅŸ kitap da Ayasofya hakkında ve müze olmasıyla ilgili birçok bilgi var. Ayasofya’ya ilgi duyanların okuması gerektiÄŸi bir eser olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Ayasofya konusunda kapsamlı bir kitap olmuÅŸ...
Mustafa ArmaÄŸan, Ayasofya’nın üzerindeki sır perdesini Ayasofya Entrikaları’nda aralıyor.
Tarihte kaç Ayasofya yapıldı? Ayasofya katedralini yaÄŸmalayanlar kimlerdi? Nasıl Müslüman oldu? Ayasofya Camii hangi dış zorlamalarla müzeye çevrildi? ABD ve Ä°ngiltere’nin Ayasofya üzerindeki emelleri neydi? Ayasofya kararnamesindeki Atatürk imzası sahte mi? Fatih Sultan Mehmed’in emaneti tekrar camiye çevrilebilir mi?
Ayasofya Entrikaları bu soruların ve daha fazlasının cevaplarını aramak ve 85 yıldır gizlenen Ayasofya’nın müzeleÅŸtirilmesinin arka planını bir nebze de olsa netleÅŸtirmek, onu alacakaranlıktan aydınlığa çıkarmak için yola çıkıyor. Mustafa ArmaÄŸan’ın her zamanki titizliÄŸiyle yürüttüÄŸü araÅŸtırma, karanlık müzeleÅŸtirme sürecinin kılcal damarlarına kadar nüfuz ediyor ve Ayasofya’nın niçin “rehin” tutulduÄŸunu ifÅŸa ediyor. 21. asrın ilk büyük Ayasofya müdafaası olan Ayasofya Entrikaları, hepimizi Fatih’in emanetine sahip çıkmaya davet ediyor.
“Bize düÅŸen görev, Ayasofya Camii’nin bir vakıf eseri ve bir Fatih Sultan Mehmed Han mirası, birilerinin dediÄŸi gibi ‘insanlığın’ deÄŸil, ecdadın bir emaneti olduÄŸunun ÅŸuurunu daima canlı ve hafızamızı bu bakımdan bir süngü gibi diri tutmaktır… Elinizdeki kitap, bu ÅŸuurun diri tutulması uÄŸrunda atılmış ufacık bir adım olabilirse, bir tek okurunu bile rahmetli Osman Yüksel Serdengeçti gibi ‘Ürperiyorum!’ diye haykırtmayı baÅŸarabilirse yazarı vazifesini yerine getirmenin sonsuz bahtiyarlığını yaÅŸayacaktır.”
Ayasofya Camii’ni kapattırma projesi Ä°ngiltere’ye aittir, kapattıran da ABD’dir.
Ayasofya’nın kapatılmasında Yunanları ön planda göstermek isteyenler cambaza bakarken cüzdanlarını çaldıranlara benziyor. Ä°ç dinamiklerle açıklayanlar da aynı kapanda. Oysa Ayasofya Camii’ni kapattırma projesi Ä°ngiltere’ye aittir, kapattıran da ABD’dir. Özellikle Robert S. Nelson’un yetkin çalışması Holy Wisdom Modern Monument’i bu olguyu bütün teferruatıyla ortaya koyuyor. 1850’lerde baÅŸlayan kitlesel bir hareket var Britanya’da. Ä°lginçtir, başını da Canterbury BaÅŸpiskoposu çekiyor. Önce Ä°slam düÅŸmanı Gladstone, sonra da Lloyd Georg (ikisi de Ä°ngiltere BaÅŸbakanı) devralıyor bayrağı ve 1918 yılına kadar getiriyorlar. 1. Cihan Harbi’nden sonra Ä°ngiltere’nin gücü kesilmeye baÅŸlayınca bayrağı ABD devralıyor. Yani Ayasofya Camii’ni laik bir müze yapma projesi Ä°ngilizlere aittir ama uygulama Amerika’ya ihale edilmiÅŸtir.
Bu kitap için ÅŸöyle diyor Mustafa ArmaÄŸan;
‘‘Bu kitabı, Ayasofya’nın kapatılmasını ama özellikle de camilikten çıkarılma kararını hukuki ve tarihi yönleriyle yeniden tartışmaya açmak ve Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerini, Fatih Sultan Mehmed’in Ayasofya Vakfiyesi’ne öz eliyle koydurduÄŸu ÅŸartların gereÄŸini yerine getirmeye ve ülkemizi Ä°stanbul’un fethinin sembolü bir vakfın lanetinden ve Ä°slam Peygamberi tarafından övülmüÅŸ olan Sultan’ın bedduasından kurtarmaya davet etmek maksadıyla kaleme aldım. Bir de Ayasofya’nın kutsal ile silinmekte olan kadim bağını zihinlerde yeniden canlandırmak için...’’
*****
Gezintilerimde bir hakikat keÅŸfettim. Bu devletin iki mânevî temeli vardır:
Fatih Sultân Mehmed’in Ayasofya minâresinden okuttuÄŸu ezân sesi (ki hâlâ okunuyor!..)
Yavuz Sultân Selim’in Hırka-i saâdet önünde okuttuÄŸu Kur’an-ı Kerîm sesi ki hâlâ okunuyor!
EskiÅŸehir’in, Afyonkarahisar’ın, Kars’ın genç askerleri, siz bu kadar güzel iki ÅŸey için döÄŸüÅŸtünüz!”
Yahya Kemal, Aziz Ä°stanbul
tamir ve muhafazası masrafları da Maarif vekilliÄŸince verilmek suretile Ayasofya camiinin müzeye çevrilmesi tasvip ve kabul olunmuÅŸtur.
24/II/934
REÄ°SÄ°CUMHUR
K.atatürk
Yorum Yazın