AB'de elektrik üretiminde rüzgar ve güneş devri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AB'de elektrik üretiminde rüzgar ve güneş devri
Avrupa Birliği'nde (AB) rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki payı artırılarak 2022'de yüzde 22,3'e ulaşarak rekor kırarak doğal gazı geride bıraktı. Hidro ve nükleerin elektrik üretimindeki payı ise yüzde 32 ile 20 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Londra merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember'in Avrupa Elektrik Değerlendirmesi 2023 raporuna göre, AB elektrik sektöründe geçen yıl en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya'dan gaz akışının büyük ölçüde azalması, 500 yılda bir görülen kuraklık, Fransa ve Almanya'da nükleerden elektrik üretimindeki beklenmedik düşüş nedeniyle "üçlü kriz" yaşadı.

Kuraklığın hidroelektrik üretimine etkisi ve nükleer santrallerdeki kısıtlar nedeniyle, hidro ve nükleerin elektrik üretimindeki payı yüzde 32 ile 20 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

AB'de nükleerden elektrik üretimi 2022'de bir önceki seneye göre 185 teravatsaat (yüzde 16) düşüş kaydetti. Bu rakam, AB'nin geçen yıl 2 bin 809 teravatsaat olan elektrik talebinin yüzde 7'si seviyesinde bulunuyor.

Güneşten elektrik üretimi geçen yıla göre yüzde 24 artarak 10 milyar avro gaz maliyetinin önüne geçti ve güneş, elektrik üretiminde en hızlı büyüyen kaynak oldu. Geçen yıl 20 ülkede güneşten elektrik üretimi rekor kırarken, Hollanda elektrik üretiminin yüzde 14'ünü tek başına güneşten karşılayarak bu ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

AB'deki 26 kömür santrali kış talebine karşı hazırda bekletiliyor

Rüzgar ve güneş enerjisinden rekor seviyede elektrik üretilmesi, nükleer ve hidroelektrik üretimindeki açığı kapatırken, doğal gazın elektrik üretimindeki payı yüzde 19,9, kömürün payı ise yüzde 16 oldu. Üretimin kalan kısmını diğer kaynaklar oluşturdu.

Böylece, rüzgar ve güneşten elektrik üretimi, AB'nin elektrik üretiminin beşte birinden fazlasını karşılayarak ilk kez doğal gazı geride bıraktı.

AB'nin kömürden elektrik üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 7 arttı ve AB'nin elektrik sektörü kaynaklı emisyonlarının da yüzde 3,9 (26 milyon ton karbondioksit eşdeğeri) artmasına yol açtı.

Enerji krizi nedeniyle geçen yıl AB'deki 26 kömür santrali ünitesi kış talebine karşı hazırda bekletilirken, ortalama yüzde 18 kapasiteyle çalıştı.

Kaynak:Yeni Şafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kapatılmış alanlarda tekrar çalışma yapılacakÖnceki Haber

Kapatılmış alanlarda tekrar çalışma yapı...

HÜRJET motorunu çalıştırdıSonraki Haber

HÜRJET motorunu çalıştırdı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar