28 Şubat'ın mimarı nasıl biriydi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
28 Şubat'ın mimarı nasıl biriydi?
Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay Başkanı olan ve 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti. 28 Şubat’ın Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı kimdir, neler yaptı?

28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanı olan Karadayı'nın Ramazan Bayramı'nın ilk günü Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti.

 

TARİH ONU NASIL HATIRLAYACAK?

28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili davada sanık olarak yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı 28 Şubat davasında yaptığı savunmada; 28 Şubat'ı "dini referans olarak kullanarak ülkeyi çağ dışı bir rejime yönlendirmek arzusuyla ortaya çıkmış sosyal bir huzursuzluk" olarak tanımlamıştı.

Erbakan-Çiller koalisyonu olan 54. hükümeti "irticai gelişmelere kucak açmak, laik rejimi yıpratırcasına tavırlar takınmakla" suçlayan Karadayı, asla darbe düşüncesinin oluşmadığını, buhranın, anayasal organlar eliyle çözüldüğünü iddia etti.

"ÖLMEDEN ÖNCE AKLANMAK İSTİYORUM"

28 Şubat davasının bir numaralı sanığı eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı,28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanıklı davada yargılanıp, müebbette çarptırılmıştı.Karadayı, karardan 5 gün önce hastaneye kaldırılmıştı. Bağırsak kanseri olduğu belirlenenve ameliyatlar geçiren Karadayı, o günden bu yana tedavi oluyordu. 

 

NELER OLMUŞTU?

 

Türk siyasi tarihine "postmodern darbe" olarak geçen ve dönemin başbakanını istifaya zorlayan 28 Şubat sürecinin failleri, 2013 yılında bağımsız mahkemece yapılmaya başlanan ve 5 yıl süren yargılamalar sonucunda müebbet hapisle cezalandırıldı.

 

YILLAR SONRA YARGIYA TAŞINDI

Refah Partisi (RP) ile Doğru Yol Partisi (DYP) tarafından 1996'daki genel seçimler sonrasında kurulan ve Başbakan Necmettin Erbakan idaresindeki REFAHYOL Hükümetinin (54. Hükümet), 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) alınan kararlar ve uygulamalar sonrasında istifasıyla sonuçlanan süreç, yıllar sonra yargıya taşındı.

Sürecin yaşandığı dönemde demokrasiye yapılan bu müdahaleden hesap sorulmasının önünde engel teşkil eden bazı yasalar, ilerleyen yıllarda Anayasa'daki değişikliklerle aşıldı. Böylece, 28 Şubat darbecilerinin yargılanmalarının önü açıldı.

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon, 12 Nisan 2012'de düzenlendi.

 

TUTUKLANDILAR

Operasyonlar sonucu dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay İstihbarat ve İKK Daire Başkanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman ile eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu birçok kişi 28 Şubat'ın faili olarak tutuklandı.

 

ESKİ GENELKURMAY BAŞKANI İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR?

 

İsmail Hakkı Karadayı; 1932 yılında Çankırı'da doğmuştur. 30 ağustos 1994 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevine atanan Karadayı 28 Şubat'ta ise postmodern darbe olarak adlandırılan sürecin kilit isimlerinin başında geliyordu...

 

MÜEBBET HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Türk tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat darbesinin failleri 2013 yılında yargı karşısına çıkarılmıştı. 5 yıl süren yargılama sonucunda dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile kuvvet komutanlarının da bulunduğu sanıklar müebbet hapisle cezalandırıldı.

 

Nethaber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akıllı Tarım Atölyeleri hem gençlere tarımı sevdirecek hem de icat yaptıracakÖnceki Haber

Akıllı Tarım Atölyeleri hem gençlere tar...

İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan bomba Fazilet durağı itirafıSonraki Haber

İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan bomba Fazile...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar