Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay Başkanı olan ve 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti. 28 Şubat’ın Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı kimdir, neler yaptı?
28 Åžubat döneminde Genelkurmay BaÅŸkanı olan Karadayı'nın Ramazan Bayramı'nın ilk günü Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay BaÅŸkanı olan Orgeneral Ä°smail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti.
TARÄ°H ONU NASIL HATIRLAYACAK?
28 Åžubat postmodern darbesiyle ilgili davada sanık olarak yargılanan dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı Ä°smail Hakkı Karadayı 28 Åžubat davasında yaptığı savunmada; 28 Åžubat'ı "dini referans olarak kullanarak ülkeyi çaÄŸ dışı bir rejime yönlendirmek arzusuyla ortaya çıkmış sosyal bir huzursuzluk" olarak tanımlamıştı.
Erbakan-Çiller koalisyonu olan 54. hükümeti "irticai geliÅŸmelere kucak açmak, laik rejimi yıpratırcasına tavırlar takınmakla" suçlayan Karadayı, asla darbe düÅŸüncesinin oluÅŸmadığını, buhranın, anayasal organlar eliyle çözüldüÄŸünü iddia etti.
"ÖLMEDEN ÖNCE AKLANMAK Ä°STÄ°YORUM"
28 Åžubat davasının bir numaralı sanığı eski Genelkurmay BaÅŸkanı Ä°smail Hakkı Karadayı,28 Åžubat dönemine iliÅŸkin 103 sanıklı davada yargılanıp, müebbette çarptırılmıştı.Karadayı, karardan 5 gün önce hastaneye kaldırılmıştı. Bağırsak kanseri olduÄŸu belirlenenve ameliyatlar geçiren Karadayı, o günden bu yana tedavi oluyordu.
NELER OLMUÅžTU?
Türk siyasi tarihine "postmodern darbe" olarak geçen ve dönemin baÅŸbakanını istifaya zorlayan 28 Åžubat sürecinin failleri, 2013 yılında bağımsız mahkemece yapılmaya baÅŸlanan ve 5 yıl süren yargılamalar sonucunda müebbet hapisle cezalandırıldı.
YILLAR SONRA YARGIYA TAÅžINDI
Refah Partisi (RP) ile DoÄŸru Yol Partisi (DYP) tarafından 1996'daki genel seçimler sonrasında kurulan ve BaÅŸbakan Necmettin Erbakan idaresindeki REFAHYOL Hükümetinin (54. Hükümet), 28 Åžubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) alınan kararlar ve uygulamalar sonrasında istifasıyla sonuçlanan süreç, yıllar sonra yargıya taşındı.
Sürecin yaÅŸandığı dönemde demokrasiye yapılan bu müdahaleden hesap sorulmasının önünde engel teÅŸkil eden bazı yasalar, ilerleyen yıllarda Anayasa'daki deÄŸiÅŸikliklerle aşıldı. Böylece, 28 Åžubat darbecilerinin yargılanmalarının önü açıldı.
Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında ilk operasyon, 12 Nisan 2012'de düzenlendi.
TUTUKLANDILAR
Operasyonlar sonucu dönemin Genelkurmay 2. BaÅŸkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Ä°stihbarat ve Ä°KK Daire BaÅŸkanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Ä°lhan Kılıç, Genelkurmay Harekat BaÅŸkanı emekli Orgeneral Çetin DoÄŸan, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman ile eski YÖK BaÅŸkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduÄŸu birçok kiÅŸi 28 Åžubat'ın faili olarak tutuklandı.
ESKÄ° GENELKURMAY BAÅžKANI Ä°SMAÄ°L HAKKI KARADAYI KÄ°MDÄ°R?
Ä°smail Hakkı Karadayı; 1932 yılında Çankırı'da doÄŸmuÅŸtur. 30 aÄŸustos 1994 tarihinde Genelkurmay BaÅŸkanlığı görevine atanan Karadayı 28 Åžubat'ta ise postmodern darbe olarak adlandırılan sürecin kilit isimlerinin başında geliyordu...
MÜEBBET HAPÄ°S CEZASI ALMIÅžTI
Türk tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Åžubat darbesinin failleri 2013 yılında yargı karşısına çıkarılmıştı. 5 yıl süren yargılama sonucunda dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı emekli Orgeneral Ä°smail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay 2. BaÅŸkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile kuvvet komutanlarının da bulunduÄŸu sanıklar müebbet hapisle cezalandırıldı.
Nethaber
Yorum Yazın