© Teknik Elektrik 2017-2024

Zirve sürgün dedi

Ülkesinde 1.

Ülkesinde 1.5 aydır devam eden çatışmalara ve koalisyon güçlerinin askeri müdahalesine rağmen geri adım atmayan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin akıbeti, 40 ülke temsilcisinin katıldığı Londra zirvesinde masaya yatırıldı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenelenen konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ederken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Libya'daki geçici Ulusal Konseyin Özel Temsilcisi Mahmud Cibril, Arap Birliği ile Afrika Birliğinden temsilciler de katıldı. Belçika, Bulgaristan, Fransa, Almanya, İtalya, ABD, İspanya, İsveç, Norveç, Katar, Fas, BAE, Ürdün ve Irak gibi ülkelerin dışişleri bakanlarının da hazır bulunduğu zirvede, 19 Mart'ta başlayan Libya operasyonunun akıbeti ve Kaddafi sonrası dönem ele alındı. Londra'ki konferansa katılanlar arasında Rusya, İsrail, Brezilya ve Çin'in bulunmaması dikkat çekti.

'AFRİKA'YA SIĞINSIN' ÖNERİSİ

İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya konferansının üç amacı olduğunu söyleyerek, bunları, BM Güvenlik Konseyinin kararının uygulanmasını sağlamak, Libya'da insani yardıma muhtaç yerlere yardım sağlamak ve Libya halkına geleceğini oluşturması için yardım etmek olarak sıraladı. Zirvede ayrıca, bölgedeki çatışmaların bir an önce sonlandırılması, Kaddafi'nin sürgüne gitmesi ve Libya'nın geleceğini belirleyecek aşiretlerle muhalefet arasındaki müzakerelerin çerçevesi gibi konularda ortak bir çözüme ulaşılması hedeflendi. ABD ve İngiltere, daha önce Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çıkarılması konuşulan Kaddafi'nin derhal Libya'dan ayrılması halinde yargılanmaktan kurtulmasını öngören bir planı kabul edebileceklerini belirtti. İtalya'nın da Kaddafi 'nin Afrika'daki bir ülkeye gönderilmesini öneren bir ateşkes anlaşması için arabuluculuk yaptığı bildirildi.

YAPTIRIMLAR ARTACAK

Zirvenin ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı nihai bildiriyi yayınladı. "Konferansa katılanlar, Libya ile ilgili bir temas grubunun oluşturulmasına karar verildi" denilen bildiride, bu grubun ilk toplantısının da Katar'da yapılacağı ifade edildi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Kaddafi rejimine sivillere saldırının cezasız kalmayacağına ilişkin bir mesaj vermek üzere daha fazla yaptırımı düşünme konusunda diplomatların karar aldığını bildirdi. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise Kaddafi'nin ülkeden ayrılması için 'oybirliği'nin bulunduğunu açıkladı.

KADDAFİ HİTLER'E BENZETTİ

Bu arada Kaddafi ise kritik zirveye katılan liderlere bir mektup göndererek, koalisyon güçlerinin askeri müdahalesini Hitler'in İkinci Dünya Savaşı'ndaki saldırganlığına benzetti. Mektupta, "Anlaşılan, siz Avrupa ve ABD'dekiler, bu barbarca askeri operasyonun, Hitler'in Avrupa'yı işgal ettiği ve İngiltere'yi bombaladığı sıradaki kampanyalarına benzediğini anlamıyorsunuz. Libya'ya karşı bu barbarca ve haksız saldırıyı durdurun. Soykırım uyguluyorsunuz" dedi. yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER