© Teknik Elektrik 2017-2024

ZİHNİ GÜLEP İLE FAR BAKALİTİN DÜNÜ VE BU GÜNÜ ÜZERİNE SÖYLEŞİ

FAR BAKALİT’in Dünü Bugünü FAR Bakalit, 1999’da Zihni Gülep başkanlığında dört kardeşin girişimiyle Okmeydanı’nda diğer birçok imalatçı firma gibi küçük bir atölyede üretime başlamıştır.

FAR BAKALİT’in Dünü Bugünü

FAR Bakalit, 1999’da Zihni Gülep başkanlığında dört kardeşin girişimiyle Okmeydanı’nda diğer birçok imalatçı firma gibi küçük bir atölyede üretime başlamıştır. Başlangıç safhamızı bilmek bizi mutlu ediyor. Dolayısıyla katettiğimiz yeri görebiliyor ve motive oluyoruz. Kuruluş döneminde bu dört kardeş işletmenin üretim, pazarlama ve idari olmak üzere her kademesinde yer almışlardır. FAR Bakalit’in Gülep kardeşlerden önce 30 yıllık bir geçmişi vardır. Grup priz ve elektrik malzemeleri imalatı yapan firmayı Gülep kardeşlerin satın almasıyla FAR Bakalit yolculuğuna başlanmıştır ve şuanda FAR Bakalit yaklaşık 100 kişilik kadro, 200’e yakın ürün çeşitliliği, yurtiçi ve yurtdışındaki geniş satış hacmiyle sektörde başarılı bir şekilde varlığını sürdürmektedir.

2010 ile Yeni Yerinize Taşındınız

Yeni yılla birlikte yeni fabrikamıza geçmemiz bizim için dönüm noktası oldu diyebilirim. Öncesinde Vahit Elektrik olarak faaliyet gösteren binayı, firmanın tüm ürün, patent ve isim haklarıyla birlikte bünyemize kattık. Bu şekilde hem üretim kapasitemiz arttı hem de ürün çeşitliliğimiz. Ayrıca şuanda her şey derli toplu elinizin altında, ulaşım ve sevkiyat problemimiz yok. Sanayi bölgesine yakın olmamız büyük bir avantaj. Müşterilerimizin fabrikamızda bizi ziyaret edip üretimi yakından görmeleri bizim için çok önemli. Çalışmalarımızın ürünü olan oluşturduğumuz karşılıklı güven ortamını bu şekilde daha da pekiştirmiş oluyoruz.

2010’da Ne Tür Yenilikler Var?

Belirttiğim gibi Vahit Elektrik’i bünyemize almamızla ürün çeşitliliğimiz 2010 yılı itibariyle zaten artmış bulunuyor. Bunun yanı sıra mevcut ürünlerimizin kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalarımız olacak. Müşteri memnuniyetini azami şekilde sağlamak için çalışıyoruz. Laboratuarımızdaki çalışmalarımız hız kazandı. Bunun dışında kaliye yönetim sistemini en doğru şekilde uyguluyor ve kurumsallaşma yönünde büyük adımlar atıyoruz. Altyapımızı daha etkili ve güçlü hale getireceğiz. İhracata çok ehemmiyet veriyoruz. Hedef pazarlar konusunda alternatif çalışmalarımız var. Bunları uygulamaya koyarak yurtdışındaki gücümüzü arttıracağız.

Geçen Yılınızı Değerlendirir misiniz?

2009 yılı bizim için çok aydınlık bir yıl oldu. Pazar araştırmaları ve birtakım yenilikler yaparak geçen yılı kapattık. Tüm dünya genelinde 2009 buhranlı bir yıl olsa da biz 2009’u bir nevi, FAR Bakalit’in sektördeki yerini sağlamlaştırdığı bir yıl haline getirdik ve özellikle son çeyreğinde büyümeyi

başardık.

Bu Ortamda Büyümeyi Nasıl Başardınız?

Bu Gülep kardeşlerin risk almaktan korkmamasıyla ilgili bir büyümedir. FAR Bakalit ailesinde girişimci ruh, istikrarlı hareket etme ve özveri var. FAR Bakalit’in özellikle Anadolu ayağı çok güçlüdür. Anadolu’daki çoğu bayi ve toptancının özellikle bizi tercih etmesi ve desteklerini esirgememesi bizim için çok önemliydi. Bunun için bu vesileyle şirketim adına hepsine teşekkürü borç biliyorum. Anadolu’daki güçlü satış ağımızın yanında ihracata önem vermemiz ve bu konuda yatırım yapmaktan çekinmememiz yine bir diğer önemli faktördür.

İlk İhracat Başarınızı Anlatır mısınız?

İlk ihracatımızı aracı firmalar vesilesiyle dolaylı yoldan yaptık. İhracat yaptığımız ilk ülke Suriye’ydi. Çok büyük bir pazar olması dışında ilk ihracat yaptığımız ülke olması nedeniyle Suriye bizim için çok önemlidir.

İhracat Olarak 2009’u 2010 İle Kıyaslar mısınız?

Çalıştığımız ülke ve müşteri sayısı her geçen gün artıyor. 2009’da ihracat yapabilmek için hedefler koymuştuk ve bunu başardık. 2010 hedefimiz pazar araştırmalarına önem vererek ihracattaki payımızı arttırmaktır. Tüm heyecan ve isteğimiz FAR Bakalit ürünlerinin tüm dünyada daha çok kişiye ulaşmasıdır. Bu amaçla, var olan müşterilerimizle diyaloglarımızı geliştiriyor, satış hacmimizi ve pazar payımızı arttırarak ihracat çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özetle 2009 da hedefimiz ihracat yapmaktı 2010 da ise ihracatımızı arttırmak olacaktır.

İhracatta Hedef Bölgeniz Belli mi?

Biz Arap ülkeleriyle ihracata başladık ve çoğunlukla onlarla devam ediyoruz. Mevcut ürünlerimize olan talep özellikle Arap ülkelerinde çok fazla. Dolayısıyla bir Avrupa ülkesinden çok Arap ülkeleri hedef pazarımıza giriyor. Afrika Ülkeleri, Rusya ve Türki Cumhuriyetleriyle çalışmak da hedeflerimiz arasındadır. Şuanda Kuzey Afrika pazarında yerimiz güzel. Orta ve Güney Afrika pazarlarına da inmek istiyoruz. Yani öncelikli ve ana hedefimiz Afrika pazarı diyebiliriz.

Sistem Olarak Yeni Yatırım Var mı?

Bizim başlangıçta düşündüğümüz öncelikle halihazırdaki ürünlerimizi satabileceğimiz pazarlara yönelmekti; ancak ülkeleri, ve yeni pazarları kaybetmemek ve uzun vadede kazanmak için ürün çeşitliliğimizi arttırmamız kaçınılmaz görünüyor. Gerekirse farklı sistem ve ürünleri de üretim hattımıza ekleyip talepleri karşılayacağız. Ancak bunun için çok titiz çalışmalar yapılmalı. Şunu ifade edelim ki, her şeyi imal etmek mümkün değil belki ama güzel ve devamlılığı olan talepler geldiği sürece imalatçı bir firma olarak talepleri karşılamaya çalışacağız.

FAR Bakalit’i Farklı Kılan Unsur Nedir?

Hizmetimizle bir numara olmaya aday bir firmayız. Birçok firma gibi birkaç ürüne bağlı kalmaksızın 200’e yakın zengin ürün çeşitliliğimizle hizmet veriyoruz. İşte bu noktada partnerimiz için biz öncelikli tercih sebebi oluyoruz. Ayrıca gerek yutiçi gerekse yurtdışında kurduğumuz sağlam ikili ilişkilerimiz bizim için çok büyük bir artı. Dünyanın bir ucuna dahi gitsek kendimizi memleketimizde gibi hissettiren müşterilerimiz var. Bunu da herhalde kurduğumuz dostane ve dürüst ilişkilere ve sunduğumuz kaliteli hizmete borçluyuz.

Kaç Çeşit Ürünün İmalatı Yapılmakta?

200’e yakın ürünle hizmet veriyoruz. Grup priz, elektrik aksesuarları, aydınlatma armatürleri ve sigorta kutuları ürün yelpazemizi oluşturuyor.

Teşvikler Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Devletin sanayicilere sağladığı büyük teşvikler var. FAR Bakalit olarak bunun farkındayız. Devlet sanayiciyi koruyor, gözetiyor verdiği eğitimler, maddi destekler ve uygun kredi olanakları gibi birçok imkan sunuyor. Bu konuda firmaların araştırmacı olmasında fayda var.

Yurtdışında Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?

Her ülkenin kendine has özellikleri var. Çalışmayı düşündüğünüz ülkeyle ilgili uzun vadeli planlar yapmak ve kalıcı olmak istiyorsanız bu özelliklerin bilinmesi çok önemli. Bunun yanı sıra ticari bir ilişki kurulacağı için ayrıca devletler arasında ne gibi düzenlemelerin olduğu ve ülkenin sizin ürününüzle ilgili istediği standartların ne olduğu bilinmeli. Bu prosedürlerin iyice incelenmesi gerekiyor. Yeni bir pazara ürün sokabilmem için ne yapmalıyım? gibi sorular iyi cevaplandırılmalı. Biz bunu yapıyoruz. Yeni pazarla ilgili tecrübeli kişilerin hatta konunun uzmanlarının yardımlarına başvuruyoruz. Aksi taktirde firmalar madur olabilirler. Maddi kayıplar ve manevi kalıcı itibar kayıpları oluşabilir.

Partnerlerinizi Neye Göre Belirliyorsunuz?

Bizim için en önemli unsur ne kadar güvenli oldukları ve sektörün neresinde durduklarıdır. FAR Bakalit ürünlerini nasıl bir pazarlama ağıyla satmayı ve bizi ne şekilde temsil etmeyi düşünüyorlar? Uzun vadeli planları nedir? gibi sorulara yanıtlar arıyor ve değerlendirmelerimizi ona göre yapıyoruz. Ayrıca müşteri adaylarımızla ilgili ülkesindeki ticari kurum ve şahıslardan bilgiler ediniyoruz. Tüm bu süreçte çalışmayı düşündüğümüz ülkedeki ticari ateşelikler, ticaret odaları ve fikir ve duruşuna güvendiğimiz saygın işadamı veya işkadınlarından aldığımız bilgilerden faydalanıyoruz.

Electricity Turkey Dergisi olarak, FAR Bakalit Dış Ticaret Müdürü Sn.Dilber Genç’e vermiş olduğu bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER