Yusufeli Barajı ve HES, 2,5 Milyon Kişiye Enerji Üretecek
ENERJİ5 Ekim 2021 Salı günü Yusufeli Barajına gelen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Yusufeli barajı ve yeniden yerleşim alanlarında incelemede bulundu.
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız ve beraberinde ki Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, TOKİ , KGM ve DSİ̇ heyetleri ilk olarak Yusufeli Barajında incelemede bulundu ardından şantiyede baraj inşaatında gelinen seviye hakkında bilgi aldı.
Ardından Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim çalışma alanlarında incelemede bulunan Genel Müdür Yıldız, incelemelerinin ardından yeniden yerleşim çalışma alanlarında gelinen seviye hakkında bilgi aldı.
Ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacak…
İncelemelerinin ardından açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Yıldız, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün ekibimiz ile birlikte baraj inşaatımızda ve yeniden yerleşim çalışma alanlarında incelemede bulunduk. Tamamlandığında Ülkemizin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı Ülkemizin gururu, aynı zamanda geleceğe güvenle bakmamızın da başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Dar vadideki gizli hazine olan Yusufeli Barajı ülkemizin vizyon projelerinden olmakla birlikte 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacaktır.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Ağustos 2019 tarihinde baraj inşaatını ziyaret ederek “Muhteşem Bir Eser Ortaya Çıkıyor” değerlendirmesi, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin 30 Temmuz 2019 tarihinde barajda yaptığı incelemede “Zor coğrafi koşullar altında böyle bir mega projeye imza atıyoruz. Belgesellik ve mühendislik harikası projedir. değerlendirmesinde bulunduğu ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün göz nuru, gurur abidesi, ülkemizin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı inşaatımızda çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.” dedi.
Yusufeli Barajı ve HES ayrıntıları:
- Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl’dır.
- Derivasyon tüneli ve batardolar, baraj ulaşım yolları, tüm kazı ve destekleme çalışmaları ile baraj gövde betonu tamamlanmıştır.
- Enerji kırıcı havuz ve kuyruksuyu barajı, santral binası, transformatör bloğu, su alma yapısı kapak şaftı, enerji tüneli, branşman ve kuyruksuyu imalatları, tünel dolusavaklar, elektromekanik ve hidromekanik işler ile mansap düzenleme çalışmaları devam etmektedir.
- Barajımızda 4.023.726 m3 beton dökülerek gövde betonunda %100 gerçekleşme sağlanmıştır. Barajımız 275 metre yükselmiş durumdadır. (Günlük ortalama beton dökümü 4.400 m3)
- Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatında günlük maksimum 7.850 m³ baraj gövde betonu dökülerek rekor seviyeye ulaşmıştır.
- Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 1 milyar 900 milyon TL katkı sağlayacaktır. Proje ile yaklaşık 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacaktır.
- Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh Nehrinin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehrinde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır.
İlginizi Çekebilir