© Teknik Elektrik 2017-2024

Yunanistan yolun sonuna yaklaştı

Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve AB Komisyonu yetkililerinden oluşan Troyka, Yunanistan'ın ikinci yardım paketi karşılığında yeni kemer sıkma önlemleri almasını ve geç kalmış reformları gerçekleştireceğine dair söz vermesini istedi.

Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve AB Komisyonu yetkililerinden oluşan Troyka, Yunanistan'ın ikinci yardım paketi karşılığında yeni kemer sıkma önlemleri almasını ve geç kalmış reformları gerçekleştireceğine dair söz vermesini istedi. Yetkililer, dün saat 12'ye kadar süre tanımasına rağmen Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos ve siyasi parti liderleri görüşmelerini bugüne sarkıttı. Troyka'nın talep ettikleri arasında, asgari ücretin yüzde 20 düşürülmesi, özel sektörde iki maaş ikramiye uygulamasının kaldırılması, 2012'de 15 bin, 2015 yılına kadar da 150 bin devlet memurunun işten çıkarılması ve özelleştirmenin hızlandırılması var.

LİDERLER BUGÜN YİNE TOPLANACAK

Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, hafta sonu siyasi parti liderleriyle bir araya gelerek onları troykanın istediklerini kabul etmeye ikna etmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Lukas Papadimos ile geçici işbirliği hükümetini destekleyen üç siyasi partinin liderleri arasında yapılacak görüşme, anlaşma sağlanamaması üzerine bugüne ertelendi. PASOK lideri Yorgo Papandreu, Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras ve Ortodoks Halk Partisi (LAOS) lideri Yorgo Karacaferis'in başbakan ile yapacakları görüşmede AB ve IMF tarafından verilecek ikinci kurtarma paketi anlaşmasının detayları üzerine nihai karar verilecekti.

İKİNCİ PAKET 145 MİLYAR AVRO OLACAKTI

Geçen cuma, Avro Bölgesi kaynakları, Yunanistan'a sağlanacak ikinci yardım paketinin büyüklüğünün 130 milyar avro yerine 145 milyar avro olabileceğini söyledi. Kaynaklara göre, ek 15 milyar avronun, tahvil takasının ardından zayıf duruma düşen Yunan bankalarına sermaye desteği sağlamak için kullanılacak. Mart'ta 14.5 milyar avro itfası bulunan Yunanistan, ikinci yardımı alamazsa temerrüt riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Ancak acı reçeteyi kabul etmeyen ülkenin ne borçları siliniyor ne de ikinci yardım paketi onaylanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Atina'nın verdiği sözleri yerine getirmediği takdirde ikinci yardım paketinin onaylanmayacağını açıkladı. Ülke, söz konusu parayı alamadığı takdirde önümüzdeki ay 14.5 milyar dolarlık borç ödemesini yapamayacak ve iflasını açıklamak zorunda kalacak.

Sözünü tutmazsa para yok

Avrupa'nın bir numaralı gündem maddesini oluşturan Yunanistan için Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicola Sarkozy bir araya geldi. Sarkozy, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Yunan yetkililerin taahhütlerine bağlı kalması gerektiğini belirterek, "Yunanistan verdiği sözleri tutmalı, başka seçeneği yok" dedi. Yunanistan'ın bir karar almaması durumunda paranın verilmeyeceğini kaydeden Sarkozy, Yunanistan sorununun çözülmesi gerektiğini ifade etti. Merkel de zamanın sınırlı olduğunu, masada birçok konunun yer aldığını ifade etti. Bu arada Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın Avro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) sağlanacak ikinci yardım paketinin sonuçlandırılması görüşmelerinde sürenin dolduğunu ve Atina'nın hemen karar alması gerektiğini açıkladı. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Amadeu Altafaj, "Zaten belirlenmiş tarihi geçmiş durumdayız" dedi. Sözcü Yunan yetkililerin hâlâ gerekli kararları almak zorunda olduklarını da ifade etti.

ATİNA bugün sokakta

Yunanistan'da kamu ve özel sektör çalışanları, hükümetin, yeni yardım karşılığında Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun talepleri doğrultusunda almayı tasarladığı ek önlemleri protesto etmek amacıyla bugün 24 saatlik grev kararı aldı. Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'ndan (ADEDY) yapılan ortak açıklamada, Parlamento'nun da bulunduğu Sintagma meydanında bir protesto gösterisi düzenleyeceğini bildirildi. yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER