© Teknik Elektrik 2017-2024

Yılbaşından önce bu işi bitirmeliyiz

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kürt sorununun çözümü için sürdürülen çalışmaların yılbaşından önce sonuçlandırılacağını açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kürt sorununun çözümü için sürdürülen çalışmaların yılbaşından önce sonuçlandırılacağını açıkladı. Sorunun çözümü için Anayasa değişikliğinin de içinde olduğu çok sayıda öneri geldiğini anlatan Başbakan Erdoğan, "Biz öncelikle kolay olanı, uygulanabilir olanları seçeceğiz" dedi.

Partisinin kuruluşunun 8. Yıldönümü nedeniyle AK Parti Genel Merkezi'nde bir resepsiyon veren Başbakan Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demokratik açılım sürecinde kararlı olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Görüyorum ki, Türkiye genelinde de gerçekten akademisyenlerde olsun, yazar çizer takımında olsun, halkımızda olsun, siyasi partilerin diğerlerinde, sivil toplum örgütlerinde de olumlu yaklaşımlar var. Temennim odur ki bir mutabakat zeminini oluşturur ve bu işi kararlı bir şekilde sürdürürüz' diye konuştu.

YILBAŞINDAN ÖNCE BİTİRMELİYİZ

Hükümetin sürdürdüğü demokratik açılıma ilişkin ilk kez takvim veren Başbakan Erdoğan, CHP ve MHP'nin demokratik açılım sürecine destek vermemeyi sürdürmeleri durumunda tavırlarının ne olacağı yönündeki bir soruya, 'Biz yolumuza devam edeceğiz' yanıtını verdi. Demokratik açılım konusundaki adımların ne zaman açıklanacağı konusundaki bir soruya ise Erdoğan, 'Şu anda arkadaşlar çalışmayı yürütüyorlar. Yıl sonunu falan bulamayız, o kadar rahat değiliz' diye yanıtladı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DE VAR

Demokratik açılım paketinde Anayasa değişiklikleri olup olmayacağının sorulması üzerine Erdoğan, şunları söyledi: 'O tür şeyler de var, ama biz tabii mümkün olduğunca kolayı seçeceğiz. Mümkün olduğunca birinci derecede tabii, kısa, orta, uzun derken uygulanabilirden işe başlayacağız. Engeller olmayacak çünkü her şey biliyorsunuz kanunlar ve Anayasa değişikliğiyle olmuyor, ama uygulanabilirliği olanlar neyse bunlardan işe başlamamız lazım. Onun için de tabii kısa ve uzun vadede çalışmaları sağolsun İçişleri Bakanımız yürütüyor."

AÇILIM ÇOK KAPSAMLI OLACAK

CHP Lideri Deniz Baykal ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'yle görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Erdoğan, 'Arkadaşımıza (İçişleri Bakanı Beşir Atalay) verilmiş olan red cevabı var' karşılığını verdi.

Olası bir Anayasa değişikliğinin ilişkin soruya ise Erdoğan, şu yanıtı verdi: 'Dikkat ederseniz 'demokratik açılım' diyoruz. Demokratik açılım dersek bölgeyi değil 780 bin kilometre kareyi kapsar ve 71,5 milyon diyoruz, devamlı bunu kullandık. ' Erdoğan, 'Bu konuşmanızdan demokratik açılım çok kapsamlı olacak anlamı çıkıyor' sözleri üzerine 'Evet tabii' dedi.

 

8 yılda 1 muhtıra 4 seçim

8. kuruluş yılını kutlayan AK Parti, bu süreye 4 seçim başarısı sığdırdı, e-muhtıraya ve kapatma davasına muhatap oldu. 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan AK Parti girdiği ilk seçim olan 3 Kasım 2002'de yüzde 34.29 oy olarak 365 milletvekili ile tek başına iktidara geldi. Tek başına iktidar olan AK Parti, Abdullah Gül'ün Başbakanlığı'nda 58. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini kurdu. 9 Mart 2003'te yapılan ara seçimlerde Siirt'ten milletvekili olarak Parlamento'ya giren Erdoğan, 59. Hükümeti kurdu. AK Parti 28 Mart 2004 tarihinde girdiği ilk mahalli seçimde de oylarını yüzde 40.4'e yükseltti. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ise Anayasa Mahkemesi 367 skandalına imza atarken Genelkurmay 27 Nisan gece saat 23.20'de bir e-bildiri yayınladı. Hükümet bu bildiriye 28 Nisan'da cevap verdi. 22 Temmuz 2007'de yapılan genel seçimlerde ise AK Parti bir rekor kırarak yüzde 46.58 oy aldı. Seçim sonrası Gül, 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Yine 2008'de AK Parti hakkında kapatma davası açıldı. AK Parti, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde de yüzde 38.8 oy alarak seçim başarılarına bir yenisini daha ekledi.

 

Gerekirse muhalefetle görüşürüm

Gerekirse muhalefet liderleriyle kendisinin de görüşebileceğini kaydeden Erdoğan,"Benim derdim şu anda; ülkemin birliği, beraberliği, bütünlüğü. Zaten biz buna 'Milli Birlik Projesi' de diyoruz aynı zamanda' dedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün bu konudaki kanaatlerini daha önce açıkladığnı belirten Erdoğan,"Bizim bu konuda Cumhurbaşkanımızla ayrı, farklı bir düşüncemiz söz konusu değil' diye konuştu.

 

YENİŞAFAK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER