Ye’se Düşme, Öfkeni Diri Tut Kavga Yeni Başlıyor!
DÜNYAİslam âlemi türlü fitnelerle boğuşurken, Siyonistler Filistin’in başkenti, Müslümanlar’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın yurdu Kudüs’ü Siyonizm’in başkenti ilan etti.
Bugün ehli dalaletin, zındıkanın, emperyalistlerin, Siyonistler’in “birlikte” hareket ederek Müslümanlar’ın biricik yurtlarına çöktüğü gün olarak tarihe geçti. Dünyanın gözü önünde göstere göstere gasp edilen Filistin topraklarına kurulan İsrail terör devleti ABD’yi arkasına alarak Müslümanlar’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa’yı içinde barındıran Kudüs’e çöktü. ABD, 1995’ten beri ötelediği “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan bir yasayı” onaylayarak, Kudüs’ü işgal edilişinin 50. yılında Siyonizm’in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Türkiye, Katar ve İslami Direniş Hareketi (Hamas) dışında İslam ülkelerinin tepkileri cılız kaldı.
Siyonistler’e verdiği sözü tuttu!
ABD Başkanı Donald Trump, en büyük seçim vaadini yerine getirdi. ABD Başkanlığı yolunda Siyonist lobilerin desteğini alabilme adına Kudüs’ü Siyonizm’in başkenti olarak tanıma sözü veren Trump, dün yaptığı açıklamada 1995’ten beri ötelenen yasayı onayladığını açıkladı. ABD, Kudüs’ü terör devleti İsrail’in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu.
Karardan önce işbirlikçileri ile görüştü
Trump, kararı açıklamadan bir gece önce bölgedeki işbirlikçilerini arayarak gelişmelerden haberdar etti. Mısır’ın gayri meşru Cumhurbaşkanı Sisi’yi, Suudi Arabistan’ki ortağı Kral Salman’ı, İngiliz kuklası Ürdün Kralı Abdullah’ı arayarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını bildiren Trump’a ciddi bir tepki gösterilmedi. Trump’ın işbirlikçisi Suudi Kralı Salman bin Abdulaziz, “Kudüs’ü Siyonizm’in başkenti ilan edeceğini” söylemek için arayan Trump’a “Böyle tehlikeli bir adım, Kudüs ve El-Aksa Camisi’nin büyük statüsünden dolayı dünyanın dört bir yanındaki Müslümanları kızdıracak” diyerek dikkatli olması konusunda “Uyarıda” bulundu.
Tepkiler cılız kaldı
Orta Avrupa ülkeleri ve diğer islam ülkelerinin verdiği tepkiler de oldukça cılız kaldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “ABD’nin planı endişe verici” yorumu yaparken, Papa Franciscus, “Benim düşüncelerim Kudüs’le. Son günlerde ortaya çıkan durum nedeniyle duyduğum derin endişe karşısında sessiz kalamam” demekle yetindi. ABD’nin emperyalist hedeflerine ulaşmak için uluslararası askeri gücü olarak kullandığı NATO’nun Genel Sekreteri Stoltenberg ise, ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planının ülkenin kendi vereceği karar olduğunu ve bu karara “saygı duyduğunu” bildirdi.
Hamas’tan “Kudüs için öfke cuması” çağrısı
Trump’ın kararına en sert tepki tabii olarak Filistin’in evlatlarından geldi. İslami Direniş Hareketi (Hamas) Filistinlilere cuma gününü “öfke cuması” ilan ederek, “Kudüs’e destek” için toplanma çağrısında bulundu. Hamas’tan yapılan açıklamada, “Filistin halkını, tüm grupları ve güçleriyle ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planını reddederek, cuma gününü İsrail’e karşı ‘öfke günü’ ilan etmeye çağırıyoruz” ifadesine yer verildi.
“Direniş, ne olursa olsun ona el sürülmesine razı olmayacaktır” ifadesinin de kullanıldığı açıklamada, Batı Şeria’daki intifadacı gençlerden, Kudüs’ü hedef alan ABD’nin planına mümkün olan yollar aracılığıyla yanıt vermesi istendi.
Katar: Reddediyoruz
Katar resmi ajansı QNA’nın Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı haberde ise, Katar’ın, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması için atılacak hiçbir adımı kabul etmeyeceği belirtildi. Katar’ın, 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması başta olmak üzere Filistin halkının haklarını ve davasını desteklediği de ifade edildi.
Karadaği: Müslümanlar’a yönelik bir saldırı niteliğinde
ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma planına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karadaği, “ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü işgal devletinin (İsrail) başkenti yapma girişimi 1 milyar 700 milyon Müslümana açık bir saldırı niteliğinde olup, duygularını yaralamaktadır. Tüm İslam ülkelerine bu adımdan vazgeçmesi için ABD’ye diplomatik ve ticari baskı uygulaması çağrısında bulunuyorum” dedi. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının “tehlikeli bir adım” olduğunu vurgulayan Karadaği, “Burada Kudüs’te bizimle birlikte olan Hristiyanlara da saygısızlık yapılıyor. Çünkü onların da kilisesi mevcut. Hristiyanlara göre de Kudüs Arap toprağıdır” diye konuştu.
Korkudan ABD çalışanlarına yasak getirildi
Filistinlilerin tepkisinden korkan ABD’nin Kudüs Başkonsolosluğu, çalışanlarına Eski Şehir bölgesi ve Batı Şeria’ya giriş yasağı getirdi. “ABD vatandaşları kalabalıkların toplandığı, polis veya asker bulunan yerlerden sakınmalıdır” uyarısı yapılan açıklamada, “ABD vatandaşlarına düzenleyecekleri seyahatlerde bu talimatları ve ABD Dışişleri Bakanlığının sağladığı İsrail, Batı Şeria ve Gazze ile ilgili ek rehberliği dikkate alma tavsiyesinde bulunuyoruz” denildi.
“Cehennem kapılarını batı’ya açacak adım!”
Büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması yönünde atılacak bir adımın, “Cehennem kapılarını doğudan önce batıya açacağını” belirten Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib ise, “Siyonist oluşumdan yana alınan tavır, İsrail’i, Filistin’de insan, toprak ve kutsal değerlere yönelik işlediği suçlarda cesaretlendirdi, dünya halklarının uluslararası topluma güvenini yitirdi. Bu dünyada terörü besleyen nedenlerden biridir” dedi.
Gazze’de protestolar başladı
ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planı, Gazze Şeridi’nde düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Gazze’deki Filistinli grupların çağrısı üzerine düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi katıldı.
Gösteride Filistin bayrakları ve ABD’nin Kudüs planını protesto ettiklerini ifade eden yazıların olduğu dövizler taşındı. Hamas yöneticilerinden Salah Berdevil, burada yaptığı konuşmada, “Filistin halkı geçmişteki planları nasıl boşa çıkardıysa Trump’ın planını da boşa çıkaracaktır” dedi. Hamas olarak ABD’nin Kudüs planını reddettiklerini yineleyen Berdevil, bunun olası sonuçları hakkında da uyardı. Öte yandan Fetih hareketi yöneticilerinden İmaduddin el-Ağa ise, “ABD’nin bu adımını İsrail işgali lehine atılmış taraflı bir adım olarak görüyoruz” diye konuştu.
Çin: Bağımsız Filistin’i destekliyoruz
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planının, “bölgedeki mevcut gerginliği körükleyeceği” uyarısını yaptı. Bakanlık sözcüsü Gıng Şuang, düzenlediği günlük basın toplantısında, “Kudüs’ün statüsünün karmaşık ve hassas olduğunu” belirtti. Sözcü Gıng, “(ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planı) Planın bölgedeki mevcut gerginliği körüklemesinden endişe duyuyoruz” diye konuştu. Gıng ayrıca “Pekin yönetimi, sınırları 1967’de çizilmiş ve başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekliyor” ifadelerini kullandı.
Arap Birliği Cumartesi günü toplanacak
Arap Birliği’nin ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma girişimiyle ilgili cumartesi günü dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanma kararı aldığı bildirildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, söz konusu toplantı kararı Filistin, Ürdün ve Fas’ın talebi üzerine alındı. Olağanüstü toplantı için birliğe üye bir ülkenin talepte bulunması ve diğer 21 üyeden ikisinin bu talebi onaylaması gerekiyor.
Kudüs bütün Müslümanlar’ın başkentidir
Sudan Âlimler Birliği Başkanı Muhammed Osman Salih, ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma planını “Filistin ve Müslümanların haklarına açık saldırı” olarak nitelendirdi. Salih, yaptığı açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump’ın atacağı adım bütün Müslümanlar tarafından reddedilecek ve büyük bir öfke patlamasına neden olacak. Çünkü Kudüs bütün Müslümanların başkentidir ve öyle kalacaktır” diye konuştu. Trump’ın ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma girişiminin “Filistin ve Müslümanların haklarına açık saldırı” olduğunu ifade eden Salih, İsrail’in uluslararası güçlerle ittifak kurmasının, bin yıldan uzun süredir Filistin topraklarında bulunan Müslümanlara ait hak ve kutsallara yönelik ihlalleri haklı çıkarmayacağını belirtti.
50 yıldır işgal altında
İsrail, 5 Haziran 1967’de Kudüs’ü işgal etti. 1980’de İsrail Meclisi kabul ettiği bir yasayla tek taraflı olarak Kudüs’ü doğusuyla batısıyla İsrail’in “birleşik başkenti” ilan etti. Buna karşılık BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 1980 yılında İsrail’in Kudüs’ün doğusunu ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti.
Kudüs’e taşınmaları yıllar alacakmış
ABD Büyükelçiliği’nin Telaviv’den Kudüs’e taşınmasına ilişkin bilgi veren bir ABD’li yetkili sürecin nasıl işlyeceğine dair açıklamalarda bulundu. Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması noktasında gerekli hazırlıkların Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda başlayacağını dile getiren yetkili, “Tel Aviv’deki elçilikte yaklaşık bin personel çalışıyor. Onları bugün Kudüs’e taşıyabileceğimiz herhangi bir yerleşke bulunmuyor. Bu yeri bulmak, güvenlik endişelerini gidermek ve binayı inşa etmek zaman alacaktır” ifadelerini kullandı.
dirilispostasi.com
İlginizi Çekebilir