Yerli tünel açma makinesi üretim bandından indirildi
TEKNOLOJİSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Köstebek olarak da adlandırılan tünel açma makineleri çok önemli. Dünyada, 'bu alanda üretim yapan, küresel rekabette ben de varım.' diyen 8 ülkeden birisiyiz." dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "köstebek" olarak da adlandırılan tünel açma makinelerinin çok önemli olduğunu belirterek, "Dünyada 'bu alanda üretim yapan, küresel rekabette ben de varım.' diyen 8 ülkeden birisiyiz. Rakiplerin hepsi gelişmiş ülkeler." dedi.
Varank, E-Berk AŞ'nin, TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi EPB TBM'nin üretim bandından indirilmesi dolayısıyla Anadolu Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen törene katıldı.
Bakan Varak, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'un Tuzla ilçesindeki kimyasal madde üretilen bir fabrikada büyük bir yangın olduğunu ve itfaiye ekiplerinin yangının söndürülmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan olayla ilgili bilgi aldığını ifade eden Varank, can kaybı olmadan yangının en kısa sürede söndürülmesi temennisinde bulundu.
"Türkiye altyapı yatırımlarında çağ atladı"
Türkiye'nin 17 senede ulaştırma ve altyapı yatırımlarında çağ atladığını belirten Varank, Avrasya Tüneli ile kıtaların birleştirildiğini, Ovit Tüneli ile bölgeleri birbirine bağladıklarını, sulama tünelleriyle de kurak ovaları suyla buluşturduklarını dile getirdi.
Varank, bu tür yatırımların hayata geçmesinde en önemli rolün makine parkı olduğunu belirterek, "Köstebek olarak da adlandırılan tünel açma makineleri çok önemli. Dünyada 'bu alanda üretim yapan, küresel rekabette ben de varım.' diyen 8 ülkeden birisiyiz. Rakiplerin hepsi gelişmiş ülkeler." ifadelerini kullandı.
E-Berk AŞ'nin yedek parça üretimiyle başlayan serüveninin, 2 bin parçadan oluşan devasa makinelerle devam ettiğini anlatan Varank, tasarımı Türk mühendislerince yapılan ve yüzde 54 yerlilik oranına sahip tünel açma makinesinin, TÜBİTAK TEYDEB desteğiyle ortaya çıktığını söyledi.
Varank, bakanlık olarak milli kabiliyetlerle geliştirilen bu tür ürünlerin çoğalmasını istediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Katma değer oluşturan, istihdam sağlayan ve üretmek isteyen herkesin yanındayız. Fikirden başlayıp ürünün piyasaya arz edilmesine varıncaya dek pek çok desteğimiz bulunuyor. E-Berk de sunduğumuz desteklerden en iyi şekilde faydalandı. Stratejik yatırım ve bölgesel yatırım teşviklerimizle firmanın yaklaşık 80 milyon liralık yatırımını destekledik. Firmanın 2 projesi TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanırken, KOSGEB de kendilerini yalnız bırakmadı."
E-Berk firmasının verdikleri tüm desteklerin de katkısıyla bugün 4 kıtada 30 ülkeye ihracat yaptığına işaret eden Varank, Türkiye'nin kilogram başına ortalama ihracat katma değeri 1,4 dolarken, E-Berk'in ihraç ettiği ürünlerde bu tutarın 18 ila 25 dolar arasında değiştiğini vurguladı.
"Hedefimiz ülke refahını artırmak ve nitelikli işler oluşturma"
Bu sabah detaylarını açıkladıkları 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile ülke refahını artırmak ve nitelikli işler oluşturma hedefine odaklandıklarını belirten Varank, Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla hazırladıkları stratejinin, küresel rekabet gücünü artıracağını dile getirdi.
Bakan Varank, ihracatta orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50'ye çıkartmak istediklerine işaret ederek, bunun için odak sektörlerde öncelikli ürünleri destekleyeceklerini ve Ar-Ge, Ür-Ge, yatırım, pazarlama ve ihracat süreçlerini uçtan uca yöneteceklerini bildirdi.
Bu yöntemin Türkiye'de ilk defa uygulanacağına dikkati çeken Varank, "Programın finansman boyutunu da planladık. Desteğe hak kazanan yatırımlar, stratejik yatırım teşviklerinden faydalanacak. Yatırım tutarı 50 milyon lirayı aşarsa proje bazlı teşvikleri de devreye sokacağız. Kamunun alıcı olduğu projelerde, alım garantisi mekanizmasını değerlendirmek istiyoruz." diye konuştu.
Varank, nihai hedeflerinin üretimde dışa bağımlılığı azaltıp cari açığı kalıcı olarak düşürmek olduğuna değinerek, böylelikle küresel rekabette Türkiye'nin elinin daha da güçleneceğini anlattı.
Bakan Varank, desteklerden faydalanarak üretim altyapısını güçlendiren firmaların gurur kaynağı olduğunun altını çizerek, "Verilen bu desteklerin firmalarımız tarafından kamuoyu ile paylaşılıyor. Bu bizim iş dünyasından görmek istediğimiz bir tavır. Devletimiz sizler için var. Sizler ne kadar bu destekleri dillendirirseniz, biz de o kadar iştiyak ile işimize sarılmış oluruz." dedi.
AA
İlginizi Çekebilir