© Teknik Elektrik 2017-2024

Yerli teknolojide göğsümüzü kabarttı

 Geçtiğimiz günlerde, dünyadaki telekom şirketlerinin bir araya gelerek yeniliklerini sergileyip, gövde gösterisi yapacakları ITU Telecom World 2009'a Türk Telekom'un katılacağını, teknoloji sitesi ShiftDelete.

 Geçtiğimiz günlerde, dünyadaki telekom şirketlerinin bir araya gelerek yeniliklerini sergileyip, gövde gösterisi yapacakları ITU Telecom World 2009'a Türk Telekom'un katılacağını, teknoloji sitesi ShiftDelete.Net duyurmuştu ve bugün yayınlanan fotoğraf galerisi ile fuarı ayaklarınıza getirmişti.

Türk Telekom şirketlerinden Argela, iNNOVA ve Sebit, tamamen yerel kaynaklarla üretilen son teknolojileri tüm dünya ile paylaştı. Ürünlerle ve çözümlere ilgi gösteren sayısız ülke, göğsümüzü kabarttı ve gelecek için umut verdi.

Şimdi bu yenilikleri hep birlikte tanıyalım.

Uzaktan, sadece bir telefon ankesörüne benzese de yakınına geldiğinizde durumun çok farklı olduğunu göreceksiniz.

Dünyada tek olan ve Asya ülkeleri tarafından yoğun ilgiyle karşılaşan dokunmatik ekranlı Kiosk iNNOVA, telefon hizmetinin yanı sıra, görüntülü iletişim, SMS, e-devlet uygulamalarına doğrudan erişim imkanı sunuyor.

İnternete erişimi, multimedya desteğiyle güçlendiren Kiosk İNNOVA, hafıza kartı yuvaları ve USB girişi sayesinde e-postalarınızdaki eklentileri kopyalamanıza veya göndermenize de olanak sağlıyor.

Cihaz, aynı zamanda kablosuz internet dağıtıcısı (WiFi Hotspot) olarak da çalışıyor. Ödeme, kredi kartı ile de yapılabiliyor. Cihazın üretimi ve montajı, ülkemizde gerçekleşiyor.

Sokaklar için tasarlanan bu ürün, yazın kavurucu sıcağından ve kışın dondurucu soğuğundan etkilenmiyor. Kiosk İNNOVA ülkemizde de bazı pilot bölgelerde kullanılmaya başlandı.

i-Mobile Bank

Cep Telefonuyla Para Gönderebileceğiz.

Tamamı ülkemizde üretilen bir diğer çözüm de i-Mobile Bank. Bu sistem, bankalarda yaptığımız tüm işlemleri mobil cihazımız üzerinden, en uygun ekran çözünürlüğünde ve telefonun işletim sistemiyle uyumlu menüsüyle kolayca yapabiliyor.

iPhone, BlackBerry, Nokia gibi popüler cep telefonları için kullanılacak arabirimler, gayet başarılı görünüyor. Aşağıda, teknoloji sitesi ShiftDelete.Net editörlerinin edindiği iPhone için hazırlanan yazılımın ekran görüntüsü yer alıyor.

Halen çok sayıda bankanın mobil cihazlar için bir arabirimi bulunmuyor. Klasik siteye cep telefonunuzdan girmek ise tam bir işkence. i-Mobile Bank ise bankaları bu yükten kurtarıyor.

Ülkemizde henüz kullanılayan bu sistem, Ukrayna'yaihraç edilmiş durumda. Ukrayna'daki banka, bir Türk yazılımını kullanarak müşterilerine mobil cihaz üzerinden işlem yapmasını sağlıyor. Aldığımız bilgiye göre, ülkemizdeki bankalarla görüşmeler devam ediyor.

Mobil Bankanın iPhone Arabirimi

Şirketin ürettiği ve başka ülkeler tarafından da kullanılan diğer yazılımlar arasında, cep telefonu üzerinden bahis ve şans oyunlarını oynamak da bulunuyor.

iNNOVA'nın Kartsız Para Çekme uygulaması ile banka müşterileri istedikleri kişiye cep telefonu üzerinden nakit para gönderebiliyorlar. Bu sistemde parayı çekecek kişinin banka müşterisi olmasına bile gerek yok.

Para gönderilen kişi cep telefonuna gelen şifre ile herhangi bir ATM üzerinden banka kartı kullanmadan parayı nakit olarak elde edebiliyor.

Reklam İzle Bedava Konuş: "tuitalk"

İzlerken Para Kazandıran Sistem

Çok sayıda ülke tarafından kullanılan bir diğer yerli ürünümüz de "tuitalk" adını taşıyor. Yazılım, bilgisayarınız üzerinden veya Windows Mobile işletim sistemi üzerinden kullanılabiliyor. Çok yakında iPhone ve Pocket PC sürümleri de gelecek gibi görünüyor.

Peki "tuitalk" ne işe yarıyor.

Yazılım ekranında bulunan reklamları izlediğinizde kazandığınız dakikaları 40'tan fazla ülkeyi ücretsiz aramak için kullanabiliyorsunuz.

Yazılımın şu anda 200 bin abonesi ulunuyor. Şirket, ülkemizde bu yazılımı maalesef tanıtmıyor. Nedeni de Wirofon'a rakip olması.

Kayıt olurken verdiğiniz bilgiler doğrultusunda hedef kitleye uygun reklamlar izlendiğinden dolayı, hem izleyiciler reklamlardan sıkılmadan konuşma hakkı elde ediyor, hem de reklamverenler doğru kişiye ulaşmaktan memnun kalıyor.

Adaptive Curriculum

Ülkemizde "Vitamin" olarak tanıdığımız bir başka ürün de Türk Telekom şirketi olan Sebit tarafından fuarda paylaşılan "Adaptive Curriculum" isimli hizmet oldu.



Üründen bir ekran görüntüsü

Adaptive Curriculum, öğretmenlere takip ettikleri müfredata göre hazırlanmış, modüler eğitsel içeriklere ulaşma olanağı sunuyor. Tüm eğitsel içerikler öğrenme nesnesi bazında, modüler kullanım amaçlı sunuluyor.

Sitede 200'ü aşkın öğrenme nesnesi bulunuyor. Eğitsel içerikler yanında Adaptive Curriculum, öğretmenlere ve öğrencilere esnek, çevrimiçi öğrenme ortamı sunuyor. Bu ortamda, öğretmenler istedikleri öğrenme nesneleri ile birlikte kendi dokümanlarını da kullanarak dersler oluşturabiliyor, bunları öğrencilerine atayabiliyor.

Ayrıca öğrencilerine ait verileri takip edebiliyor. Kullanıcı cephesinde ekstra hiçbir yazılıma ihtiyaç duyulmaması, Adaptive Curriculum'u diğer çözümlerden ayırıyor.

Yerli üretim olan bu set, Aralık ayında Arapça olarak satışa sunulacak. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre Suudi Arabistan'da da "Vitamin" adıyla çıkacak olan ürüne Meksika ve Nijerya gibi ülkeler de ilgi gösteriyor.

Yazılımın müfredatı da güncellenmeye devam ediyor. Liseler için özel bir sürümü bulunan ürün, lisedeki eğitime destek vermenin yanı sıra öğrencileri ÖSS'ye de hazırlayacak.

Başarılı proje kendi alanında, "IT Oscarı" olarak bilinen "2009 Goodie" ödülünü alırken WCA 2009'da da (World Communiacation Award) "Best Content Service" dalında finale kaldı.

:: Bu ürünlerle gurur duydunuz mu?

haber7

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER