© Teknik Elektrik 2017-2024

Yerli otoya sağından solundan bakıyoruz ama gelişme yok

Gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin iki büyük otomotiv üreticisinden biri olan Koç'un patronuna yöneltilen soruların başında ise yerli otomobil yer aldı. "Sağından solundan bakıyoruz ama gelişme yok." diyen Koç, sözü ortakları Fiat'a getirdi. Şirketin kriz sebebiyle kendi derdine düştüğünü ilginç bir örnekle aktardı. "Chrysler'i batmaktan kurtardı. Şimdi Chrysler Fiat'ı taşıyor." tespitinde bulundu. Bilderberg'in Türkiye temsilcisi Koç, Amerika'daki toplantıda aldığı bir teklifi ise şöyle aktardı: "Bir yatırım fonu uzmanı, 'Yerinde olsam Avrupa'yı satın alırım.' dedi. Aynı adam Ford hisseleri 2006'da 4 dolarken, gel Ford'u alalım dediğinde dur, demiştim. Bugün 20 doları geçti."

Koç Holding, Türkiye'nin devasa şirketlerine İstanbul Nakkaştepe'deki asude mekândan yön veriyor. İstanbul Boğazı'na hâkim, yeşili bol bu tepede iki katlı ahşap binaları her gördüğümde; şu soruları sorarım kendime: Parası, imkânı olduğu halde diğer holdingler niçin çok katlı cam kafeslerde gönüllü hapis hayatı yaşar? Mesaide teneffüs imkânı veren, moda tabirle çevre dostu zarif binalarda çalışanların verimliliği, motivasyonu daha yüksek olmaz mı? Yemeğe geçmeden önce meslektaşlarımızla huzur veren Nakkaştepe üzerine konuşuyorduk ki Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve CEO Turgay Durak, hızlı adımlarla yaklaştı. Herkesle tokalaşırken, "Hoş geldiniz." deyip salona davet ettiğinde, yuvarlak masanın büyüklüğü dikkatimizi çekti. Divan Oteli'nden getirilen iki masa birleştirilerek sohbetin yüz yüze olması için emek sarf edilmiş. Sandalyeler masanın cesametine nazaran hayli narindi. Mustafa Bey'in, "Aman fazla yüklenmeyin sandalyeler sakat görünüyor." uyarısıyla fasıl açılmış oldu. 'Hâlâ esrarengiz yanları var' denilen Bilderberg'in Amerika'da geçen hafta yapılan toplantısı... Davos'un İstanbul ayağı... Derken yabancılardan gelen görüşme taleplerinden bizim toplantıya kadar geçen süre... Kendisi için hayli yorucu bir hafta olduğunu söyledi. Aynı zamanda Bilderberg'in Türkiye temsilcisi olan Mustafa Bey, bu seneki zirveye; Ali Babacan, Serpil Timuray, Enis Berberoğlu ve Fuat Keyman ile gitmişti. İzlenimlerini bizimle paylaştı: "Bilderberg'de Avrupa ile ilgili çok karamsarlık vardı. Avrupa'da acilen bir şeyler yapılması gerektiği konusunda herkes hemfikir. Seçimlerin olması işi biraz zora sokuyor. Bir de herkes Almanya'dan bir şeyler bekliyor. ABD seçimlerinden ötürü bir tedirginlik yok. ABD'de ekonomi bu şekilde devam ettiği sürece kuvvetle muhtemel Obama kazanacak. Ali Babacan da çok iyi bir konuşma yaptı toplantıda." Görüşmelerde ilginç de bir tavsiye almış Mustafa Bey. Bir yatırım fonu uzmanı, "Yerinde olsam tüm Avrupa'yı satın alırım. Sende nakit var, Avrupa'da durumlar çok kötü." demiş. Aynı isim, Ford hisseleri 2006 yılında 4 dolar seviyelerindeyken "Gel beraber Ford'u alalım." teklifinde bulunduğunda Koç, şu cevabı vermiş: "Dur bir dakika." Ford'un hisselerinin bugün 20 doları geçtiğini belirttikten sonra gülümsedi ve ekledi: "Onlar her şeye satın alma olarak bakıyor tabii." Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Davos'tan sonra İstanbul'da toplanmasını 'one minute' çıkışı ile başlayan krizi çözecek adım olarak görüyor. Koç'a göre Başbakan Erdoğan ile Davos arasındaki gerilim artık geride kaldı ve Başbakan, bundan sonraki Davos toplantılarına gidebilir.

HÜKÜMET İCAZET VERİRSE K.IRAK'TA PETROL ÇIKARACAK

Türkiye ziyareti vesilesiyle önceki gün K.Irak yönetimi Başbakanı Neçhirvan Barzani ile bir araya geldiğini aktaran Mustafa Bey, Erbil'de elektrik santrali ve petrol sahaları için çeşitli yatırım planları olduğunu söyledi. AVIS'in oto kiralama işinde yatırım çalışmaları sürüyor. Aygaz'ın bir projesi var. "Kuzey Irak'ta çok büyük potansiyel görüyorum. Gerçekten uğraşılır, çaba sarf edilirse gelecekte küçük bir Dubai olabilir." diyen Mustafa Bey, petrol arama işinde iki formülden birini tercih edebileceklerini kaydetti. Ya doğrudan arama lisansı satın alacaklar ya da mevcut şirketlerden birine ortak olacaklar. "Ben büyük bir şirketin arkasına saklanmayı tercih ederim." sözüyle ikinci şıkka daha yakın olduklarını ima etti. Bu yatırım için Barzani'ye Başbakan Erdoğan'la da görüşmesini söylemiş. Zira böyle bir adımı Ankara'dan icazet almadan atmak istemiyor. Ayrıca Bağdat yönetimi ile petrol gelirlerinin paylaşımında yaşanan ihtilafların nasıl aşılacağına da bakılması gerektiği görüşünde. Yapı Kredi'yi Kuzey Irak'a önce temsilcilik ofisi açarak taşımayı düşünen Koç, "Hastane yatırımları konusunda ve okul projelerinde know–how'ımızı Kuzey Irak'a taşıyacağız. Doğrudan Amerikan Hastanesi ya da bir okul açmak niyetimiz yok." bilgisini verdi. Güney Afrika'da beyaz eşya devi Defy'nin satın alınmasında Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu'nun iyi bir iş çıkardığını ifade eden Koç'a göre bu şirket üzerinden Afrika'da büyük fırsatlar var. Son 10 yıllık çalışmaları güncellemek adına yeni bir stratejik plan çalışması yapan Koç Holding, finans, enerji, otomotiv ve dayanıklı tüketim dışındaki alanlara gelecek 10 yılda da girmeyecek.

SONBAHARDAN İTİBAREN İŞLER DAHA DA AÇILIR

Yerli araba için aranan babayiğidin kim olacağı merak edilirken, iki büyük otomotiv üreticisinden biri konumundaki Koç'un tavrı bu konuda belirleyici olacak. "Yerli otoda gelişme var mı?" soruma, Koç'un patronundan gelen cevap, sektörde o ilk günkü heyecanın kalmadığı hissiyatı uyandırdı bende. Bakın ne dedi Mustafa Koç: "Yerli otoya sağından-solundan bakıyoruz, ama şu an bir gelişme yok. Finalize edilecek bir durum yok. Bu konuda ortağımız Fiat'la konuya ilgimiz devam ediyor. Ama Fiat ekonomik kriz sebebiyle kendi derdine düştü. Ne kadar enteresandır ki Fiat, Chrysler'i batmaktan kurtardı. Şu anda Chrysler Fiat'ı taşıyor." İlk çeyrek sonuçlarını mevcut konjonktüre göre oldukça başarılı buluyor Mustafa Bey. Sonbahardan itibaren son çeyrekte işlerin hareketlenmesini bekliyor: "Zaten bütçelerimizi de buna göre yaptık. Tabii burada en önemli konu, masrafların çok iyi kontrol edilmesidir. Ben Turgay (Durak) Bey'i sıkıştırıyorum. O da arkadaşlara yükleniyor ki masrafları elbette kısabildiğimiz yerlerde kısalım." Yunanistan'ın Euro'dan çıkması ya da iflası gibi hallerde Türkiye'nin doğrudan etkileneceğini belirtirken, bir daha doların ne olacağına dair iddiaya girmeyeceğini söyledi. Zira Vatan'dan Ercan İnan ile ABD Doları 1,70 TL'nin altına inecek diye girdiği iddiayı kaybettiği günden beri ikinci yemeği ısmarladı Koç. zaman

TÜM HABERLER