Yavuz’a karşı tek cephedeler
GÜNCEL2. sondaj gemisi Yavuz’un Karpaz açıklarına ulaşmasından sonra ABD, AB, Rusya, Yunanistan ve Mısır’ın Türkiye karşıtı cephede birleşmesi dikkat çekti. Doğu Akdeniz için uzun süredir sessiz kalan Rusya, ABD ile birlikte “endişeliyiz” açıklaması yaptı. AB ise Brüksel’de Türkiye’ye karşı yaptırım hazırlığına başladı.
Enerjide tam bağımsızlık için atılan dev adımlar birçok devleti Türkiye karşısında birleştirdi. Fatih ve Yavuz sondaj gemilerinin Kıbrıs açıklarında petrol/doğalgaz bulma ihtimalinden ürken ülkeler büyük bir koalisyon oluşturdu. ABD, Fransa, Rusya, İsrail, Mısır, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’la birlikte kurumsal olarak Avrupa Birliği, ardı ardına verdikleri mesajlarla Türkiye’ye ‘sondajı durdur’ çağrısı yapıyor. S-400 hava savunma sistemi bahanesiyle ABD’nin hazırlandığı yaptırımlara, Akdeniz’de sondajları gerekçe gösteren Avrupa da eklendi. Birçok AB ülkesi, Ankara’nın KKTC ruhsatıyla yaptığı sondajlara karşı çok boyutlu yaptırıma hazırlanıyor.
KIBRIS TÜRKLERİNİ YOK SAYIYORLAR
Mayıs ayında Kıbrıs’ın batısına gönderilen Fatih sondaj gemisi çalışmalarını tam gaz sürdürürken 20 Haziran’da Dilovası’ndan yola çıkan Yavuz sondaj gemisi de önceki gün fiili olarak faaliyetlerine başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) doğusundaki Karpaz açıklarına demirleyen Yavuz, KKTC’nin 2011 yılında Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsat sahaları içinde Kıbrıs Türkleri adına sondaj yapıyor. Ada çevresindeki kaynakları ABD şirketlerine vererek Kıbrıs Türklerinin haklarını yok sayan Rum Yönetimi ise Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin durdurulması için Avrupa’ya çağrı üstüne çağrı yapıyor. Rumlar, egemenlik haklarının iddia edildiğini savunarak AB’yi adım atmaya çağırırken, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise küstahça ifadeler kullanarak haddini aştı. “Türkiye, Kıbrıs’ın AB üyesi, egemen bir ülke olduğunu göz önüne alarak hareket etmeli. Türkiye Doğu Akdeniz’in haylaz çocuğu gibi hareket etmeyi bırakıp modern ve ciddi bir oyuncu haline gelmelidir” diyen Dendias, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetleriyle Yunanistan’ın tepkisini ölçmeyi amaçladığını iddia etti.
ABD’DEN KÜSTAH AÇIKLAMA
ABD ise Türkiye’yi hedef alan bir mesajla tartışmaya dahil oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “ABD, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetleri yapmak için devam eden girişimlerinden ve son olarak sondaj gemisi Yavuz’un Karpas açıklarına sevk edilmesinden derin endişe duymaktadır” dedi. Yavuz gemisinin bölgeye gönderilmesini ‘provokatif’ ifadesiyle tanımlayan Ortagus, “Türk yetkilileri bu operasyonları durdurmaya çağırıyor, tüm tarafları da sakin davranmaya ve bölgede gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.
AB YİNE ÇOK ENDİŞELİ
Avrupa Birliği de Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini aracılığıyla Türkiye’yi hedef aldı. Mogherini “Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeydoğusunda illegal şekilde yeni bir sondaj çalışması yapma niyetini ilan etmesi, büyük bir endişe kaynağıdır. Türkiye bu tarz adımlardan kaçınmalı” ifadesini kullandı. Mogherini, Avrupa Konseyi’nin atılan bu adıma ‘uygun önlemler’ almayı düşündüğünü ve Kıbrıs’la dayanışma içinde hareket edeceklerini söyledi. Dün Brüksel’de toplanan Avrupa Konseyi de Türkiye’ye yönelik yaptırımları ele aldı. ABD basınına göre toplantıda Türkiye’ye yapılan bazı fon ödemelerinin kesillmesi ve AB ile üst düzey ilişkilerin askıya alınması masaya geldi. Fransa ise AB’den ayrı bir açıklama daha yaparak Rum Yönetimi ile dayanışma içerisinde olduklarını duyurdu.
MISIR DA KERVANDA
2013 yılında kanlı bir darbeyle yönetimi ele alan Sisi cuntası da Türkiye karşıtı her blokta saf tutuyor. Mısır, Doğu Akdeniz konusunda Rum Kesimi’nin yanında yer aldığını açıkça ortaya koydu. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin attığı adımların tek taraflı olduğunu savundu ve bölgede gerilimi artıran tarafın Ankara olduğunu iddia etti. Türkiye, Mısır’ın 2013’te Akdeniz’deki doğalgaz yatakları ile ilgili Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptığı anlaşmayı tanımadığını bildirmiş ve uluslararası geçerliliğinin olmadığını açıklamıştı.
İSRAİL VE RUSYA’NIN TELAŞI
Doğu Akdeniz konusunda uzun süredir sessiz kalan Rusya’nın Rumlardan yana tavır alması şaşkınlığa neden oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde konulan bildiride, “Türk araştırma gemisinin Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine girdiği haberlerinin ardından, bölgedeki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlâl edilmesinin, Kıbrıs sorununa kalıcı, adil ve uygulanabilir bir çözüm için şartların sağlanmasına yardımcı olmayacağına inanıyoruz” denildi. İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü Emmanuel Nahshon ise ülkesinin Rum Kesimi’nin yanında olduğunu belirterek, “Türkiye’nin Kıbrıs adasının kuzey doğusundaki son adımlarını endişeyle takip ediyoruz” dedi. Nahshon, Ankara’nın Kıbrıs’ın haklarını ihlal ettiğini savundu.
Denizden havadan koruma
-
- Suların iyice ısındığı Kıbrıs açıklarında Türk araştırma ve sondaj gemileri muhtemel saldırılara karşı sıkı şekilde korunuyor. Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri’ne ait gemi ve hava vasıtalarının Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yürüten sondaj gemilerine refakat etmeye devam ettiğini açıkladı. Bakanlığın Twitter hesabından duyurduğu mesajda, “Deniz Kuvvetlerimize ait gemilerimiz ve hava vasıtalarımız Yavuz ve Fatih Sondaj Gemimiz ile Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemimize refakat etmeyi sürdürüyor” denildi.
Yenişafak
İlginizi Çekebilir