Yatırımcı ‘güneş tarlası’na yöneliyor
ENERJİYıllık 3 bin saati aşan güneşlenme süresi dolayısıyla ‘Türkiye’nin enerji vadisi’ olarak nitelendirilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, devlet tarafından da desteklenen ‘güneş tarlaları’nın sayısı artıyor.
Yıllık 3 bin saati aşan güneşlenme süresi dolayısıyla ‘Türkiye’nin enerji vadisi’ olarak nitelendirilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, devlet tarafından da desteklenen ‘güneş tarlaları’nın sayısı artıyor. Güneş enerjisi potansiyelinin doruk noktaya ulaştığı Güneydoğu’da, yatırımcıların bu imkanı daha iyi kullanabilmesi için devlet tarafından çeşitli teşvik ve destekleme programlarıyla katkı sağlanıyor.
KÂR POTANSİYELİ
Girişimciler başta Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır olmak üzere birçok ilde özellikle yenilenebilir enerji alanına yönelik yatırımlarına daha fazla ağırlık verdi.
Sanayiciler, bölge illerinin birçok noktasında enerji potansiyelini kârâ dönüştürebilmek için irili ufaklı çok sayıda güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi.
ÇİFTÇİ İÇİN ÇÖZÜM
Bölgede yavaş yavaş her arazinin başında görülen ve halkın ‘güneş tarlası’ diye nitelendirdiği santraller, aynı zamanda elektrik enerjisi problemleri nedeniyle sorun yaşayan çiftçiler için de gelecek dönemlerde yeni bir alternatif olarak ön plana çıkmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacında dışa bağımlığının da azaltılması anlamında yenilenebilir enerji kaynağı kullanımının yaygınlaşması, milli ekonomi açısından da umut veriyor.
İKİ ÖRNEK YATIRIM
Güneş enerjisi yatırımında bölgede iki tesis öne çıkıyor. Bunlardan ilki, Diyarbakır’da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi bünyesinde 3 bin dekarlık alanda kurulan 250 kilovat gücündeki güneş enerjisi santrali. İkinci önemli yatırım ise Şanlıurfa’daki 40 bin güneş panelinden oluşan ve yıllık 24 milyon kilovatsaat enerji üretimi kapasitesine sahip santral.
DESTEKLENMELİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki enerji yatırımlarına, üniversiteler akademik araştırmalarla da destek oluyor. Harran Üniversitesi (HRÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Azmi Aktacir, “Küresel ısınma ve diğer küresel olayların engellenebilmesi için yenilenebilir enerji teknolojilerinin kullanılması gerekiyor. Bunlar desteklenmeli” dedi.
İlginizi Çekebilir