© Teknik Elektrik 2017-2024

Yargıtaydan umduğunu bulamayan Sav, kurultayı zorluyor

Partinin yeni Merkez Yönetim Kurulu'nu belirleyip Yargıtay'a gönderen Kılıçdaroğlu'nun listesi Başsavcılık'tan onay aldı.

Partinin yeni Merkez Yönetim Kurulu'nu belirleyip Yargıtay'a gönderen Kılıçdaroğlu'nun listesi Başsavcılık'tan onay aldı. Kendisinin dışarıda bırakıldığı yeni yönetimin iptalini isteyen Sav'ın dilekçesi ise reddedilmiş oldu. Sav ve ekibi partiyi 'seçimli olağanüstü kurultay'a zorluyor. Ancak dün bu konuda önemli bir gelişme yaşandı. Sav'ın yanında yer alarak tüzük kurultayı isteyen Parti Meclisi üyelerinden bir kısmı imzasını geri çekti. Kılıçdaroğlu da önce 70 CHP'li vekille ardından 40 PM üyesiyle bir araya geldi.

Partideki olağanüstü gerilim, dün de devam etti. Kılıçdaroğlu, MYK toplantısında yeni süreci değerlendirirken, Sav ve arkadaşları kendilerine yönelik darbeyi etkisiz kılmanın yollarını aradı. Yargıtay'a dilekçe veren Sav, yeni yönetimin iptalini istedi. Ardından taraflar Başsavcılık'ın cevabını beklemeye başladı. Karar Yargıtay'ın internet sitesinden açıklandı. Kılıç-daroğlu'nun bildirdiği isimlerin 'siyasî partiler siciline MYK üyeleri olarak işlendiği' vurgulandı.

CHP'deki olağanüstü gerilim, dün de devam etti. Kılıçdaroğlu, önceki gün oluşturduğu MYK listesini, Sav da Parti Meclisi'nden (PM) aldırdığı 'tüzük kurultayı' kararını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Sav, Yargıtay'a gönderdiği diğer bir dilekçede ise Kılıçdaroğlu'nun oluşturduğu MYK'nın tüzüğe aykırı olduğunu savunarak yeni yönetime ilişkin kararın iptalini istedi. Önder Sav'ın en yakın kurmayı Hakkı Suha Okay da önceki gün yapılan PM toplantısının meşru olduğunu savunurken, bu çerçevede yapılan tüzük kurultayı talebinin geçerli olduğunu, Kılıçdaroğlu'nun oluşturduğu 'MYK listesi'nin de PM'de kabul edilen 'gündem maddesi iptali' doğrultusunda geçersiz olduğunu ileri sürdü.

Yeni yönetimden ise ilk resmi açıklama öğleden sonra Genel Sekreter Süheyl Batum'dan geldi. Yeni tüzük çerçevesinde oluşturulan yönetimin hukuki anlamda sorun taşımadığını belirten Batum, Sav'ın Yargıtay'a yaptığı başvuruya ilişkin olarak, "Hukuken tüzüğümüz açık olduğu için bizim bu konuda en ufak bir tereddüdümüz yok." dedi. Yaşanan tartışmaların da en kısa sürede aşılacağına inandığını belirten Batum, Sav ve arkadaşlarının tüzüğü yanlış yorumladıklarını savundu. Okay'ın, 'çekişmezlik durumunda dava açılabilir' dediğinin hatırlatılması üzerine de böyle bir dava türünün bulunmadığını söyleyen Batum, yeni MYK'nın görevlendirilmesi konusunda yapılanların tamamen hukuk çerçevesinde gerçekleştiğini ifade etti. Parti içindeki kavga görüntüsünün kısa bir süre içinde biteceğini, Önder Sav'ın da partiye zarar vermeyeceğini düşündüğünü de dile getirdi.

Bu gelişmeler yaşanırken, Kılıçdaroğlu ve Sav'ın Yargıtay'dan beklediği cevap akşam saatlerinde geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK listesini onaylayarak, parti siciline işledi. Yapılan yazılı açıklamada Kılıçdaroğlu'nun yeni yönetimi belirleme işleminin parti tüzüğüne uygun olduğu vurgusu yapılarak, şu ifadelere yer verildi: "Yazımız üzerine, CHP Genel Başkanı tarafından başsavcılığımıza gönderilen 03/11/2010 günlü yazı ile parti tüzüğünün 39. maddesi gereğince parti Genel Başkanı tarafından Parti Meclisi üyeleri arasından seçilen Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin isimleri bildirilmiş, bu isimler 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 10. maddesi uyarınca siyasi partiler siciline Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri olarak işlenmiştir."

Sav: Yargıtay karar değil, iddia makamı

Karara Sav'dan sert tepki geldi. Kanal D anahaber bültenine katılan Sav, "Yargıtay karar verme değil, iddia makamıdır." dedi. Genel sekreterlik sayfasının artık gönlünde de kapandığını belirtti. CHP'de yaşananların 'devrim' veya 'ihtilal' gibi yorumlanmasını da eleştirerek, "Yaşananlar parti içi demokrasinin doğal görüntüleri olarak algılanmalıdır." diye konuştu. Sav'ın delegelerden topladıkları imzalarla 'seçimli olağanüstü kurultay' başvurusu yapacağı öğrenildi.

Önder Sav, Kılıçdaroğlu'nun "Korkulara direnen bir yönetim olduk." açıklamasının hatırlatılması üzerine, "5 ayda bu noktaya mı gelindi? Kim kimi korkuttu? Evinin önünde çok barışçı söylemler söyleyeceksin, genel merkeze gelince de dostları üzecek, tedirgin edecek sözler söyleyeceksin. Böyle bir sözü Kemal Kılıçdaroğlu'nun centilmenliğine yakıştıramadığımı ifade etmek istiyorum." dedi. PM üyeleriyle önceki gün yaptıkları toplantıda tüzük kurultayı için imza toplandığını, ancak bugün imzalarını çeken üyeler olduğunun ifade edilmesi üzerine Sav, karar alındıktan sonra imzaların çekilmesinin bir anlam ifade etmediğini savundu. CHP'nin böyle bir tüzükle siyaset yapmasından yana olmadığını vurgularken, "seçimli bir kurultay" ihtimali karşısında "Belki bakarsınız Sayın Kılıçdaroğlu'nu destekleriz. Niye beni böyle kategorize ediyorsunuz? Çok fena alıştırmışım ben sizi, beni aday çıkaran adam olarak görüyorsunuz." ifadelerini kullandı. zaman
 
 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER