© Teknik Elektrik 2017-2024

Yakılan Devlet Arşivleri'ne TİKA sahip çıktı

Bosna'da yangında zarar gören Devlet Arşivleri'nin bulunduğu yer, TİKA tarafından tefriş edilerek yeniden açıldı.

Bosna Hersek'te Şubat ayında yaşanan protestolarda Devlet Başkanlığı binasının yakılması sonucu zarar gören Devlet Arşivleri'nin bulunduğu yer, TİKA tarafından tefriş edilerek yeniden açıldı.

Saraybosna'da Şubat ayında yaşanan protesto olaylarında Devlet Başkanlığı binasının yakılması sonucu zarar gören Devlet Arşivleri'ne ait evrakın kurtarılması ve tarihe ışık tutan belgelerin bulunduğu bölümün yeniden onarılması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) 150 bin avroluk kaynak aktardı.

Bu kapsamda başkent Saraybosna'da düzenlenen törene, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ile çok sayıda davetli katıldı.

İzzetbegoviç, burada yaptığı konuşmada, birisinin Saraybosnalı çocukların kendi sembollerini, bayraklarını ve kültür zenginliklerini yok etmesi için yolladığını hatırlayınca duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Devlet Başkanlığı binasının yakıldığı 7 Şubat tarihinin hayatındaki en ağır günlerden biri olduğuna dikkati çeken İzzetbegoviç, "Saraybosna kuşatmasındaki korkunç olayları yaşayanlar ve Bosna Hersek'i tüm kalbiyle sevenler için böyle bir olayın gerçekleştiğini görmek çok zor geldi. Fakat, o anlarda bile kaosun üstün gelmeyeceğini ve şehrin vatandaşlarının bu çatışmadan galip geleceğini biliyordum. Gözyaşları eşliğinde, sessizce, yaşananlara karşı duydukları öfkeyi gösterdiler" diye konuştu.

Şubat ayında yaşanan protestolardan önemli dersler çıkarıldığını anlatan İzzetbegoviç, Bosna Hersek toplumunun özgür ve demokratik olduğunu vurguladı. 

İzzetbegoviç, Bosna Hersek'teki tüm vatandaşların memnuniyetsizliklerini belirtmeye hakkı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Biz özgür, açık görüşlü ve demokratik bir toplumuz. Vatandaşlarımızın barışçıl bir şekilde düzenlenen protestolar ile memnuniyetsizliklerini dile getirmeye hakkı var. Ancak yıkmaya, yakmaya ve şiddete kimsenin hakkı yoktur. Kaos ve şiddet bu ülkeye hiçbir şekilde iyi bir şey katamaz. Sorunların verimli bir şekilde çözülmesi sadece demokratik yöntemler ve sistem kurumlarının çalışmaları ile mümkündür. Ülkede değişimler gerekliyse bu demokratik bir şekilde, medeni ve barışçıl atmosferde yapılacak seçimlerle mümkündür. Bu ülkenin kurumları var ve bu kurumlar Anayasa ve kanunlara saygı gösterilmesini sağlamak zorundadır. Halkın seçimlerde getireceği kararlara da herkes saygı göstermelidir."

İzzetbegoviç, Devlet Arşivlerinin yeniden tefriş edilerek hizmete açılmasında katkısı bulunan Türkiye'ye ve TİKA'ya da teşekkür etti.

"Geçmişi olmayan bir halkın geleceği de yoktur"

TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan da Türkiye ve Bosna Hersek'in ortak bir tarihe sahip olduğunu,Bosna Hersek Devlet Arşivleri'nin kurtarılmasının da Türkiye için büyük önem taşıdığını söyledi.

"Geçmişi olmayan bir halkın geleceği de olamaz, biz bunu çok iyi biliyoruz'' diyen Maskan, ''Bu yüzden devlet arşivleri sadece Bosna Hersek için değil, tüm dünya ülkeleri için büyük önem taşımaktadır'' şeklinde konuştu.

Maskan, TİKA olarak Bosna Hersek'te Osmanlı'dan kalan birçok tarihi ve kültürel değer taşıyan eserlerin restorasyonunu da gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ise Devlet Arşivleri'nin korunmasının önemi dikkati çekerek, bu şekilde tarihi kanıtların da korunduğunu söyledi.

Türkiye'nin, devlet ajansı TİKA üzerinden Bosna Hersek'e yardım etmek istediğini belirten Erginay, "Devlet Arşivi'nin restore edilen kısmında, çalışma koşullarının da iyileştirilmesiyle, çok daha verimli bir şekilde çalışılabileceğine inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu tür yardım ve restorasyon çalışmalarına bir daha asla ihtiyaç duymayacağınızı umuyoruz" şeklinde konuştu.

Bosna Hersek Devlet Arşivleri Müdürü Duşan Vrjina da yakılan Devlet Arşivleri bölümünün yeniden yapılmasında katkısı olanlara teşekkür ederek, Bosna Hersek'in kültürel ve tarihi zenginliğinin bir kısmının kurtarıldığını söyledi.

TİKA'nın Bosna Hersek'e yardım eli uzatan ilk yabancı kuruluşlardan biri olduğunu hatırlatan Vrjina, ''TİKA temsilcileri yangının ardından, binada hala dumanlar yükselirken Devlet Arşivleri binasına geldiler. 'Nasıl yardım edebiliriz' diye sordular. Sonra proje hazırlayarak Devlet Arşivleri bölümünü yeniledler ve biz de bugün bunun açılışını gerçekleştiriyoruz'' dedi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER