VİKO- BY PANASONIC CEO ‘su Sayın Nusret Kayhan Apaydın İle Söyleşi
RÖPORTAJLARŞirketinizden ve faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
VİKO by Panasonic, İstanbul Sancaktepe′de 56.000 metrekare kapalı alana sahip Türkiye′nin sektöründeki en büyüğü olarak tanımlanan endüstriyel tesislerinde; elektrik enerjisinin aktarılması, kullanılması ve daha kolay sunumu amacıyla çözümler üretmektedir.
VİKO markasının doğuşu 1966 yılına dayanmakta olup, 2014 yılı Mart ayından itibaren ise Dünya Teknoloji Devi Panasonic Corporation′un dört grup şirketinden birisi olan Eco Solutions′a bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir. VİKO by Panasonic′in ürün gamı içerisinde elektrik anahtar ve prizleri, grup prizler, sigorta kutuları, aksesuarlar, alçak gerilim şalt ürünleri, elektronik elektrik sayaçları, OSOS (otomatik sayaç okuma sistemleri), sayaç otomasyon çözümleri, Thea IQ bina otomasyon sistemleri, Panasonic profesyonel el aletleri, güneş panelleri ve yangın algılama sistemleri yer almaktadır. Sunduğumuz tüm bu ürün ve çözümlerle Türkiye pazarındaki liderliğimizi korurken, 70′ten fazla ülkeye yaptığımız ihracat ile ülkemizi dünya pazarlarında başarıyla temsil etmekteyiz.
VİKO by Panasonic, sektöründe Turquality kapsamına alınan ilk kuruluş olup aynı zamanda Tanınmış Marka ve Super Brand statülerine sahiptir. Ayrıca, Türkiye′nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde yer almakta ve sektörünün ilk Ar-Ge merkezine sahip bulunmaktadır. ISO 9001 Kalite Yönetim, ISO 14001 Çevre Yönetim, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği ile ISO 27001 Bilgi Güvenliği Sistemlerine sahiptir.
Sürdürülebilirliği en önemli kurumsal değerleri içerisinde tanımlayan kuruluşumuz; 1998 yılından bu yana geleceğe değer katan kurumsal sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmekte olup; üründe, üretimde ve bina yönetiminde kaynakların daha verimli kullanımını öncelikli sorumluluğu olarak ele almaktadır.
Önümüzdeki dönem hedeflerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
Önümüzdeki süreçte portföyümüzü, anahtar-priz pazarında standarttan lüks segmente kadar geniş bir yelpazede yeni ürün serileri ile zenginleştirmeye devam edeceğiz. Ayrıca, Panasonic ürün gamında yer alan birçok yeni ürün ve çözümü zaman içerisinde müşterilerimizin beğenisine sunmayı planlamaktayız. Bunlar arasında çok önem atfettiklerimizin başında Led aydınlatma ürünlerinin geldiğini söyleyebilirim. Bunun yanı sıra, enerji verimliliğine önemli katkılar sağladığını düşündüğümüz akıllı bina otomasyon sistemleri, akıllı sayaçlar ve uzaktan okuma sistemleri, lüks segment anahtar priz serileri gibi bazı ürün ve çözümlerimizin mevcut pazarlarımızdaki performansının artırılması ve Panasonic’in hakim olduğu pazarlara sunulması bizlere heyecan veren önemli bir sinerji noktası olarak karşımıza çıkıyor. Yenilikçi, çevreye duyarlı ve tasarruflu ürünler tasarlamak için AR-GE çalışmalarını ise hızla devam ettireceğiz.
Üretim tesisleriniz ve bu tesisin fark yaratan çevreci özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
İstanbul Sancaktepe’de yer alan ve sektöründe dünyanın en iyileri arasında gösterilen endüstriyel tesislerimiz, yıllık 100 milyon adet anahtar ve priz üretim kapasitesine sahiptir. Tam otomasyon ve üstün teknolojilere sahip olan bu tesisler, cam bina ile ısı kontrolü ve gün ışığını etkin kullanma, havalandırma sistemi, su kullanım kontrolü, yeşil alan ve peyzajı ile yeşil mimari tasarım kriterlerini taşımaktadır. Yönetim binamız ise geçtiğimiz yıl WWF tarafından sunulan Green Office sertifikasını almaya hak kazanan sayılı kuruluşlardan birisi olmuştur. Daha yaşanılabilir bir dünya hedefine katkı sağlayacak, çevre dostu ürünler üretmek amacıyla yapılan yatırımlarımız sayesinde hayata geçen projeler ve yeni makinelerin devreye alınmasıyla, ambalaj ve fire atıkların azaltılması, enerji kaynaklarının verimli kullanılması sağlanmaktadır. Ürün ambalaj malzemelerinde ve kutulamada yapılan iyileştirmelerle doğal kaynak tüketimi ve piyasaya sürülen atık miktarı azaltılmaktadır. Uyguladığımız atık yönetimi ile atıkların kaynağında azaltılması ve ekonomiye kazandırılmasıyla çevre kirliliğinin önlenmesine destek olmaktayız.
Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
VİKO kurulduğu günden bu yana Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını odak noktası olarak görmüş ve bu alana ayrı bir önem vermiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da onaylı olan Ar-Ge merkezimiz; her ülke insanı için ayrı düşünüp üreten yetkinlik, hız ve donanıma sahiptir. VİKO’nun ürün çeşitliliğini inovasyon ve kalite ile buluşturabilmedeki bu hızı, global tercihlere cevap verebilme yeteneği olarak önemli bir avantaja dönüşmekte ve yeni ürün sunma dinamiklerimizi olumlu etkilemektedir. Bünyesinde 70 tam zamanlı araştırma ve geliştirme çalışanı barındıran Ar-Ge merkezimiz için ayırdığımız bütçenin ciromuzdaki payı %4 civarındadır ve bu oran Türkiye ortalamasının hayli üzerindedir. VİKO Ar-Ge Merkezi, inovasyon boyutları yüksek, TÜBİTAK destekli TEYDEP projeleri ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında San-Tez projeleri gerçekleştirmeye devam etmektedir. Panasonic grubuna dahil olduktan sonra Ar-Ge merkezimiz, Panasonic Ar-Ge takımları ile pek çok farklı proje üzerinde çalışmaya başlamıştır. Bunların arasında özellikle geleceğin akıllı şehirlerinin alt yapısını oluşturacak olan akıllı şebekelerin temel taşı niteliğindeki “Akıllı Sayaçlar ve PLC Teknolojili Uzaktan Okuma Sistemleri”ni örnek verebiliriz. Bu projenin hayata geçmesi, ülkemiz için hayati önem taşıyan enerjinin verimli kullanımı ve yönetilmesi, kayıp ve kaçakların izlenmesi gibi pek çok konuda önemli katkı sağlayacaktır.
İhracat çalışmalarınız mevcut mu? İhracatta güçlü olduğunuz ülkeler hangileridir ve yeni dönemde ulaşmayı hedeflediğiniz başka pazarlar var mı?
Bugün itibari ile 70’ten fazla ülkeyi kapsayan oldukça geniş bir coğrafyada ürünlerimizi tüketicilerle buluşturuyoruz. İhracat pazarlarımızı genel olarak 4 ana bölgede değerlendiriyoruz. Bu bölgeler Rusya, Ukrayna, Avrupa ve AMEA dediğimiz Asya, Afrika ve Orta Doğu ülkelerini kapsayan bölgelerdir. Pek çok ülkede ise pazarın önemli oyuncuları arasında yer alıyoruz. Rusya ve Ukrayna Satış Temsilciliklerimiz ile satış ve dağıtım kanallarını yerinden yönetiyoruz. Avrupa’da ise aralarında Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İspanya, İsveç ve Polonya gibi ülkelerin yer aldığı çok sayıdaki ülkede Panasonic ve VİKO markalı ürünlerimiz pazarda yer almaktadır. Avrupa pazarlarındaki daralmayı AMEA olarak nitelendirdiğimiz Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine odaklanarak telafi ettik ve Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Kosova, Angola gibi ülkelerdeki pazar liderliğimizi başarı ile sürdürüyoruz.
İlginizi Çekebilir