© Teknik Elektrik 2017-2024

VATAN KABLO PAZARLAMA MÜDÜRÜ SAYIN ALİ TÜMKAYA İLE SEKTÖR HAKKINDA SÖYLEŞİ

Yeni bakır üretim tesisinizde yapacağınız imalatla ilgili bilgi verir misiniz? Bu tesiste hangi tipte bakırlar üretilecek? Avrupa da birkaç örneği olan, Türkiye de ise benzeri olmayan bakır tesisimiz 2009 senesinde Çorlu da, alçak gerilim ve orta gerilim tesislerimizin yanında kurulmuştur.

Yeni bakır üretim tesisinizde yapacağınız imalatla ilgili bilgi verir misiniz? Bu tesiste hangi tipte bakırlar üretilecek?
Avrupa da birkaç örneği olan, Türkiye de ise benzeri olmayan bakır tesisimiz 2009 senesinde Çorlu da, alçak gerilim ve orta gerilim tesislerimizin yanında kurulmuştur. Bakır üretim tesisimizin açılmasıyla VATAN KABLO entegre bir tesise dönüşmüştür. Bakır tesisimize katotlar halinde gelen bakırlar 1250-1300 derecelerde ergitilerek sıvı bakır haline dönüştürülür. UPCAST yöntemi ile çalışan tesisimiz de, katotlar içerisindeki gümüş, altın, nikel gibi minerallerden ayrılarak kablolarımızın içinde kullanılmak üzere % 99,99 saflıkta 8 mm lik 12 mm lik ve 16 mm lik bakır filmaşin haline getirilirler. En son teknoloji kullanılarak üretim yapan tesisimizde bakır istenilirse bir saç teli kalınlığı olan 0.1 mm2 ye kadar inceltilebilmektedir. Bakırda saflık elektrik iletkenliğinin tam ve verimli sağlanabilmesi için çok önemlidir. Bu da ancak yüksek kaliteli bakır ile olabilir. Sahip olduğumuz tesis ile yüksek kaliteli bakır üreterek elektrik iletkenliğini tam olarak sağlayan yüksek kaliteli ürünler üretmekteyiz. Tam otomatik olarak üretimin yapıldığı bakır tesisimizde sadece 3 kişi vardiyeli olarak görev yapmaktadır.

Böyle bir tesis ihtiyacı neden oluştu? Yeni fabrikanızla hedeflenen üretimin miktarı nedir? Yurtiçinde ve yurtdışında hangi sektörler için çalışacaksınız?
Kablo sektörü kar marjlarının çok düşük olduğu birkaç sektörden birisidir. Rekabetin çok yoğun olduğu bu sektörde özellikle merdiven altı kablocuların, kalitesi düşük bakır kullanarak kablo satışı yapmaları haksız rekabeti doğurmaktadır. Ayrıca Türkiye de kablo üretimi yapan bizim gibi büyük firmalar bulunmaktadır. Rekabetin bu kadar çok olması bizi yeni yatırımlar yapmaya itmiştir. Kablonun % 60’ı ile 70’i bakırdan ibarettir. Bu yüzden bakır üretimini kendisi yapan firmalar bir adım önde yarışa başlamaktadırlar. Gerektiğinde yüzde yarımlarla işlerin bitirildiği sektörde bakır üretim tesisi ile Vatan Kablo hem fiyatlarda daha cazip hale gelmiş hem de bakır temini sıkıntısını sıfır noktasına indirmiştir. Yeni fabrikamız ile yıllık bakır üretim kapasitemiz 25.000 tona çıkmıştır. Alçak gerilim tesisimiz ile Orta gerilim tesisimizin tüm bakır ihtiyacını karşılayan bakır tesisimizden ayrıca diğer kablo firmalarına da bakır filmaşin satmaktayız. İnşaat sektörünün gelişmesiyle artan iş hacmi 2008 krizinin etkisiyle büyük yara almıştır. Bu krizden özellikle ihracat satışlarını arttırarak çıkmak isteyen firmalar şuan ihracat departmanlarını geliştirerek yurtdışında müşteri arayışına girmişlerdir. Vatan Kablo olarak ihracat departmanımızı geliştirerek yurt dışı pazarında çok büyük bir atılım içerisine girdik. Şuan üretimimizin %50’sini yurt dışına sevk etmekteyiz. İhracatımızdaki bu artış krizde Vatan Kablo’yu sıkıntısız geçiren nadir kablo firmalarından biri yapmıştır.

Dünya bakır sektöründe Türkiye’nin yeri nedir? Türkiye ve dünyadaki bakır rezervi hakkında bilgi verir misiniz?
Dünyanın en büyük rafine bakır üreticileri ABD, Şili, Japonya ve Çin’dir. Yıllık ortalama bakır üretimi 2009 yılında 18 milyon ton civarındadır. Dünyadaki en büyük bakır tüketicileri ise ABD, Almanya, Çin ve Japonya’dır. Türkiye, ihtiyacı olan bakırı üretmek için yeterli bakır cevherini çıkarma ve zenginleştirme olanağına henüz sahip değildir. Mevcut bakır yataklarının işletilmeye hazır rezervi, maden işletmeleri ve zenginleştirme tesislerimizi etkileyen sorunlar ve yetersizlikler nedeni ile izabe tesislerimizin ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır

Bakır kullanımı bir anlamda ülkelerin gelişmişliğini gösteren bir gösterge. Türkiye’de kablo sektörünün gelişimini değerlendirir misiniz?
Türkiye kablo sektöründe son yıllarda yıldızı parlayan bir ülke konumundadır. Ülkemizde kurulu bulunan kablo fabrikalarının sayısı irili ufaklı atölyeler ile 400 civarlarındadır. Bunların en az 20 kadarını ihracat yapan güçlü firmalar oluşturmaktadır. Gerek zayıf akım kablocuları gerekse de güç kablosu üreticileri 4 kıtaya satış yapmaktadırlar. Sermaye yoğun bir sektör olan kablo sektörü emek yoğun sektörlerde agresif fiyat politikası izleyen Çin tehdidinden de etkilenmemektedir. Özellikle satılan ürün olan kablonun hacim ve ağırlık olarak çok fazla yer tutması, nakliye ücretlerinin çok yüksek çıkmasından dolayı Çin’in bir kez daha yarışa geriden başlamasını sağlamaktadır. Ayrıca bakır piyasası LME( Londra Metal Borsası) borsasına tabi olduğundan maliyetler üç aşağı beş yukarı yakındır. Nakliye ücretleri burada belirleyici bir rol oynamaktadır. İnşaat sektöründeki gelişme, yüksek konut talebi, kablo sektörünü de tetiklemiştir. Diğer bir konuda Türk müteahhitlerinin son yıllarda yurt içinde ve yurt dışında çok büyük projelere imza atmalarıdır. Dört bir yandan inşaat projeleri yapılmakta ve inşaatlar yükselmektedir. Burada asıl güzel olan yurtdışı projelerinde elektrik malzemelerinin çoğunluğunun ülkemizden gidiyor olmasıdır. Bu hem ihracatımızı arttırmakta hem de yerli üreticilerimize kazanç sağlamaktadır.

Vatan Kablo’nun sektöre sunduğu ürünleri ana başlıkları ile tanıtır mısınız?
Ürün yelpazemizde 66 kV’a kadar olan alçak, orta ve yüksek gerilim kabloları bulunmaktadır. Ayrıca insan yoğunluğu fazla olan mekanlarda kullanımı yurdumuzda da zorunlu hale getirilen, standart kablolar gibi yangın anında yoğun duman ve toksik gaz çıkarmayan, HALOJENSİZ kablolar da bünyemizde üretilmekte, yangın esnasında can ve mal güvenliği en üst düzeyde koruma bu sayede sağlanmaktadır. Orta Gerilim kabloları ülkemizde belli başlı kablo firmalarının üretebildiği bir üründür. Bu kablolar ağır işletme şartlarında ve mekanik zorlamaların yüksek olduğu yerlerde, yeraltında, güç merkezlerinde şalt tesislerinde şehir şebekelerinde kullanılırlar. Yüksek gerilim kablolarında şuanda 66 kV’a kadar kablo üretimi yapmaktayız. Ayrıca hem alçak gerilim kablolarda hem de orta gerilim kablolarda alüminyum iletkenli kablo üretimimizde mevcuttur.

Kablolarınızın ağırlıklı olarak kullanıldığı alanlar nerelerdir? Sektörde rekabet edebilmek için nasıl bir pazarlama stratejisi geliştirdiniz?
Kablolarımız özellikle inşaat sektöründe, yer altı ve yer üstü olarak iç ve dış tesisatlarda kullanılırlar. Ayrıca makine sektöründe ve enerji sektöründe kullanılmaktadır.

Kablo sektörü kablonun hammaddesi olan bakırın pahalı bir malzeme olmasından ötürü yüksek meblağların döndüğü bir sektördür. Buda müşterilerde risk faktörünün çok iyi ayarlanmasını gerektirir. Yeni ve güçlü müşteriler bulmak için yurt içi ve yurt dışı piyasalarda sürekli arayış içindeyiz. Yurt içinde ulaşamadığımız müşterilere ulaşmaya çalışıyoruz. Vermiş olduğumuz TV reklamları, katılmış olduğumuz yurtiçi ve yurtdışı fuarlar ve müşteri ziyaretlerimiz ile 1975 yılından beri hep daha fazla gelişerek ve büyüyerek yolumuza devam ediyoruz.Yurt dışında ise birçok ülkede mevcut güçlü ve büyük bayilerimizle birlikte VATAN KABLO bir dünya markası haline gelmiştir. Tecrübesi ve birikimiyle “ÖNCE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ” ilkesini benimseyen firmamız gerek kullandığı son teknolojisi gerekse de üstün hizmet anlayışı ile müşterilerine en iyi hizmeti vermeyi amaçlamıştır.

AR-GE biriminizden ve yeni ürünlerinizden bahseder misiniz?
Konusunda uzman personelimiz oluşturduğu AR-GE birimimizin çalışmaları son teknoloji alet ve makineler ile donatılmış laboratuarlarda devam etmektedir. Özellikle Su ortamında kullanılan kabloların geliştirilmesi üzerinde çalışan personelimiz ayrıca yüksek sıcaklıklara dayanımı olan kablolar üzerinde de çalışmaktadırlar.

Vatan Kablo’yu diğer markalardan ayıran özellikler nelerdir? Lokomatif diyebileceğiniz ürününüz var mı?VATAN KABLO yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş bir firmadır. Özellikle bakır üretim tesisi ve orta gerilim tesisleri ile birlikte sektöre seçim şansı getirmiş ve rekabeti arttırarak tüketicinin daha uygun fiyata kablo alabilmesini sağlamıştır. Özellikle yer altı kabloları diye tabir ettiğimiz YVV,YVŞV, VOV, YXC7V-R gibi işin amiral köşkünde bulunan kablolarda VATAN KABLO kalitesiyle dünya ile yarışmaktadır. Konusunda uzman personeli,dinamik ve tecrübeli satış ve pazarlama elemanları ile müşterilerine en uygun fiyat ve en kaliteli ürün politikasıyla hareket eder. Tam otomatik makine ve ekipmanları ve yüksek teknolojiye sahip tesisleri ile her geçen gün pazardaki payını arttırmaktadır. Kapsamlı ürün ve sistem sertifikaları; TSE,HAR,TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistem Belgesi,GOST-R,UKR-SEPRO ve ISO 14001 Çevre Yönetim Belgesi ile müşterilerine güven vermektedir.

2011 yılında gerçekleştirdiğiniz/ gerçekleştireceğiniz projeleriniz neler olacak?
2011 yılı kablo sektörü açısından zor bir yıl olacağının bilincindeyiz. Yurtdışı ağırlıklı olarak müşteri portföyümüzü geliştirmek, girmediğimiz yeni pazarlara girmek istiyoruz. Ayrıca 2010 yılında başvurduğumuz, dünyanın ilk devlet destekli markalaşma programı olan TURQUALITY belgesini almak istiyoruz. TURQUALITY, markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaların, uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri amacıyla oluşturulmuş destek platformudur. Hedefimiz dünya pazarında VATAN KABLO‘yu her yerde bilinen marka haline getirmektir. Bu kapsamda daha çok çalışıp tüm birimlerimizi daha donanımlı hale getiriyoruz. Şuan denetleme sürecimiz devam etmekte. Hedefimiz 2011 yılının ikinci yarısında TURQUALITY belgesini almaktır.

Ülkemizde standartlar ve denetleme konusunda yaşanan sıkıntılar nelerdir? Güvenlik tarafından bakıldığında size göre yapılması gerekenler nelerdir?
Ülkemizde maalesef başka sektörlerde olduğu gibi kablo sektöründe de merdiven altı üreticiler yüzünden kalitesiz ve ucuz ürünler piyasa da bulunmaktadır. Kabloda yapılan en büyük hırsızlık bakır kesitindeki oynamalardır. Bu konuda TSE’nin başlatmış olduğu yeni uygulamayı çok beğeniyor ve takdir ediyoruz. Şuan TSE piyasadan çeşitli yerlerden birçok markanın kablo numunelerini toplamakta ve bunları test etmektedir. Tespit ettikleri firmalara çok büyük ceza muayedesi uyguluyorlar.

Ülkemizde maalesef başka sektörlerde olduğu gibi kablo sektöründe de merdiven altı üreticiler yüzünden kalitesiz ve ucuz ürünler piyasa da bulunmaktadır. Kabloda yapılan en büyük hırsızlık bakır kesitindeki oynamalardır. Bu konuda TSE’nin başlatmış olduğu yeni uygulamayı çok beğeniyor ve takdir ediyoruz. Şuan TSE piyasadan çeşitli yerlerden birçok markanın kablo numunelerini toplamakta ve bunları test etmektedir. Tespit ettikleri firmalara çok büyük ceza muayedesi uyguluyorlar.

Okurlarımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Kablo gerek insan sağlığı gerekse de mal güvenliği açısından çok önemli bir malzemedir. En ufak bir kalitesiz ürün ile birlikte doğabilecek patlama yanma gibi olaylar telafisi mümkün olmayan hadiseler doğurabilmektedir. Bu yüzden tüketicilerin aldıkları kablo ürünlerinin marka olmasına dikkat etmeli, en ucuz kabloyu değil, en uygun fiyatlı ve en kaliteli olan kabloyu seçmeleri gerekmektedir. Ayrıca kabloda HALOJENSİZ kablolar diye tabir ettiğimiz kabloları kullanmayı seçsinler. Bu kablolar yangın anında dış ortama diğer kablolar gibi zehirli gaz vermemekte ayrıca alev geciktirici özelliğe sahip bulunmaktadırlar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER