Türkiye'nin insansız kara araçları seri üretime hazırlanıyor
TEKNOLOJİTürk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen orta ve ağır sınıf insansız kara araçlarının seri üretimine yönelik imzalar atıldı.
Törende SSB ile FNSS firması arasında Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı; SSB ile Aselsan, Best Grup, Elektroland Defence ve Havelsan firmaları arasında ise Orta Sınıf İnsansız Kara Araçları Seri Üretimine dair Niyet Beyanı İmza Töreni gerçekleştirildi.
İmza atan firmaların yanı sıra; orta sınıfta çözüm ortağı olarak yer alan Tekatron, Ulusal Makine ve Katmerciler; hafif sınıf insansız kara aracı üreticileri Esetron, Hoytek, Altınay, Arox ile proje paydaşları Kuartis, Milsoft, Ras Teknoloji firmalarının yetkilileri de toplantıya katıldı.
Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir,Türk savunma sanayisinin insansız sistemler konusunda bir vizyon çizdiğini vurguladı.
Modern muharebe sahasının teknoloji ve yapay zekâ harp teknikleriyle donatıldığının altını çizen Demir, “İnsansız hava araçlarında sağladığımız başarıyla beraber kara, deniz hatta denizaltı araçlarında benzeri bir sistemi ortaya koymak hatta çok rollü insansız araçlara doğru yol almak, robotik sistemlere doğrudan çalışmak gerektiği aşikar. Çoklu operasyonel ihtiyaçları karşılamak ancak bu tür sistemlerin entegrasyonu, beraber çalışabilirliklerinin sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Eğer yarının gelişmelerini bugünden ön göremezsek yarın harekât alanında karşımıza çıkacak bazı unsurlar bize sürpriz etkisi yapabilir. Bizim amacımız ise tam tersine hasımlarımıza sürpriz etkisi yapacak bazı unsurları sahaya vermektir” dedi.
İnsansız kara araçlarının prototiplerinin sahaya verildiğini ve kullanıcılardan gelen geri bildirimlere göre araçların geliştirileceğini vurgulayan Demir, “Muharebe ortamında amacımız kuvvetlerimizin hasımlarına korku salan ve onları alt eden bir imkâna kavuşması, görünmeden gören, sezilmeden sezen, vurulmadan vuran bir yapıya kavuşması” ifadelerini kullandı.
Demir, bu alandaki ilerleme hızını yeterli görmediğini de belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti:
“İnsansız kara aracı yolculuğumuz başlayalı epey oldu ama buradaki ilerlememizin hızını yeterli görmüyorum. Bu aşamadan sonra geriye dönüp bakarak bu meseleyi hızlandırmak, kime, ne görev düşüyorsa tekrar dersimizi çalışmamız ve süreci hızlandırmamız zaman ve yetenek açısından daha etkin ve yetkin ürünleri biran önce sahaya vermemiz gerekiyor. Bu ürünler sahada oldukça, kullanıldıkça olgunlaşacaklar.”
İnsansız Kara Araçları ve Askeri Robotik Teknolojiler Törenine Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in yanı sıra, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, İKA üreticisi firma yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.
Törende, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan projeler sonucunda üretilen hafif, orta ve ağır sınıf insansız kara araçları kabiliyet gösterimi de gerçekleştirildi.
Hafif Sınıf İnsansız Kara Araçları
Meskûn mahal operasyonlarında kullanılmak üzere, zor şartlarda taktik harekât kabiliyetine sahip, kolay taşınabilir, keşif gözetleme, EYP tespit, haritalama, silah modülü, patlayıcı taşıma bırakma amacı ile kullanılabilen, gelişmiş haberleşme yeteneği sayesinde uzaktan kontrolleri sağlanabilen farklı konfigürasyonlardaki Hafif Sınıf İnsansız Kara araçları, zorlu arazi koşullarında güvenlik güçlerinin etkinliğini arttırıyor.
Esetron Firması tarafından üretilen; GEKO, KOMANDO, KAMİKAZE İKA, EJDER
Hoytek Firması tarafından üretilen; ABRA, NAGA
Altınay Firması tarafından üretilen; KARAKULAK, VAŞAK
Arox Firması tarafından üretilen; FCR-360 İKA
Elektroland Firması tarafından üretilen; TEOMAN, TMR-I DİNÇER, TMR CEYLAN, TMR II KUTLU, ACROB, ZAFER
Aselsan Firması tarafından üretilen; ERTUĞRUL
Orta Sınıf İnsansız Kara Araçları
Her türlü arazi koşuluna uyum sağlayan, silah sistemi ve ihtiyaç duyulan farklı faydalı yüklerin takılabildiği, uzaktan kontrol paneli üzerinden manuel uzaktan sürüş özelliklerinin yanı sıra, yarı otonom kontrol edilebilen ve üstün hareket kabiliyetine, yapay zekâ sayesinde hedef tanımlama, sınıflandırma ve önceliklendirme algoritmaları sayesinde tehditleri tespit ve takip etme yeteneklerine sahip, stabilizasyon yetenekleri sayesinde hareket halinde ve hareketli hedeflere atış yapabilen araçlar, zorlu arazi koşullarında görev yapabiliyor.
ASELSAN ve Ulusal Makina Firmaları tarafından geliştirilen; ASLAN
ASELSAN ve Katmerciler Firmaları tarafından geliştirilen; UKAP
Best Grup Firması tarafından geliştirilen; FEDAİ
Elektroland Firması tarafından üretilen; HANÇER, BOĞAÇ
Havelsan ve Tekatron firmaları tarafından üretilen; BARKAN
Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı
Gölge Süvari, uzaktan komuta hareket kabiliyetine, göreve uygun faydalı yüklerin entegrasyonuna imkân veren tasarımı ile ateş desteği başta olmak üzere keşif ve gözetleme, lojistik destek, taktik aldatma, istihkam keşif, haberleşme rölesi, askeri tahliye gibi her türlü görevi karşılayacak bir otonom insansız kara aracı.
FNSS tarafından M113 platformu üzerine inşa edilen Gölge Süvari araç ailesi aynı zamanda opsiyonel olarak insanlı kullanım imkânı da veriyor.
Gölge Süvari aracında termal kamera başta olmak üzere, farklı kamera sistemleri entegre edebilme opsiyonuna sahip STM TOGAN Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi bulunuyor.
Söz konusu İHA, 50 Metre irtifada otonom olarak Gölge Süvari aracını takip etme kabiliyetine sahip olup, takip sırasında alınan gerçek zamanlı olarak görüntüyü Yer Kontrol İstasyonuna aktarabiliyor.
İlginizi Çekebilir