© Teknik Elektrik 2017-2024

Türkiye Dalga Enerjisi Potansiyeli Ele Alındı

AVRASYA Üniversitesi 2 gün sürecek olan “Enerji Bağımsızlığı ve Dalga Enerjisi” konulu çalıştaya ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek çalıştayda dalga enerjisi sistemleriyle ilgili sunumlar yapılacak. Ardından yapılan tespitler çalıştay sonuç raporuyla yayımlanacak.

Avrasya Üniversitesi 2 gün sürecek olan “Enerji Bağımsızlığı ve Dalga Enerjisi”  konulu çalıştaya ev sahipliği yapıyor.


Ömer Yıldız Yerleşkesinde iki gün sürecek olan çalıştayın ilki dün gerçekleşti. Çalıştayın açılış törenine Avrasya Üniversite Rektörü  Prof.Dr.Kenan İnan, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Avrasya Üniversitesi Akademisyenleri ve KTÜ’lü Akademisyenler katıldı. “Enerji Bağımsızlığı ve Dalga Enerjisi”  konulu çalıştayın ilk günkü konuşmacıları Prof. Dr. Refik Alibeyli, Prof. Dr. Birol Kılkış ve Dr. Öğr. Üyesi Ferudun Keskin oldu.


İki gün sürecek olan çalıştayda; dünyada uygulanan dalga enerji sistemleri ve dönüştürücüleri. Türkiye’de bu konuda ki AR-GE çalışmaları ve uygulamalarının hangi düzeyde olduğu, enerji üretimi açısından Türkiye kıyılarının dalga potansiyeli ve dalga atlasının özelliklerinin ne durumda olduğu, kıyılarımız için en uygun dalga enerjisi dönüştürücü sisteminin ne olması gerektiği konuları tartışılıp yapılan tespitler Çalıştay Sonuç Raporuyla yayımlanacak.


İNAN: ÜLKEYE, İNŞALLAH HAK ETTİĞİ ENERJİYİ KAZANDIRIZ


Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Avrasya Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan “İki gün sürecek olan bu çalıştayın bölgemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah buradan güzel sonuçlar elde ederiz. Burada içinden geldiğimiz güzide üniversite KTÜ’nün bulunması ortak bir sinerjinin yakalanması için gerçekten çok önemli. Gelen arkadaşlara çok teşekkür ederim. Üç tarafı denizlerle çevrili, dalgası eksik olmayan bu güzel ülkeye, hak ettiği şekilde bir enerjiyi kazandırırız.” diye konuştu.


DALGA POTANSİYELİ EN YÜKSEK YER BATI KARADENİZ


Türkiye için elverişli dalgalar arasında rüzgâr dalgaları olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Ferudun Keskin “Türkiye’de dalga potansiyellerinin en verimli olduğu en yüksek olduğu yer Batı Karadeniz. Yine Hopa’dan rüzgâr dağılımını gösteren örnekler var. Hopa’da bir şamandıranın elde edilen verilerden 5 yıl boyunca ölçüm yapıldı. Batı Karadeniz’de enerji potansiyeli yüksek ama yüksek olması bunun iyi olduğu anlamına gelmez. Stabil yapıda olması çok daha önemlidir. Çünkü stabil olması çok daha verimli olabilir, bunu çalıştay içinde değerlendireceğiz.” ifadelerine yer verdi. gunebakış

www.enerjiportali.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER