Türkiye, bin 370 yıllık Kur'an-ı Kerim'i istedi
KÜLTÜR - SANATIRCICA, İngiltere'de bulunan 1370 yıllık Kuran'ın, Topkapı Sarayı'ndaki Hz. Osman dönemine ait Mushaf'la analiz edilmesini istedi.
Merkezi Türkiye'de olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), İngiltere Birmingham Üniversitesi'nde bulunan bin 370 yıllık Kuran'ı incelemek üzere harekete geçti.
Farklı ülkelerdeki en eski Kuran'ı Kerim nüshalarını basılı ve dijital olarak yayımlayan IRCICA Genel Direktörü Halit Eren, İngiltere'de bulunan Kuran'ın sayfalarının Topkapı Sarayı'nda bulunan Hz. Osman dönemine ait Mushaf la (kitap haline getirilmiş Kuran) kıyaslanması gerektiğini söyledi. Eren, "Bu yüzden eseri temin etmek için başvuruda bulunduk" dedi.
"KARBON TESTİ İÇİN BAŞVURDUK'
Birmingham'daki eserin kaç sayfa olduğu hakkında bilgi verilmediğine dikkat çeken Eren, "İnternette iki varak (yaprak) görünüyor. Eğer öyleyse Topkapı'daki Mushaf, elimizdeki en sağlam örnek olacak. Çünkü Topkapı'dakinin sadece iki sayfası eksik. Yani Topkapı'daki tamamına en yakın olan nadide Mushaflardan.
Bu arada Topkapı'daki Mushaf a karbon testi yaptırmayı da istiyoruz. Kültür Bakanlığı'na daha önce bir talebimiz olmuştu. Bu talebi yineliyoruz. Kültür Bakanlığı bunu doğrudan kendisi de yaptırabilir. Karbon testiyle Topkapı'daki Mushaf la ilgili yazıldığı derinin hangi yıla, yazının hangi yıla ait olduğu tespit edilebilir" dedi.
Mushaflar üzerinde akademik incelemeler yapan eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç ise Birmingham'daki Kuran ile ilgili şunları söyledi: "İnternette gördüğüm sayfalarda bazı imla ve noktalamalarla, sure arasını ayıran süslemeleri değerlendirdim. Bu incelememe göre; Mushafın Hz. Peygamber hayattayken yazılmış olmasını mümkün görmüyorum. Ancak, Hz. Osman zamanında, sahabenin ileri gelenlerinin pek çoğu hayattayken yazılmış olabilir. Sahabeler kendilerine göre, Kuran'ın tamamını değilse bile bazı surelerini ihtiva eden koleksiyonlar yazmışlardır."
Kaynak : Zeynel Yaman / Sabah
İlginizi Çekebilir