Türk Prysmian Kablo CEO’su Ülkü Özcan ile Söyleşi
RÖPORTAJLARTürk kablo sektörünün köklü ve yenilikçi firması olarak gerçekleştirdiğiniz faaliyet, marka ve ürün çeşitleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Türk Prysmian Kablo olarak, 50’den fazla ülkede 104 fabrika ve 25 Ar-Ge merkezine sahip olan, dünya çapında kablo sektörünün lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonunu yönetiyoruz. 1964 yılından bu yana enerji ve telekomünikasyon kabloları sektöründe sunmuş olduğumuz ürün ve hizmetlerle faaliyet gösteriyoruz. Mudanya fabrikamızda 22.000 farklı çeşit kablo üretimi yapabiliyoruz. Enerji iletimi ve dağıtımı için yeraltı ve denizaltı kablo ve sistemleri, 220 kV’a kadar tüm enerji kabloları, 3.600 çifte kadar bakır iletkenli haberleşme kabloları, fiber optik kablolar ve endüstriyel uygulamalarda kullanılan özel kablolarla birlikte geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Bunun yanı sıra, kablo ve sistemleri için “Anahtar Teslimi” projeler yaparak tüm müşterilerimize eşsiz ve üstün hizmetler vermeye devam ediyoruz.
Sadece Türk kablo sektöründe değil, gerçekleştirdiğiniz ihracatla da ekonomiye de önemli bir katkı sağlıyorsunuz. Pandeminin ihracat süresine etkisi oldu mu?
Bugün Türk Prysmian Kablo, Prysmian Group’un ihracat merkezi konumunda. Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere çok geniş bir coğrafyayı kapsayan 40’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.
Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, yaklaşık iki yıldır pandemi sebebiyle gerek yurt içi gerekse yurt dışı pazarında bir durgunluk yaşandı. Buna rağmen 2020 yılı sonuçlarına baktığımızda yükselen bir ivme ile iyi bir performans yakaladığımızı söyleyebiliriz. 2020 yılında pandemiye rağmen hem iç piyasada hem de ihracatta ciddi bir ivme kaydettik. Ciromuzu 2019 yılına oranla % 23 oranında artırarak 1.802.184.466 TL’ye yükseltirken; aynı zamanda ihracatın ciro içerisindeki payını da % 37’ye çıkararak 665.113.320 TL’ye ulaştık. Bu zorlu dönemde yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerimiz üzerinde aralıksız çalışmaya devam ettik. Uluslararası standartlardaki üretim teknolojimiz, eğitimli iş gücümüz, Ar- Ge çalışmalarımız ve her geçen gün çıtayı daha yukarıya taşıdığımız kalite anlayışımızla performansımızı daha da artıracağız.
Başarılı markaların sahip oldukları başarılarının altında yatan nedenlerden biri de inovasyon tutkusu. Yenilikçi bir marka olarak inovasyon sizin için ne ifade ediyor?
Türk kablo sektörünün öncü firması olarak, inovasyonu tüm çalışmalarımızın bir parçası, olmazsa olmazı olarak tanımlıyoruz. Her daim kendimizi ve sektörümüzü geliştirmek üzere, sahip olduğumuz yenilikçi bakış açısıyla, Mudanya’daki Ar-Ge Merkezimizde teknolojiye ve inovasyona yaptığımız yatırımları sürdürüyoruz. Kullanıcıları teknolojik yeniliklerle beraber üstün performanslı ürünlerle buluşturarak, ülkemizin rekabet gücünü geliştirmeyi hedefliyoruz. Kalite, bilgi birikimi ve yenilikçi, verimli çözüm ve teknolojilere odaklanarak daha sürdürülebilir bir gelecek için yeni ürünler yaratmayı odağımızda tutuyor; dijital dönüşüm süreciyle beraber hızlanan inovasyon çalışmalarının sürdürülebilir bir geleceğe olumlu etkileri olacağına inanıyoruz.
Türkiye’nin en çok Ar-Ge yatırımı yapan şirketi olarak bu alandaki çalışma ve hedeflerinizden bahseder misiniz?
Ar-Ge bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Türk kablo sektörünün ‘‘En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan’’ şirketi olarak, Prysmian Group bünyesindeki 25 Ar-Ge Merkezi’nden biri olan Mudanya’daki Ar-Ge Merkezimizde her zaman daha iyiye gitmek amacıyla durmaksızın çalışıyoruz. 2020 yılı sonuçlarına baktığımızda Ar-Ge harcamalarımızı % 14,4 artırarak, 4.651.103TL’ye yükselttik.
TS EN ISO/IEC 17025 “Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar Standardı”na ve Türkiye’de ilk kez, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akreditasyon kapsamına alınan
Özel Sektör Yanma Testleri Laboratuvarı “CPR-Yapı Malzemeleri Yönetmeliği” alt yapısına sahip olan ve Ar-Ge Merkezimiz içinde yer alan laboratuarlarımızda zorlu coğrafi ve çevre şartlarına uyum sağlayacak yüksek performanslı çözümler üreterek sektörümüze, ülkemize katkı sağlıyor ve tüm müşterilerimizin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki 10 yıllık hedefimize baktığımızda çevre ve sürdürülebilirlik konularını temel alarak ürün ve sistem bazında yatırım yapmayı sürdüreceğimizi söyleyebilirim.
Elektrik kablolarının yangınlar konusunda büyük önem taşıdığını biliyoruz. Olası bir yangında doğru kablo seçiminin rolü nedir?
Gerçekleştirilen tüm Ar-Ge çalışmaları binalarda elektrik tesisatından kaynaklı çıkan yangınların teknolojisi yüksek, yangına karşı güvenli kablolar sayesinde en aza ineceğini kanıtlıyor. Sektörde bir ilki gerçekleştirerek yıllar önce geliştirdiğimiz AFUMEX™ kablolarla önemli bir başarıya imza attık. Özellikle insan sirkülasyonunun yoğun olduğu yapılar olan okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri, sinema ve tiyatro salonları, hava alanları ve otel gibi yapılarda kullanılan AFUMEX™ kablolar olası bir yangında can ve mal güvenliğini sağlamaya yardımcı oluyor. Mudanya fabrikamızda ürettiğimiz bu kablolar, düşük duman yoğunluğu ve sıfır zehirli gaz salınımı ile insanların yangından kaçmalarına imkan tanıyacak bir süre sağlıyor.
İş dünyasında yavaş yavaş farkındalık yaratılan konulardan biri de sürdürülebilirlik. Türk Prysmian Kablo olarak, sürdürülebilirlikle ilgili planlarınızdan bahseder misiniz?
Türk Prysmian Kablo olarak gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda, hem çalışanlarımıza hem de üretim süreçlerimize yaptığımız yatırımlarla, ‘‘Türkiye’yi Sürdürülebilir Yarınlara Bağlıyoruz’’ misyonumuz doğrultusunda ilerliyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yıl da odak noktamızda sürdürülebilirlik var. Ayrıca dijitalleşme ve inovasyon her zaman bizim için ön planda ve olmazsa olmazlarımız. Dünya hepimizin, ona sahip çıkarak gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak hepimizin sorumluluğu. Bunun bilincinde olan ve yaptığı her çalışmada sürdürülebilirliği destekleyen bir markanın Türkiye operasyonunu temsil etmek büyük bir gurur kaynağı. Sınırlı doğal kaynaklarımızı korumaktan ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaktan biz sorumluyuz. Bu kapsamda, 2021 yılı içinde 10 farklı sürdürülebilirlik projesi gerçekleştirmeyi planladık ve bunlar arasından 6 tanesini, yılın ilk çeyreğinde tamamlayarak enerji tüketimini azaltmaya ve verimliliği arttırmaya katkıda bulunduk. Türk Prysmian Kablo olarak, 2030 yılına kadar karbon ayak izimizi 59 bin ton azaltmayı hedefliyoruz. Hızlı ve doğru aksiyonlar alarak planladığımızdan da erken bir dönemde gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlarımız sayesinde, yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 144,5 ton CO2 emisyonunu önledik. Yıllık doğal gaz tüketimini 481 Sm3, enerji tüketimini 117.316 kWh ve motorin tüketimini 29.759 litre azalttık. Daha yaşanabilir bir dünya için bu yöndeki çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmeyi planlıyoruz.
Yenilenebilir enerji alanında ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Türk Prysmian Kablo olarak ürettiğimiz enerji kablolarımızla, yenilenebilir enerji endüstrisindeki işletmelere ve yatırımcılara; maliyeti düşüren, dayanıklı ve yüksek performansa sahip enerji çözümleri sağlıyoruz. Solar, alçak gerilim, orta gerilim, fiber optik ve data kablolarıyla güneş enerjisi projelerine destek oluyoruz. Kurulduğumuz günden bugüne kadar güneş enerjisi ile ilgili yaptığımız tüm çalışmalar 30 milyon metreyi aştı. Bu miktar, yaklaşık 9 milyon hanenin 1 aylık elektrik ihtiyacı anlamına geliyor.
Rüzgar enerjisiyle ilgili liderlik konumunda bulunan tedarikçi firmalardan biri olarak hem özel dizayn edilmiş kule içlerinde kullanılan kablolar hem de altyapı kabloları hazırlıyoruz. Bu alanda temin ettiğimiz kablo miktarı ise 4,5 milyon hanenin 1 aylık elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Yenilenebilir enerji alanında yaptığımız tüm çalışmalarla, yatırımlarla, ürettiğimiz kablolarla, adımızın geçtiği tüm projelerle birlikte, her zaman söylediğimiz gibi “Türkiye’yi Sürdürülebilir Yarınlara Bağlıyoruz”.
Tüm dünya yaklaşık iki yıldır pandemi ile savaşıyor. Dünyayı etkisi altına alan bu süreç özellikle üretici kimliği olan firmaları daha fazla etkiledi. Türk Prysmian Kablo olarak bu süreci siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Küresel salgın dünya genelinde büyük kısıtlamalara ve olumsuzluklara neden oldu. Tüm bunlara rağmen Türk Prysmian Kablo olarak aldığımız önemlerle sağlam adımlar atarak güçlü bir duruş sergiledik. Aldığımız üst düzey önlemler sayesinde; TSE Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’nda yer alan tüm gereklilikleri yerine getirerek, Türk kablo sektöründe Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni almaya hak kazanan ilk kuruluş olduk. Bu dönemde hızlı karar alma ve aksiyona geçebilme kabiliyetinin firmalar için ne kadar önemli olduğunu gördük. Tüm dünya olarak yaşadığımız köklü ve ani değişimlere hızla adapte olarak dijital teknolojilerden aldığımız destek ile iş ortaklarımızla yakın ilişkilerimize ara vermeden devam ettik. Bu güçlü duruşumuzun olumlu etkilerini kısa zamanda görerek 2020 yılını tahminlerimizin üzerinde sonuçlarla ve önceki yıllara göre daha üstün bir performansla tamamladık. 2021 yılında da çalışmalarımıza bu bakış açısıyla devam ediyor, yılı sektörümüzün en deneyimli ekibi olan çalışanlarımızın da desteğiyle başarıyla tamamlayacağımıza inanıyoruz.
Yavaş yavaş 2021 yılını kapatıyoruz. Yeni yılla ilgili plan ve beklentileriniz neler?
Pandeminin etkisi küresel çapta hala devam ediyor. Bu da kısa vadede bir belirsizlik yaratıyor. Ancak biz gerek çalışma şartları gerek ürün üretimi gerekse ihracat konusunda sürecin başından itibaren gereken tüm tedbirleri aldık. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürmeye ve yatırımlarımıza devam edeceğiz. Tüketicileri teknolojik yeniliklerle beraber üstün performanslı ürünlerle buluşturarak, ülkemizin rekabet gücünü geliştirme hedefiyle yeni teknolojilerle katma değeri yüksek projelere imza atmayı sürdüreceğiz.
Türk Prysmian Kablo olarak, sadece kendimizi değil, sektörümüzü ve hatta ülkemizi geliştirecek çalışmalara son hız devam ediyoruz.
İlginizi Çekebilir