Türk bilim insanı hareketle kendini şarj eden kalp pili geliştirdi
TEKNOLOJİyeni hedefi kanseri yenecek nanorobotlar TSK mensubu ve bilim insanı Olcay Kaan Çakır, hareketle kendini şarj eden kalp pilini icat ederek önemli bir bilimsel gelişmeye imza attı. Alüminyum hava pilleri konusunda çalışmaları bulunan Çakır’ın bir diğer çalışması; kanserli hücreleri tedavi edecek, omurilik rahatsızlıklarına müdahale edebilecek nanorobotlar.
Olcay Kaan Çakır, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu bir astsubay. Ancak yaptığı bilimsel çalışmalarla, dünyanın yakından izlediği bir isim haline geldi.
Özellikle hareket ederken kendi kendini şarj eden kalp pili geliştirmesi, objektiflerin ona yönelmesine neden oldu.
Hem asker hem bilim insanı
Henüz doktora süreci devam etmesine rağmen dünyanın çeşitli teknik üniversiteleri onunla çalışabilmek için yarışıyor. O ise TSK’dan ayrılmadan, çalışmalarını Türkiye ve Danimarka’da sürdürmeyi tercih ediyor. Çakır, ilk röportajını TRT Haber’e verdi ve çalışmalarını anlattı:
“Bilim, insanlığın yaşam kalitesini artırmanın en güçlü yollarından birisi. Milli Savunma Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi Astsubay olarak görev yapıyorum. Bilgisayar Mühendisliği alanında lisans eğitimi aldım. Yüksek lisansımı enerji üzerine tamamladım ve doktora çalışmalarımı biyomühendislik alanında, Doç. Dr. Aylin Şendemir hocamızın danışmanlığında, Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nde sürdürüyorum.
Ege Üniversitesi Biyomühendislik Laboratuvarı’nda gerçekleştirdiğimiz bilimsel araştırma faaliyetlerimiz kapsamında, biyomedikal alanda kullanılma potansiyeli olan metalik, polimerik, nanomalzeme ve elektrik bazlı biyomalzemelerin hücre bazlı etkileşimini ve in vitro modellemesini gerçekleştiriyoruz.
Bu kapsamda hayvan ve insan kaynaklı tüm hücreler ile bilimsel modellemeler yapıyoruz. Farklı üretim teknikleri, elektroeğirme, 3 boyutlu yazıcı, dondurma, liyofilizasyon gibi üretim teknolojileri ile biyomalzemelerin üretimini sağlıyoruz. Ege Biyomalzemeler ve Üç Boyutlu Biyoarafazlar Laboratuvarı (EBIOPHASE) ekibinde yer almaktan dolayı gurur duyuyorum.”
"Amacım insanlığa fayda sağlamak"
“Çalışmalarımın hedefi, topluma ve bilime katkıda bulunmak. Bilimsel bilgi üretme sürecine odaklanırken, aynı zamanda genç araştırmacılara ilham vermeyi amaçlıyorum.
Disiplinlerarası çalışmalara büyük önem veriyorum. Biyomühendislik, elektrik-elektronik ve malzeme mühendisliği gibi farklı alanları birleştirerek yenilikçi çözümler üretiyorum.
Bilim insanı olarak amacım, insanlığa fayda sağlayacak sürdürülebilir teknolojiler geliştirmektir. Aynı zamanda, teknoloji üretiminde Türkiye’nin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasını istiyorum. Bu amaçla, ileri mühendislik araştırmalarıma devam ediyorum.”
İlginizi Çekebilir