© Teknik Elektrik 2017-2024

Tezkere TBMMden geçti

TBMM Genel Kurulu'nda, Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanması için uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanması için uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi kabul edildi. Genel Kurul'da tezkerenin kapalı oturumdaki görüşmeleri, yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmelerde önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Genel Kurulu bilgilendirdi. Daha sonra AK Parti'den Yaşar Yakış, CHP'den Hüseyin Pazarcı, MHP'den Deniz Bölükbaşı, BDP'den Hasip Kaplan söz alarak partilerinin görüşlerini dile getirdi. Gruplar ve kişisel konuşmaların ardından yeniden kürsüye gelen Bakan Davutoğlu yöneltilen eleştiri ve sorulara yanıt verdi. Daha sonra yapılan oylamada tezkere kabul edildi. Görüşmelerde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile bazı bakanlık bürokratları da hazır bulundu. Tezkerenin gerekçesinde, Libya'da 15 Şubat 2011'de başlayan olaylar sonucunda, kısa sürede iç çatışma ortamı doğduğu belirtilerek, Türkiye'nin olayların başlamasından itibaren, bu ülkeyle yakın tarihi ve kültürel bağlara sahip ülke olarak 'ilkeli, aşamalı ve belli bir stratejiye dayandırılmış kararlı ve kendi içinde tutarlı politika izlediği' ifade edildi.

LİBYA'NIN ESENLİĞİ

Libya konusunda BM Güvenlik Konseyi çerçevesindeki adımların yakından takip edildiği ilgili kararın oluşturulması sürecinde 'Libya'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve kardeş Libya halkının esenliğinin gözetilmesi' yönünde çabalar sarf edildiği belirtilerek, 'BM kararlarına tam destek veren ülkemiz, bu kararların uygulamaya geçirilmesine katkıda bulunma kararlılığını ortaya koymuştur' denildi. Kara harekatı seçeneğinin açıkça hariç tutulduğu tezkere gerekçesinde, NATO'nun Libya bağlamında üstlenmesi muhtemel rolde, ittifakın mümtaz konuma sahip bir üyesi olarak ülkemizin de ulusal strateji ve çıkarlarımız doğrultusunda üzerine düşen sorumlulukları üstlenmesi ve gerekli katkıları yapması öngörülmektedir. Libya'nın geleceğiyle yakından ilgilenen ülkemiz, uluslararası çabalar çerçevesinde de Libya'nın yanında olmaya devam etme kararlılığına sahiptir. Ülkemizin bölgeyle siyasi, ekonomik, tarihi ve kültürel ilişkileri çerçevesinde, anılan BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasına askeri katkı da dahil destek vermesi aynı zamanda ulusal çıkarlarımızın bir gereğidir' görüşlerine yer verildi.

31. DÜZENLEME OLDU

Tezkereye göre, toplam 16 savaş gemisi ve denizaltının katılımının bildirildiği misyona, Türkiye'den 4 fırkateyn ile 1 denizaltı katılacak. 2 Türk gemisi halen Libya'da bulunurken, 2 gemi ve denizaltı da önceki gün yola çıktı. TBMM, 1950'den bugüne kadar, yurt dışına asker gönderme konusunda hükümetlere 30 kez izin verdi. Libya'da istikrarın sağlanmasına yönelik tezkerenin kabulüyle 31. kez izin verilmiş oldu. yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER