© Teknik Elektrik 2017-2024

Terör, Ankara ve Bağdatın ortak düşmanı

Başbakan Erdoğan, ABD, Türkiye ve Irak'ın oluşturduğu 3'lü mekanizma çerçevesinde güvenlik işbirliğinin daha da ileri taşınması konusunu kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ABD, Türkiye ve Irak'ın oluşturduğu 3'lü mekanizma çerçevesinde güvenlik işbirliğinin daha da ileri taşınması konusunu kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini söyledi. Son dönemde bölgede yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, iki hükümetin olaylara yönelik tutumlarının 'genelde' örtüştüğünü kaydetti. Ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine yönelik atılmış bir adım olduğunu vurgulayan Maliki'nin PKK'yı El Kaide ile beraber zikretmesi dikkat çekti.

Görüşmede ele alınan konular arasında teröre karşı ortak mücadelenin de bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Memnuniyetle söylemek isterim ki, bu konulardaki değerlendirmelerimizin örtüşmesi gerçekten daha ileri mesafeye taşınması hususunda her iki ülkenin hükümetinde irade mevcut.'' şeklinde konuştu.

Irak'a bu gelişinde şartların geçmişe göre biraz daha normalleştiğini görmekten memnun olduğunu ifade eden Erdoğan, "Irak halkının uzun yıllardır çektiği sıkıntıları, acıları yüreğimizde hissettiğimiz gibi olumlu yönde mevcut gelişmeleri bundan sonra olabilecek gelişmeleri takdirle ve hayranlıkla izliyoruz.'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, "Bugüne kadar her platformda Irak'ın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, birliğini, beraberliğini savunduk. Irak'ın güvenlik ve istikrarını sürekli gözettik. Irak'taki tüm nüfus kesimlerine eşit mesafede yer aldık." şeklinde konuştu.

Irak Başbakanı Maliki de ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine yönelik atılmış bir adım olduğunu belirterek, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişiminin tek yönlü olmadığını vurguladı. Erdoğan gibi terör sorununa değinen Maliki'nin PKK'yı El Kaide ile beraber zikretmesi dikkat çekti: "Irak'ın terör faaliyetlerine maruz kaldığı gibi Türkiye'nin de kaldığını biliyoruz. PKK ve El Kaide örgütlerinin estirdiği terör havasını biliyoruz. Her iki ülkenin teröre karşı işbirliği yapmak zorunda olduğunu biliyoruz. Aşırı ve radikal terör düşüncelerine sahip olan örgütlere de karşı işbirliği yapmamız gerekiyor.''

Maliki, konuşmasında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan olaylara da değindi. "Halkların taleplerine kulak asmamak olmaz. 'Halkların taleplerini destekleyelim' demek, o ülkelerin iç işlerine müdahale anlamına gelmez." şeklinde konuşan Maliki, iki ülkenin sahip olduğu imkânların yönetimlerine sorumluluk yüklediğini de sözlerine ekledi. Erdoğan ve Maliki'nin görüşmelerinde Irak ile Türkiye arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşması imzalanırken iki başbakan başkanlığında ortak bir kurul tesis edildi.

Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve diğer siyasi liderlerle de görüşen Erdoğan, Irak Meclisi'nde konuşan ilk başbakan sıfatıyla milletvekillerine hitap etti. Artık terör örgütünün, Irak ile Türkiye arasında bir şer odağı olarak kalmasını istemediklerini belirten Başbakan, "Biz, ülke içinde, milli birlik ve kardeşlik projesiyle, terör örgütünün istismar zeminini ortadan kaldırıyor, demokratikleşme adımlarıyla kardeşliği pekiştiriyoruz. Bu noktada, Irak'la daha fazla dayanışma içinde olursak, bölgesel anlamda da kardeşliğimiz pekişecek ve yücelecektir.'' dedi. Erdoğan, "Biz nasıl Bağdat'ın ihtişamıyla gururlanıyorsak, aynı şekilde Bağdat ağladığında da biz gözyaşı döküyoruz. Irak'ın huzuru nasıl bizim huzurumuzsa, biliniz ki Basra'nın harap olması, bizim gönül yuvamızın harap olmasıdır. Burada, Bağdat'ta, Irak'ta, herhangi bir can toprağa düştüğünde, emin olunuz, bizim canımızdan can kopuyor. 'Biz, Bağdat'ı, Basra'yı harap eden yeni Hülagu'lar, yeni Yezid'ler, yeni İbni Mülcem'ler görmek, duymak, işitmek istemiyoruz. Yeni Halepçe'lere, yeni Felluce'lere şahit olmak istemiyoruz." şeklinde konuştu. Meclise birlik ve beraberlik çağrısı yapan Erdoğan, "Darfur'un, Kabil'in çocukları, Gazze'nin, Ramallah'ın, Eriha'nın, Kudüs'ün, çocukları sizi izliyor. Sizler kucaklaştığınızda, emin olun Filistin kucaklaşıyor, Afganistan kucaklaşıyor. Ben, bu Meclis'in, sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getireceğine, Irak'ı kucaklaştıracağına, Kerkük, Bağdat, Necef, bütün Irak için örnek bir dayanışma sergileyeceğine yürekten inanıyorum.'' şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın, geçmişte düzenlediği Irak ziyaretlerinin aksine bu sefer Bağdat'ın yanı sıra Şii ve Kürt bölgelerine de gidecek olması, bu ziyareti diğerlerinden ayırıyor. Bugün Necef ve Erbil'e gidecek olan Başbakan bu şehirleri ziyaret eden ilk Türk başbakan olacak. Erdoğan, Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile görüştükten sonra Kuzey Irak'a geçecek. Başbakan, Erbil'de Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelecek.  zaman

TÜM HABERLER