© Teknik Elektrik 2017-2024

"TERMOPLASTİK TESİSAT ÜRÜNLERİ PAZARINDA KALİTEYE TALEP HER GECEN GÜN DAHA DA ARTIYOR"

Sayın Kamil Bilgin, Hensel Elektriğin Genel Müdürüsünüz.

Sayın Kamil Bilgin, Hensel Elektriğin Genel Müdürüsünüz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1979 dan bu yana iş hayatındayım. Galatasaray Lisesi’ni 1973 yılında bitirdim ve 1978 de İstanbul Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi (bugünki statüsü ve adı Yldız Üniversitesi) nden elektrik mühendisi olarak mezun oldum. Askerlik öncesinde Bursa Transtürk Fren debriyaj fabrikasında elektrik bakım şefliği yaptım. Buranın iş hayatımdaki önemi, işe başladığımın ertesi günü 4 aylığına Fransa’ya eğitime gitmem olmuştur. Hergün birkaç insanımızın meçhul cinayetlere kurban gittiği bir dönemde 1- 2 gün içinde pasaport işlemlerini tamamlamış olmam beni işe alan fabrika müdürünü ziyadesiyle memnun etmişti. Daha sonra şimdi ABB olan ESAS transformator fabrikası bünyesindeki ELMAKSAN şirketinde ASEA marka ark ocaklarını ve ESAB kaynak makinalarını pazarladım; onu takip eden NETAS firmasında ise satış sonrası pazarlama ve eğitimcilik yaptım; ve 12 sene gibi uzun bir sure çalışacağım şimdiki adıyla Schneider Elektriğe girdim. Telemecanique kökenli olmam nedeniyle otomasyon ürünleri satış kanalı benim ana sorumluluk alanım oldu Fransa’ nın bu ünlü şirketinde. Buradan İK direktörlüğü pozisyonunda iken ayrıldım. Sonrasında EKA firmasında DANFOSS hız kontrol üniteleri satışında çalıştım ve şimdi de Hensel in yöneticiliğini yapıyorum.

Hensel Elektriğin faaliyet alanlarını kısaca anlatır mısınız?

Modern tesisat ve dağıtım sistemlerinde geliştirdiği yenilikçi ürün yelpazesi Hensel’i AG elektrik enerjisinin bağlanmasında, sigortalanmasında ve dağıtımında Pazar liderlerinden biri yapmıştır.

Hensel in ürettiği termoplastik ürün yelpazesini

ENYCASE, DK kablo bağlantı buatları; 1,5-240mm², IP 54-67

ENYBOARD, KV otomatik sigorta kutuları;63A,3-54 birim, IP 40- IP54-IP65

ENYMOD, Mi dağıtım panoları 630A, IP 65 polikarbonat;

ENYSTAR, FP kapaklı yeni pano sistemi 250A, IP 65

ENYSUN Profesyonel Fotovoltaik

Dağıtım Sistemleri olarak sıralayabiliriz.

Kısaca ifade etmek gerekirse, çevre şartlarının, tozun ve nemin gelişmiş tesisat teknolojisine bilhassa ihtiyaç gösterdiği her neresi olursa olsun Hensel yenilikçi çözümleriyle enerjinin güvenilir ve emniyetli bir şekilde IP 67 koruma sınıfına kadar dağıtılmasına
imkân sağlar.

Tüm Hensel ürünleri Test edilmiş bir kaliteye sahiptir:

•Plastik malzeme ömrü

•Kısa devre dayanma kapasitesi

•Yanmaya dayanım

•Yüksek ısıya dayanma sınırı

•İşlevsel test(yangın anında)

•IP koruma dereceleri
(toza ve suya karşı)

•Darbelere dayanıklılık

•UV ışınlarına dayanıklılık

•Halojensiz; silikonsuz

•Tehlikeli ortamlarda
(zone 2 ve Zone 22)dayanıklılık.

Bunların hepsi standartların öngördüğü özelliklerle donatılmış şekilde kullanıma hazır ürünlerdir.

Mesela, Mi ve FP endüstriyel elektrik güç dağıtım panolarını ele alalım:

-Mİ Enymod panolarında polikarbonat hammaddesi kullanımı HENSEL’in bu alanda ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Otomotiv sanayiinde kullanılan bir hammadde olan polikarbonat elektrik dağıtımında kullanılır oldu. Farlarda, tamponlarda kullanılan ve yalnızca pahalı arabalarda kullanılan bu malzemeyi HENSEL sektöre transfer etti. Darbelere dayanıklı, daha hafif ve daha kolay işlenebilen bir malzeme. 630A ve 1000A’e kadar IEC 60 439-1 ile uyumlu tip testli sistemler kurulabilir ve IP 65 koruma sınıfına sahiptir. Mi panosu eğer üzerinde herhangi bir işlem yapılmaz ve tek başına kullanılır ise IP 66 olur koruma sınıfına yükselir.

-FP Enystar kutu sisteminde ise kutular tek tek kullanılabildiği gibi, hızlı ve kolayca birleştirilerek, 250 A'e kadar IEC 60 439-1 ile uyumlu tip testli AG dağıtım panoları oluşturmak mümkün. FP Enystar kutu gövdesinin açık yan kenarları ve bu kenarlara entegre edilmiş contalar, kutuların hızlı ve kolay birleşmelerine imkan tanır ve böylece mevcut ünitelerin büyütülmesini sağlar. Zor çevre şartları dahil olmak üzere iç ve dış ortamlar için tasarlanan FP Enystar, IP 65 koruma sınıfını sağlayacak şekilde donatıldığı için, toza ve basınçlı suya karşı korumalıdır.

FP ENYSTAR yalnızca elektriksel güç dağıtımı için değil. Evrensel bir ürün ve başka alanlarda da kullanılabilecek bir üründür. Örneğin telekomünikasyon uygulamalarında da, bilgisayar şebekelerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Modüler olması gereksinimlere göre büyütülüp küçültülmesini sağladığından ölçek sorunlarının ötesindedir. Ayrıca bir kutu olarak da kullanılabilecek şekilde menteşeli bir kapağı da var, üstelik bu kapak şeffaf da olabilir, opak da. Polikarbonat malzeme kullanılarak yapılmış olması FP ENYSTAR’ı son derece dayanıklı kılmaktadır. Bu sayede gemilerden araçlara kadar her alanda işlevselliğini sürdürmektedir.

Her iki pano sistemlerinde de metal bir aksam olmadığı içinelektrik olarak tamamen yalıtkandır. Korozyona uğrama, paslanma, eğilme bükülme gibi sac panolarda görülebilecek olumsuzluklar bu panolarla yaşanmaz. Polyesterin hava şartlarından zaman içinde etkilenerek için için çürümesi, kırılgan olması, mukavemetini kaybetmesi gibi bir şey de söz konusu değildir. Çevre dostudur. 960 derece Kızgın Tel Deneyi’nden geçtiği için yangına karşı dayanıklıdır, halojensiz ve silikonsuzdur. Alev geciktiricili katkı malzemeli olduğundan kendi kendini sönümlendirir ve yangına sebebiyet vermez. Yetkisiz kişilerin panoları açmalarını önlemek için, kapaklar anahtarlı ya da tornavidayla açılacak şekilde temin edilebilir. Son derece esnek ve kullanışlıdır.

Alman menşeili köklü bir firma olan Hensel Elektrik dünya pazarında kendi alanında büyük bir firma. Hensel Elektriğin ileri dönük beklentileri nelerdir?

HENSEL 1931 yılında Lennestadt-Almanya’da kurulmuş bir aile şirketi. 780 çalışanı bulunuyor. Bunların 200’ü Almanya dışında görevli. 10 adet yan kuruluşu var. 46 ülkede mümessillikleri bulunuyor. Şirketin tam ismi, Alman ticaret yasası gereği, kurucusu ile aynı: Gustav Hensel. Şirketin kurulduğu dönemde panolarda elektrik sektöründe hep sac malzeme kullanılırmış, ancak Hensel metal ile elektriğin birbirleri ile çok uyumlu olmaması nedeniyle arayışlara girmiş ve dünyanın ilk plastik kabinini üretmişdir.

77 yıl önce dökme demir kutu ile başlanan pano işine daha sonra bakalit ile devam edilmiştir. Bugün dünyada üretilen panoların %80’i metal, kalanı polikarbonat. Şirketimiz işte bu %20’lik dilimdeki payını arttırmaya uğraşıyor. Bunun için bir yandan ürün çeşitlerini arttırıyor, diğer yandan pano işçilik ücretlerini düşürmeye çalışıyoruz..

HENSEL bugün aynı zamanda gerçek bir buat uzmanı ve bu ürünlerde pazardaki en geniş yelpazeye sahip. Ürünlerimiz arasında değişik amaçlar ve koruma sınıfları için çok çeşitli ve ilginç buatlar bulunuyor.

Örneğin, bir model, yangın ortamında 90 dakika süreyle 1000 C’ye dayanabiliyor, elektrik sisteminin
devrede kalmasını garanti ediyor. Yangında can kayıplarının yaşanmaması için binalardaki kapı ve asansörlerin, havalandırma sistemlerinin fonksiyonlarını devam ettirmeleri gerektiği bilinci ile bu tip buatlar üretiliyor.


Bir başka model, 1 metre derinlikte 15 dakika boyunca su geçirmiyor ve deniz suyunun aşındırıcı özelliğine karşı koyuyor. Bu ürünler dünyaca ünlü DNV tarafından sertifikalanmıştır.

HENSEL’in tüm ürünleri EN ve IEC standartlarındadır.


Güvenli bir tesisat için yazılım desteği de veriyoruz; emniyetli döşeme için ne kadar mesafe bırakılması gerektiği bu yazılımdan öğreniliyor. HENPAS ve ENYGUİDE adını verdigimiz bu yazılımları Internet’ten indirmek olanaklı.

HENSEL’in temel ilkesi sürekli yüksek kalite standartlarında üretim yapmak. Bu ilkeye sadık kalması sayesinde pazar lideridir su anda. Hensel kendisini satış yapan firma olarak değil müşterilerinin başarılarına katkıda bulunan partner olarak tanımlar. Sloganımız da “olabilecek en yüksek yararı garanti etmek.”

Bazı ülkelerde üretimimizle, bazılarında temsilciliklerimizle, bazılarında da kendi satış örgütümüzle faaliyetteyiz. Türkiye en genç ülke. Her ülkede büyüme planları yapılmaktadır.

Hensel Elektrik olarak Ar-ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Elbette. Neredeyse her gün araştırılan bir konu bu. Ben size Hensel’deki Ar-Ge çalışmalarını ürünlerimizi örnekleyerek anlatmaya çalışayım. Bizim kullandığımız polikarbonat hammaddesine bakarsanız bu alanda ne kadar başarılı olduğumuzu görürsünüz. Normal olarak otomotiv sanayiinde kullanılan bir hammadde olan polikarbonatı biz elektrik dağıtımında kullanmaya başladık. Farlarda, tamponlarda kullanılan ve yalnızca pahalı arabalarda kullanılan bir malzemeyi biz sektörümüze transfer ettik. Paslanmaz çelikten daha dayanıklı, daha hafif ve daha kolay işlenebilen bu malzeme müşterilerimize büyük yararlar getirdi. Ek olarak koruma sınıfı daha yüksek ürünler imal edebiliyoruz.. Size bir başka kanıt daha söyleyeyim; hayvancılık endüstrisinde ortam çok agresiftir, hayvanların bir çıktısı olan amonyum çok aşındırıcı bir malzemedir. O kadar ki standart polikarbonat bile buna dayanamamaktadır. Hensel’in Ar-Ge departmanı bulduğu bir kimyasal additif ve geliştirdiği bir formülle hayvancılık endüstrisinde kullanılabilecek malzemeler üretmemize önayak olmuştur. Bugün biz pazara domuz çiftliklerinde dahi özelliklerini kaybetmeyen pano ve bağlantı kutuları sunmaktayız. Bu amonyum proof ürünlerimize garanti de vermekteyiz tabii. Bazı durumlarda da fiberglas takviyeli polikarbonat malzemeden yapılmış ürünlerimiz var. Üçüncü bir örnek de karayolu tünelleri. Buralarda agresif gazlar var, bağlantı kutularına zaman içinde büyük zararlar vermekte. Keza bu tüneller zaman zaman deterjanlı sularla yıkanmakta. Bütün bunların kutulara zarar vermemesi gerekiyor. Hensel ürünleri tüneller için de dayanıklı ürünler geliştirmiştir. Bir başka örnek de balık çiftlikleridir. Buranın da kendine özgü nitelikte olan agresif bir ortamı vardır. Ar-Ge departmanımız balık çiftlerindeki koşullardan etkilenmeyecek malzemeler geliştirmeyi başarmıştır. Doğru olduğu düşünülen malzemeler kullanılacakları yerlerde teste tabi tutulmuşlardır. Hayvancılık sektörü için geliştirilenler Almanya ve Rusya’daki domuz çiftliklerinde, tüneller için geliştirilenler karayollarının gösterdiği tünellerde sınanmıştır. Bu malzemeler aynı zamanda gemi endüstrisinde de kullanılabilmektedir. Bütün ürünlerimiz için Bureau Veritas’tan alınmış sertifikalarımız bulunmaktadır.

Elektrik sektörünün içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence artık standartların net bir şekilde Avrupa Birliği standartlarına getirilmesi gerek. Çünkü elektrik gibi daima en kısa yolu seçen ve dikkatsizlik ya da vurdum duymazlık halinde sağlığımız için çok tehlikeli olabilen bir enerji ile ilgili işler yaparken ustamızın sesini değil standartların önerdiklerini ve behemal dinlememiz gereken yasalara uymalıyız. O zaman eşit şartlarda rekabete de yol açmış oluruz. Değilse mesela günümüz tabiriyle çakma IP 65 fiyatına gerçek IP 65’ i almak isteriz.

Bizim için en önemli husus bugün için, başta haksız rekabet, daha doğrusu elmayla armut karşılaştırılmasının sıkça yapılması. Hensel ürünleri yüksek vasıflı termoplastikden mamul ama ne yazık ki sıradan bir kullanıcı için plastik. İşte burada işler karışıyor. Bilinç düzeyi de çok önemli insanlarımızın.Tabii bu bizzat bizim meselemiz, müşteriyi aydınlatmak, ona farklılığımızın neleri ifade ettiğini anlatmak temel meselemiz olmalıdır.

Son kullanıcı maalesef fiyat odaklı olabiliyor..çok az bir farkı ödemekten imtina ederek ileride başına açılacak dertlere davetiye çıkarıyor. Kullanıcılar bu sebepledir ki eğitilmelidir. Ürünlerin faydaları, özellikleri anlatılmalıdır. Fiyat öne çıkarsa şurası bir gerçektir kalite bir adım geriye çekilecektir. Elektrik gibi tehlikeli bir sahada küçük hesaplar hep kötü sonuçlar doğurmuştur. Ya da işletme ömrü göz önüne alındığında, ucuz, aslında son kertede çok pahalıya mal olmuştur.

Yukarıda da söylediğim gibi biz henüz işin başındayız. Alacak daha çok yolumuz var. Bunun pazarda kaliteye olan talebin artmasıyla doğru orantılı olduğunu belirteyim hemen. Hensel Türkiye pazarına güveniyor. Onun için böyle bir yapılanmaya gitmiştir. Bundan sonra da hep burada olacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER