© Teknik Elektrik 2017-2024

TCyi en çok hangi ülke tehdit ediyor?

Türk halkının dış politika algılamalarına göre Türkiye için en büyük dış tehdidi ABD oluşturuyor.

Türk halkının dış politika algılamalarına göre Türkiye için en büyük dış tehdidi ABD oluşturuyor. ABD'yi tehdit olarak algılayanların oranında ciddi bir düşüş var; ancak ABD hâlâ ilk sırada yer alıyor.

Buna rağmen "Türkiye, savaş, iç çatışma, doğal afet gibi büyük bir sorunla karşılaşırsa en çok hangi ülke yardım eder?" sorusuna verilen cevap ise yine ABD. İsrail ve Fransa'yı tehdit olarak görenlerin oranında ciddi artışlar var. Dost ülke algılamasında Almanya radikal bir düşüş içinde. Ankete göre, halk Türkiye'nin geleceğini AB'de görüyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun Türk halkının dış politika algılamalarını ölçmek için gerçekleştirdiği anket ilginç sonuçlar ortaya koydu. "Türkiye'yi en çok hangi ülke tehdit ediyor?" sorusuna katılımcıların yüzde 25'i ABD cevabı verdi. Aralık 2005'te gerçekleşen ankette ise bu oran yüzde 30 idi. Bu önemli düşüşte George Bush yerine Barack Obama'nın yönetime gelmesi ve yeni ABD başkanının göreve başlar başlamaz Türkiye'yi ziyaret etmesinin rolü olduğu belirtiliyor. İkinci sırada yüzde 16 ile İsrail geliyor. İsrail'in Lübnan ve Gazze saldırıları ile Davos krizi bu algılamayı etkilemiş.

HABER7

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER