© Teknik Elektrik 2017-2024

Tarihî adım atıldı, 35 ilde kentsel dönüşüm başladı

Türkiye genelinde yaklaşık 7 mil-yon binanın elden geçirileceği kentsel dönüşüm süreci, Esenler’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı.

Türkiye genelinde yaklaşık 7 mil-yon binanın elden geçirileceği kentsel dönüşüm süreci, Esenler’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı. İlk kez patlatmalı tekniğin uygulandığı çalışmalarda 35 ilde 150 kamu binasının yıkımı için düğmeye basıldı. Aralarında Gaziantep, Samsun, İzmir ve Beyoğlu gibi farklı il ve ilçelerin bulunduğu sekiz ayrı yerle canlı bağlantı kurularak, yıkım gerçekleştirildi. İstanbul’da Esenler’in yanı sıra Beykoz, Küçükçekmece ve birçok ilçede yıkımlar yapıldı. Sarıgazi’deki Milli Savunma Bakanlığı’na ait 10 lojman patlayıcıyla yıkıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Yeni hayat alanlarını, yeşile önem veren bir anlayışla inşa edeceğiz.” dedi. Bu kapsamda hak sahiplerinin rızasını alacaklarını, halkın kendi dönüşümünü kendisinin yapacağını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümün başlatıldığı törende yaptığı konuşmada “Yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var. Mevcut güvensiz yapıları, can ve mal güvenliği bulunan yeni yapılarla değiştireceğiz. Kentsel dönüşüm de bunu sağlayacak. Rant odaklı değil, insan odaklı bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Sağlık merkezleri, parkları ile yepyeni yaşam alanları yaratacağız.” dedi. Erdoğan, bu kapsamda hak sahiplerinin rızasını alacaklarını ve vatandaşın kendi dönüşümünü kendisinin yapacağını söyledi. Konuşmasında halktan “Ekonomik ömrünü tamamlamış yapılarınızı lütfen kontrol ettirin.” talebinde de bulunan Erdoğan, “Çünkü o binalar mutlak surette yıkılacak. Vatandaşımızın sağlıksız binalarda yaşamaya devam etmesine göz yumamayız, yummayacağız.” dedi ve ekledi: “Modern şehirler kurmamız gerekiyor. Tüm binaların kontrol edilmesini sağlayacağız. Mesela dönüşüm sonrasında; Esenler’de yaklaşık 5 bin, Beyoğlu’nda ise bin 200 vatandaşımız yeni ve güvenli konutlarına kavuşacak.” Konuşmasının ardından Erdoğan, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’ya evleri yıkılacak vatandaşların kira bedeli olarak 10 milyon TL değerinde çeki teslim etti. 400 milyar dolarlık dönüşümün ilk etabı, İstanbul’da Esenler’in yanı sıra Beykoz, Küçükçekmece ve birçok ilçede 440 kilo patlayıcı kullanımı ile başladı. Sarıgazi’deki Milli Savunma Bakanlığı’na ait 10 lojman ise patlayıcıyla yıkıldı.

Türkiye genelinde 35 ilde gerçekleşen dönüşüm çalışmaları kapsamında, ilk olarak dün sabah, Hatay Kırıkhan’daki eski askerî lojmanın yıkımına başlandı. Türkiye için dönüm noktası olacak kentsel dönüşümde ilk yıkımlar; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van’da yapılıyor. Dönüşüm kapsamında en fazla yıkım da İstanbul’da yapılıyor. İstanbul Yeni Levent’te 33 daireli Milli Savunma Bakanlığı lojmanı, Sancaktepe’de 8 bin 110 metrekare MSB er pavyonu ve 90 metrekare su kulesi, Sarıgazi’de Maltepe’de MSB’ye ait 4 bin 536 metrekare er pavyonu ile Şakir Gürkan Sağlık Ocağı, bin 810 metrekare karargah binası, Küçükyalı’da MSB’ye ait lojmanın 606 metrekarelik su deposu, Kadıköy’de Semt Polis Hizmet Binası ve Fatih’te Vilayetler Semt Polikliniği’nin yıkımı gerçekleşiyor. Dönüşüm çalışmalarının 20 yıllık süreçte gerçekleşmesi planlanıyor. Bu sırada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 7 milyon riskli binayı elden geçirecek. Öte yandan, dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılacak yıkımlar sırasında Türkiye, ilk kez profesyonel anlamda dinamitli yıkım tekniğine sahne oldu. zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER