© Teknik Elektrik 2017-2024

TALPA: Tekirdağı türbülans düşürdü

Hollanda Amsterdam Schhiphol havalimanına iniş yapacağı sırada düşerek 9 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak basın açıklaması yapan TALPA elde bulunan bulgulara göre kazaya waketurbulance'ın yol açmış olabileceğini söyledi.

Hollanda Amsterdam Schhiphol havalimanına iniş yapacağı sırada düşerek 9 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak basın açıklaması yapan TALPA elde bulunan bulgulara göre kazaya waketurbulance'ın yol açmış olabileceğini söyledi. TALPA Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Pilat Ali Ziya Yılmaz, ikinci başkan Kaptan Pilat Mete Dane ve Genel sekreter Savaş Şen yaptıkları basın açıklamasında bu tür kazalarda kaza sonuç raporu açıklanmadan yapılacak her açıklamanın erken olduğunun altını çizdi.

'MOTOR DURDU' İDDİASI YALAN

Kazayla ilgili tespit ettikleri bilgileri düşen Tekirdağ uçağının radar görüntüsü eşliğinde anlatan TALPA Genel Sekreteri Savaş Şen uçağın gayet normal geldiğini ve olması gereken yerde bulunduğunu söyledi. Uçakta aniden bir düşüş yaşandığını belirten Şen, “1 dakikada bin 500 metre alçalış yaşanmış. Bu düşüşe rağmen pilatlor uçağı normal irtifada tutmaya çalışmış. Motor durmasında bile böyle bir düşüş yaşanmaz. Buna ancak önde ilerleyen büyük bir uçağın yaratacağı waketurbulance neden olabilir" dedi. Şen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Waketurbulance durumunda arkadaki uçak uçabilitesini kaybediyor. Böyle ani bir düşüşü pilotlar istese bile gerçekleştiremez. Bu durumda bile pilotlarımız uçağı başarıyla indirmişlerdir. Bizim edindiğimiz bilgilere göre düşen Tekirdağ uçağından 2 dakika önce Boston'dan gelen Boeing 757 uçağı alana inmiştir. Bu gibi durumlarda büyük uçak küçük uçak ayrımı yapılması gerekmektedir. İki uçak arasında belirli bir mesafe tutulması gerekmektedir. Bizim kaptanlarımıza bu uyarı yapılmışmıdır. Çünkü bulutların arasında ilerleyen pilotların önlerindeki uçağı görmeleri imkansız. Hollandalı yetkililer motor arızası ihtimalini ön planda tutuyor. Art niyet var.”

YETERLİ YAKIT VARDI

Uçakta 4 bin 100 kilogram yakıt olduğunu belirten Şen “Bu uçak rahatlıkla Köln meydanına iniş yapabilecek yakıta sahip. İsteselerdi 40 dakika Amsterdam'da havada kalabilirlerdi. Kazaya yakıt azlığının yol açtığı söylentilerinin bu yüzden bir geçerliliği yoktur” diye konuştu.

 

Dakika farkını bize açıklayın

TALPA Genel Sekreteri Pilot Savaş Şen, North West Havayolları'nın internet sitesine girdiklerinde, orada iddia edilen Boeing 757 tipi uçağın 10.24'de Schiphol Havalimanı'na iniş yaptığı, ancak havalimanındaki uçuş bilgilerinde uçağın saat 11.00'de indiğinin belirlendiğini söyledi. Kaptan Şen, “Biz bu aradaki dakika farkının neden kaynaklandığını açıklanmasını istiyoruz” dedi.

 

YENİŞAFAK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER