© Teknik Elektrik 2017-2024

Suriyelilerin dönüş umuduna tank engeli

Kaldıkları kamptan ayrılan sığınmacılar, önceki gece Güveççi köyünden Suriye'ye giriş yaptı.

Kaldıkları kamptan ayrılan sığınmacılar, önceki gece Güveççi köyünden Suriye'ye giriş yaptı. Ancak sınırda kendilerini bekleyen Suriye ordusuna ait 50 tankla karşılaşan mülteciler, kararlarından vazgeçerek Hatay'a geri döndü. Halen, Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı'da misafir edilen 10 bin 290 Suriyeli, Şam yönetiminin, reform vaatlerini hayata geçirmesini bekliyor.

Geçtiğimiz hafta ünlü yıldız Angelina Jolie'nin ziyaret ettiği sığınmacılar dün de Ankara'da görev yapan yabancı ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi. Büyükelçiler, Boynuyoğun ve Altınözü'nde kamplarda incelemelerde bulundu, sığınmacılarla görüştü. Batılı bazı yayın organları, Ankara'nın kamplara medyayı sokmaması dolayısıyla Suriyelilere kötü muamele yapıldığı yönünde haberler yapmıştı. Avrupalı diplomatlar, Ankara'nın Suriyelilerin rahat etmesi adına çocuk psikoloğundan ibadethaneye kadar kamplarda aldığı tedbirleri yerinde görmüş oldu.

ŞAM, ANKARA'NIN TAVRINDAN RAHATSIZ

Şam yönetimi, Suriye liderinin hafta başında verdiği reform sözünden tatmin olmayarak somut adım beklentisini dile getiren Ankara ve Avrupalı ülkeleri eleştirdi. Başkent Şam'da basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye'nin tavrını gözden geçirmesini istedi. Türkiye'nin Suriye'deki gelişmelerle ilgili yaklaşımı konusundaki sorular üzerine Muallim, "Türkiye ile 850 kilometreden daha uzun sınırımız var. Türkiye bizden etkilenir, biz Türkiye'den etkileniriz. Biz Türkleri, dost ve komşu biliyoruz. Dost da zor zamanda lazım, ama bakış açılarını gözden geçirmelerini istiyoruz." dedi. Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini ifade ederken, Ankara'nın sınırdaki çadırkentler için hazırlıklara Cisr eş-Şuğur kasabasındaki şiddet olayları başlamadan bir hafta önce başladığına dikkat çekti. Suriyeli bakan reform çağrılarına ise, "Kimseden ders almıyoruz. Reformlar gerçekleştiği zaman demokrasi konusunda başkalarına ders vereceğiz. Suriye kervanı yürüyor... Hangi reform yetmiyor? Ben bunlara tek bir şey söylemek istiyorum, Suriye'nin içişlerine karışmayı, kaos ve fitne sokmayı bırakın." karşılığını verdi.

Velid Muallim, Türk basınında yer alan 'ülkelerine dönenlerin öldürüldüğü' yönündeki iddialarının da doğru olmadığını savundu. Muallim, ayrıca Suriye'ye yönelik bir uçuş yasağı ya da askerî müdahalenin söz konusu olamayacağını, zira Irak ya da Libya gibi zengin petrol kaynaklarına sahip olmadıklarını söyledi. İran ve Hizbullah'ın ülkedeki protestoların bastırılmasında rol oynadığı yönündeki iddiaları da yalanladı.

 

Times: Türk Kızılay'ı sınırı geçebilir

İngiliz Times gazetesi ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ankara'nın Kızılay'ı Esed rejiminden kaçanlara yardım etmek üzere sınırın Suriye tarafına göndermeye hazırlandığını bildirdi. Gazete, bu durumun, Türkiye'nin "ordu destekli bir tampon bölge" oluşturmak zorunda kalacağı yolundaki spekülasyonları da tetiklediğine dikkat çekti. Böyle bir adımın, Suriye ile Türkiye arasında askerî gerginliği tırmandırabileceğini iddia etti. Bu arada, Avrupa Birliği son şiddet olayları sebebiyle Suriye'ye uyguladığı müeyyidelerin kapsamını genişletti. AB, Suriye ordusu ile irtibatlı olduğu belirtilen dört şirket ile muhalif gösterilerin bastırılmasında yol oynayan bazı yetkilileri kara listeye aldı. AB mayıs ayından beri halka şiddet uygulanmasında sorumluluğu bulunan 23 Suriyeli yöneticiyle bazı şirketlere yaptırım uyguluyor.  zaman

TÜM HABERLER