© Teknik Elektrik 2017-2024

Suriye uçağı F-168217;larla Ankara8217;ya indirildi

Suriye’den atılan havan toplarının Akçakale’de 5 Türk vatandaşının ölümüne yol açmasıyla gerilen Ankara-Şam hattında uçak krizi patlak verdi.

Suriye’den atılan havan toplarının Akçakale’de 5 Türk vatandaşının ölümüne yol açmasıyla gerilen Ankara-Şam hattında uçak krizi patlak verdi. Rusya’dan kalkan Suriye havayollarına ait bir yolcu uçağı, dün Türkiye hava sahası üzerindeyken silah taşıdığı şüphesiyle Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirildi. A-320 Airbus tipi yolcu uçağı, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 jetleri tarafından rotası değiştirilerek inişe zorlandı. Mürettebat dahil 37 kişinin bulunduğu uçağın kargosunda inceleme başlatıldı. Arama sonucunda uçakta askerî cihazlar bulundu.

Resmi ziyaret için bulunduğu Yunanistan’ın başkenti Atina’da katıldığı bir televizyon programında indirilen Suriye uçağıyla ilgili soruları cevaplayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan hakkını kullandığını söyledi. Uçağı Türkiye hava sahasına girdiği andan itibaren takibe aldıklarını ifade eden Davutoğlu, “Bu uçakla ilgili kargosunda mahiyeti itibarıyla sivil havacılık kuralları gereğince taşınması doğru olmayan bazı malzemeler olduğu bilgisi geldi. Biz de bu bilginin incelenmesi için bu uçağı indirdik.” bilgisini verdi. İncelemenin ardından, neticenin kamuoyuyla paylaşılacağını kaydeden Davutoğlu, aldıkları bilginin doğru çıkması halinde uluslararası hukukun gereğini yapacaklarını söyledi. Bakan, uçaktaki yolculara da yemek ihtiyacı dahil her türlü misafirperverliğin gösterildiğini dile getirdi.

Edinilen bilgilere göre, Suriye Havayolları’na ait RB-442 sefer sayılı A-320 Airbus tipi bir yolcu uçağı, saat 15.00’te Moskova Vnukova Havaalanı’ndan  Şam’a gitmek üzere hareket etti. Uçağın kargosunda silah taşındığı yönünde istihbarat alınması üzerine Ankara alarma geçti. Uçak, Türk hava sahası üzerindeyken, Genelkurmay’la irtibata geçildi ve F-16 savaş uçakları havalandı. Jetlerin, ‘müdahale emri’ üzerine Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirdiği uçak uluslararası prosedürün tamamlanması amacıyla bir süre bekletildi. Ardından yolcular indirildi. 180 yolcu kapasiteli uçağın 30 yolcu taşıdığı anlaşıldı. Polis ekipleri, uçağın indirildiği pistte ve havaalanı çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Güvenlik birimleri daha sonra uçakta inceleme başlattı. Uçağın indirilmesi Suriye’ye önemli mesaj içeriyor. Zaman’a konuşan yetkililer, Türkiye’nin bu hareketinin misilleme hareketi anlamı taşıdığını ifade ederek, “Ankara, Şam’a ‘Sen bizim topraklarımıza top atışı yaparsan biz sadece top atışıyla cevap vermeyiz. Başka alanlarda da misillemede de bulunuruz’ mesajı veriyor.” diye konuştu.

Türk uçakları Suriye hava sahasını kullanmayacak

Suriye yolcu uçağı Esenboğa Havalimanı’na indirilirken Dışişleri Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü (SHGM) ‘acil’ kodlu yazıyla uyardı. Suriye’nin misilleme yapma ihtimaline karşı Suriye hava sahasında bulunan Türk yolcu uçaklarının dönmesi istenildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine gündeme gelen yazıda, “Suriye hava sahasında ve bu ülke rotasında sivil bir uçağınız varsa rotasını çevirin, yere indirin.” denildi. SHGM, bunun üzerine Türk havayolu şirketlerine acil kodlu bilgi geçti. Suriye hava sahasını kullanan tüm sivil uçakların derhal dönmesi talep edildi. Bursa Yenişehir Havalimanı’ndan kalkan ve hacı adaylarını taşıyan Türk Hava Yolları uçağı bu uyarı üzerine 18.30’da Adana’ya indi. Yaklaşık 330 yolcusu bulunan uçak, yakıt ikmali yaptıktan sonra saat 19.58’de Cidde’ye gitmek üzere yeniden havalandı. Konuya ilişkin bilgi veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye hava sahasının artık güvenli bir hava sahası olma niteliğini kaybettiğini, Türk Hava Yolları başta olmak üzere bütün sivil uçuşların diğer güzergahları kullanmasının doğru olacağı yönünde bilgilendirmede bulunduklarını söyledi. Davutoğlu, Suriye’nin sivil uçuşlarına ise Türk hava sahasının açık olduğunu belirtirken, “Ama her an denetlediğimiz, her an takip ettiğimiz bir durum söz konusu. Suriye’deki sivil halka yönelik bu zulüm sürdükçe bu konulardaki titizliğimiz de devam edecektir.” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, bir soru üzerine ise gelişmelerin Türkiye-Rusya ilişkilerine gölge düşürmeyeceğine işaret ederek, “Olayın Türk-Rus ilişkilerini etkileyecek bir boyutu şu aşamada yok.” dedi. zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER