© Teknik Elektrik 2017-2024

Söz Beştepe’de: Hükümet nasıl kurulacak?

1 Kasım’a dek görev yapacak Geçici Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yeniden seçim’ kararı yayınlandıktan 5 gün içinde kurulacak.

Hükümet kurma çalışmalarında anayasa gereği zorunlu olan 45 günlük süre dün saat 24:00 itibariyle doldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa gereğince seçimin yenilenmesi kararı verecek. Erdoğan'ın ilk defa atacağı adımla birlikte 'tekrar seçim' için geri sayım da başlayacak. Erdoğan, bugün TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşerek seçim yenileme sürecinde bir karara varacak. Erdoğan daha sonra bir yazı hazırlayarak bunu Resmi Gazete'de yayımlanması için Bakanlar Kurulu ya da Başbakanlığa gönderecek. Yeniden seçim kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 5 gün süre içerisinde Geçici Bakanlar Kurulu oluşturulacak. Atayacağı başbakanın seçeceği isimlerle ilgili son kararı yine Erdoğan verecek.

Yüksek Seçim Kurulu'nun siyasi partilere önerdiği 1 Kasım tarihinde değişiklik olmazsa, seçmen 70 gün sonra sandık başına gidecek.

GEÇİCİ KABİNE OLUŞACAK

Bugün Meclis Başkanı Yılmaz'dan “Hangi partiye kaç bakanlık düşecek?" sorusunun yanıtını alacak olan Erdoğan, daha sonra vakit geçirmeksizin bir başbakan atayacak. Anayasa gereği, tekrar seçim kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 5 gün içinde Geçici Bakanlar Kurulu'nun oluşması gerekiyor. Atanacak Başbakan, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarını bağımsızlar arasından seçecek. Seçim döneminde geçici olarak bu görevlere gelen Kenan İpek, Sebahattin Öztürk ve Feridun Bilgin'in yine aynı görevleri sürdürebilecekleri belirtiliyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de bu kapsamda aynı rolü üstlenmesi bekleniyor.

KAZANIMLAR KORUNACAK

CHP ve MHP, Geçici Bakanlar Kurulu'na girmeme yönündeki tavırlarını sürdürürse, bu partilere düşen kontenjanlara bağımsızlar atanacak. Bu durumda görevlerin aksamaması için bakanlıkların yapısını iyi bilen, 13 yıllık kazanımları koruyacak isimlerin görevlendirilmesi planlanıyor. Özellikle müsteşarlar ve akademik camiadan bazı isimler gündeme gelebilir. HDP'den ise ılımlı isimlerin kabineye seçilmesi sürpriz olmayacak. AK Parti, stratejik önemdeki bazı bakanlıklarda isim değişikliği öngörmüyor. Görevi aldığı takdirde bakanları belirleme yetkisi Davutoğlu'nda bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da listeler üzerinde rötuş yapma hakkı var.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER