© Teknik Elektrik 2017-2024

Soykırıma devam

Filistin topraklarını 60 yıldır işgal altında tutan İsrail, Gazze Şeridi'nde başlattığı, son 20 yılın en kanlı saldırısına dünyaya kulaklarını tıkayarak devam ediyor.

Filistin topraklarını 60 yıldır işgal altında tutan İsrail, Gazze Şeridi'nde başlattığı, son 20 yılın en kanlı saldırısına dünyaya kulaklarını tıkayarak devam ediyor. Cumartesi sabahı başlayan hava saldırısında şimdiye kadar aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 300'e yakın Filistinli öldü, 900'den fazla Filistinli de yaralandı. İsrail hükümeti, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın talebi doğrultusunda, 4500 yedek askerin silah altına çağrılmasını onaylayarak kara operasyonu sinyalini verdi.

GAZZE YERLE BİR EDİLDİ

İsrail, Gazze Şeridi'nin denetimini elinde bulunduran Hamas'ın hemen hemen tüm askeri ve güvenlik binalarını vurdu. Gazze'deki yerel kaynaklar sokakların tümüyle boşaldığını, Hamas'lı polislere ait araçların sokaklardan çekildiğini ve saldırıların başlangıcından bu yana 210 hedefin vurulduğunu bildirid. Dahası İsrail ordusu, Gazze Şeridi ile Mısır'ın Sina çölünü bağlayan 40'tan fazla tüneli bombaladığını açıkladı. Gazze'de hastane yetkilileri, Mısır'dan Kahire'deki hastanelere yaralı taşımak için acil helikopter göndermesini istedi. Hastanelerin morglarında yer kalmadığı, koridorların cesetlerle dolduğu açıklandı. Öte yandan, İsrail askerleri, Batı Şeria'da saldırıları protesto eden iki Filistinliyi öldürdü, bir kişiyi de ağır yaraladı.

FİLİSTİN'DE BİRLİĞE DOĞRU

Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyaz bakanlar kurulunu olağanüstü topladı. Birleşmiş Milletlere, Dörtler Grubu'na, Arap ülkelerine müdahale çağrısında bulunan Feyyaz, Filistin'de (El Fetih ve Hamas arasında) iç barışın bir an önce sağlanmasını istedi. Öte yandan Batı Şeria'da Ramallah'ta, El Halil'de, Nablus'ta, Tubas'ta İsrail operasyonuna karşı gösteriler yapıldı. Bu gösterilere, uzun süredir ilk kez olmak üzere Hamas'ın da aralarında bulunduğu tüm Filistinli gruplar katıldı.

İKT'YE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Sağlık Bakanlığı'nın Dünya Sağlık Örgütü ile temasa geçerek, Filistinli yaralıların tedavilerinin sağlanabilmesi için gerekli girişimlerde bulunduğu bildirilirken Türkiye, Gazze Şeridi'ne yaptığı insani yardımları yoğunlaştırdı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu çerçevede, insani yardım taşıyan 10 TIR'ın yola çıkarıldığı, ayrıca, Filistin'e gönderilen 15 ambulanstan 5'inin Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki Erez geçiş noktasına ulaştığı bildirildi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'yla bir telefon görüşmesi yaparak, İKT Dışişleri Bakanlarının olağanüstü toplanmasını önerdiği bildirildi. İsrail Dışişleri Bakanı Livni de Babacan'ı arayarak bilgi verdi.

ALMANYA: SAYGI DUYUYORUZ

Almanya İçişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsrail'in saldırıyla ilgili olarak Hamas örgütünün Filistin halkına karşı iki yüzlü bir oyun oynadığını savundu. Steinmeier, “İsrail'in kendisini savunma hakkına saygı duyuyoruz" dedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ise İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki katliamını kınadığını açıklarken BM Güvenlik Konseyi yapılan acil toplantının ardından taraflara saldırılara son vermeleri çağrısında bulunulan ve Rusya tarafından hazırlanan bir bildiri yayınladı. Amerika saldırıyı hala kınamazken İngiltere sadece itidal çağrısında bulundu. İran saldırıyı sert bir şekilde kınadı ve Flistin'e bir yardım gemisi yolladı.

 

Cami vurdular

İsrail, Gazze'ye düzenlediği saldırıda bir camiyi de vurdu. İsrail hava kuvvetlerinin Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu yaralananlar hastaneye kaldırılırken, İsrail F-16 uçakları hastane yakınındaki Şifa Camisi'ne saldırıda bulundu. Şifa Camisi, saldırı sonrasında yerle bir olurken Filistinliler, camiye yapılan saldırıya tepki gösterdi. Cami enkazından Kur'an-ı Kerim'leri çıkaran halk, İsrail karşıtı sloganlar attı.

 

Sınır kapısını yıkmaya çalışıyorlar

İsrail operasyonunun ikinci gününde Mısır'ın Refah sınırındaki tünellerin bombalanmasının ardından kaçmaya çalışan bazı Filistinliler ve Hamas üyelerinin Refah sınır kapısını delmeye çalıştığı öğrenildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre bir grup Filistinli buldozerlerle Refah sınırındaki duvarlara dayandı ve yıkmaya çalıştı. Ancak sınırın diğer tarafında bekleyen Mısırlı güvenlik güçlerinin Filistinlilere ateş açtığı ve en az 20 kişinin yaralandığı bildirildi. Refah sınır kapısı civarında karşılıklı çatışmalar ise devam ediyor.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER