© Teknik Elektrik 2017-2024

Son kale sallanıyor

Libya'da geçtiğimiz günlerde başkent Trablus'a kadar ulaşmayı başaran ve ardından hızla kan kaybeden muhalifler, kontrolü tekrar ele alan Muammer Kaddafi birlikleri karşısında isyanın başkenti Bingazi'de son mücadelelerini veriyor.

Libya'da geçtiğimiz günlerde başkent Trablus'a kadar ulaşmayı başaran ve ardından hızla kan kaybeden muhalifler, kontrolü tekrar ele alan Muammer Kaddafi birlikleri karşısında isyanın başkenti Bingazi'de son mücadelelerini veriyor. Libya televizyonu, Ecdebiye kentinin kuzeyindeki büyük Zuveytina petrol terminalinin kontrolünü ele geçiren Kaddafi'ye bağlı birliklerin, muhaliflerin kalesi olan Bingazi'nin dış mahallelerine ulaştığını duyurdu. Muhaliflerden habere yalanlama geldi. Kaddafi Lübnan televizyon kanalı LBC'ye yaptığı konuşmada ise, isyancıların kalesi haline gelmiş olan Bingazi'yi yeniden ele geçirilmesi için savaş verilip verilmeyeceği konusunda, "Hayır, hayır, sanmıyorum" ifadesini kullandı. Akşam saatlerinde bir açıklama daha yapan Kaddafi, 'Bu gece (dün) geliyoruz. Direnene acımayacağız. Her ev aranacak" dedi.

'MUHALİFLERE PAZARA KADAR İZİN'

Öte yandan muhalifler, Bingazi şehri yakınlarında hava saldırısı düzenleyen savaş uçaklarından ikisini düşürdüklerini iddia etti. Misurata kentinde çıkan çatışmalarda 18, Ecdebiye'de ise 30 kişinin öldüğü bildirildi. Devlet televizyonu, Misurata'nın da Kaddafi güçlerinin eline geçtiğini aktarırken, muhaliflerin sözcüsü bu haberin de doğru olmadığını savundu. Sözcü ayrıca, Kaddafi'ye bağlı 60 askerin öldürüldüğünü ileri sürdü. Son gelen haberlere göre Libya ordusunun, muhaliflerin teslim olması için pazar gününden itibaren operasyonlarına ara vereceği bildirildi.

Libya sıcak çatışmalara sahne olurken, ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns, Kaddafi'ye sadık kuvvetlerin Bingazi'ye 160 km uzaklıkta olduklarını bildirdi. Burns, sahadaki durumu değiştirmek için Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının yetmeyeceğini de söyleyerek, "Sorun, uçuş yasağı bölgesinin son aşama mı ilk aşama mı olacağı" dedi. Burns ayrıca, BM'nin Libya'ya karşı atacağı adımlar için Arap ülkelerin mali destek sağlamasını istediklerini söyledi.

Kaddafi rejimine karşı çıkan Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi, Muammer Kaddafi'nin aklını kaçırdığını belirterek ülkenin doğusundaki Ecdebiye'ye giren birliklerine, karşılarına çıkan herkesi öldürme emri verdiğini söyledi. Dabbaşi ayrıca, "Halen bazı ülkeler, Kadddafi'nin yönetimde kabileceğini sanıyor, ama bu olmayacak. Kaddafi önümüzdeki birkaç hafta içinde ya Libya'nın dışına gidecek ya da öldürülecek" dedi. Kaynak:yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER