Skala Endüstriyel Ürünler ve Elektrik Sistemleri Sayın Tolga Erel İle Söyleşi
RÖPORTAJLARSayın Tolga Erel okurlarımıza kendinizden ve firmanız hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Temelini 6 yıl önce attığımız Skala Endüstriyel Ürünler ünvanlı firmamız sektörde yeni olmasına rağmen piyasada hızlı bir şekilde kendine yer edinmeyi başarmıştır.
Temelini 6 yıl önce attığımız Skala Endüstriyel Ürünler ünvanlı firmamız sektörde yeni olmasına rağmen piyasada hızlı bir şekilde kendine yer edinmeyi başarmıştır. Bu başarının temel unsurunun süreklilik ile kalite ve fiyat dengesini bozmamaktan geldiğinin bilincindeyiz ve bu prensiplerimizi bozmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ege Bölgesi ağırlıkta olmak üzere Türkiye’nin büyük sanayi kentlerinde markamızı yaygınlaştırma çabasındayız. Öncelikli hedefimiz uygun kalitede ki ürünleri uygun fiyatla müşterimizle buluşturmaktır.
Tolga bey ürün gruplarınız nelerdir?
Malzeme portföyümüz genel olarak pano içi ürünler olarak tabir edilebilecek gruplardan oluşmaktadır. SKP çeşitleri, yüksük ve pabuç grupları, w otomat baraları ve rayları, kablo bağları gibi çeşitlerle hizmet vermekteyiz ve her geçen gün listemize yeni ürünler ilave etmekteyiz. Dinamik kalabilmek adına ürün çeşitlerimizi sürekli geliştirmekteyiz.
Tolga bey ağırlıklı ürünlerinizi ağırlıklı olarak hangi ülkelerden ithal ediyorsunuz?
İthal ürünlerimizi İtalya ve Çin’den temin etmekteyiz. Tümüyle Avrupa firmaları ile çalışma isteğimiz olsa da Ülkemizde fiyatın çoğu zaman öncelikli olmasından ötürü Çin bağlantıları her zaman ön planda olmaktadır.
Türkiye ekonomisi istikrarı yakalamış diyebiliriz. Ama ülkemizde imalatçılar yine de pek kazanmazlar.. Sizde ileri de İmalatı düşünüyor musunuz? Hangisi şuan daha avantajlı görünüyor?
Prensip olarak bizde imalattan yanayız. Hali hazırda ürünlerimizin bir kısmı kendi imalatımızdır. SKP ve ekmuf çeşitlerimiz, w otomat baraları gibi kalemlerin üretimini yapmaktayız ve daha fazla ürünün imalatına girme isteğindeyiz. İmalat ve ithalatın kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Bizim gördüğümüz özellikle el işçiliğinin fazla olduğu ürünlerde ithalat devreye girmektedir. Bu da ülkemizde ki işçi maliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Ancak gerek ve yeter şartları sağladığımız takdirde ithalat yerine imalat yapıp ülkeye istihdam sağlamak hepimizin öncelikli prensibi olmalıdır.
Kendi sektörünüzle ilgili sorunlar nelerdir? Sizce bu sorunların çözümü noktasında neler yapılmalıdır?
Burada piyasanın genel sorunlarını ele almak gerekir. Bunların başında tahsilat problemi gelmekte. Bir diğer önemli konuda rekabet ve bunun getirdiği kârsızlık sorunları. Bize göre hepsinin temelinde yatan sorun arzın talepten fazla olması. Bunun çözümü içinse firmaların, özellikle imalatçıların cirolarını ihracata yöneltmeleri ve dolayısıyla yurt içi satışlarında fazladan oluşan arzı minimuma indirip piyasaya şekil vermeleri gerekmektedir. Sistem daima yukarıdan aşağıya doğru şekillenir. Zincirin üst halkalarının satış kaygısı olmadıktan sonra herkes kendi müşterisine daha ciddi yaptırımlar uygulayabilir ve buda daha ciddi ve temiz ticaretin kapısını açar.
Günümüzde satış kaygısı en üst halkadan en alta kadar her firmanın gündemini oluşturduğundan ister istemez firmalar riskli satışlara kayabiliyor ve sürekli fazladan gerek iskontosal gerek vadesel tavizler verebiliyorlar.
İlginizi Çekebilir