© Teknik Elektrik 2017-2024

Şimdi ders çalışma zamanı

Üst üste kazandığı üç seçimde oylarını yüzde 34'ten 47'ye kadar yükselten AK Parti'de çıta yüksek tutulunca, yerel seçimlerde CHP ve MHP'nin toplamı kadar oy almasına rağmen çıkan sonuç kimseyi tatmin etmedi.

Üst üste kazandığı üç seçimde oylarını yüzde 34'ten 47'ye kadar yükselten AK Parti'de çıta yüksek tutulunca, yerel seçimlerde CHP ve MHP'nin toplamı kadar oy almasına rağmen çıkan sonuç kimseyi tatmin etmedi. Başbakan Erdoğan, ilk değerlendirmesinde, sonuçların kendileri için bir mesaj anlamına geldiğini ve bunu doğru okuyacaklarını vurguladı. Başarıyı ve başarısızlığı masaya yatıracaklarını söylemekten çekinmedi. Derslerine iyi çalışacaklarının altını çizdi. Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de sonuçlara kayıtsız kalmayacaklarını ifade etti. Ulaşılan rakamı, "anamuhalefet ve muhalefet partisinin toplamından daha fazla oy alınmasını halkın hükümet politikalarını benimsemesi" olarak görüyor. Öte yandan seçmenin 'eksikleri giderin' mesajı da verdiğini dile getirdi.

CHP, seçim öncesinde yaptığı açılımların faydasını gördü. Çarşaflılara parti rozeti takan, her mahalleye Kur'an kursu vaat eden, türbe ziyaretinde bulunan, başörtüsü dağıtan CHP, il genel meclisi oyunu yüzde 18,3'ten yüzde 23,1'e taşıdı. CHP'nin İstanbul Büyükşehir adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bu politikayı sürdüreceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Çarşaflıların da partiye katıldığı açılım süreci başladı. Nitekim bundan sonra da böyle açılımlar sürecek. Bizim için önemli bir artı oldu ve bunu da sürdürmeye kararlıyız." dedi. Kavgadan uzak, uzlaşmacı siyasetin milletten karşılık bulduğuna dikkat çeken MHP'li Oktay Vural ise 29 Mart'tan en kazançlı çıkan parti olduklarını savundu. Kutuplaşmaya yer vermeyen MHP, politikalarının karşılık bulduğunu kaydetti.

TANRIVERDİ: NOKSANLARIMIZI TAMAMLAYACAĞIZ

İki muhalefet partisinden daha fazla oy alınması hükümet politikalarının benimsendiğini gösteriyor. Ancak, halk aynı zamanda 'eksiklerini düzelt' mesajı verdi. Dersimize çalışıp noksanlarımızı tamamlayacağız.

KILIÇDAROĞLU: AÇILIMLAR BİZE ARTI OLARAK DÖNDÜ

Çarşaflıların partiye katıldığı açılım süreci devam edecek. Onlar da benim gibi bir insan. Bu tamamen samimi bir açılımdı. Bizim için önemli bir artı oldu ve bunu sürdürmeye kararlıyız. Bunlar hayatın var olan yüzü. VURAL: UZLAŞMACI SİYASETE DEVAM EDECEĞİZ Demokrasiden, millî iradeden yana olduğumuzu belirttik. Hiçbir davanın tarafı olmadık. Kavgadan uzak duran uzlaşmacı siyasetimiz milletten karşılık buldu. Oylarımız arttı. Bu anlayışla yola devam edeceğiz.

Seçimlere büyük katılım

29 Mart yerel seçimlerinde kimlik numarası şartına rağmen halk sandığa koştu. Resmî olmayan sonuçlara göre seçimlere katılım yüzde 85 oldu. 41 milyon 90 bin kişi oy kullandı. AK Parti 45, CHP 13, MHP 10, DTP 8, DSP 2, BBP 1, DP 1 ve bağımsızlar 1 il belediye başkanlığı kazandı.

Nefes kesen yarışın galibi Aytaç Durak

Adana'da AK Parti, CHP ve MHP arasında sabaha kadar süren kıyasıya yarıştan Aytaç Durak galip çıktı. Farklı bölgelerden gelen sonuçlarla adayların öne geçtiği yarışta MHP'li Aytaç Durak yüzde 29,96 oy oranıyla, yüzde 29,70 oy oranına ulaşan AK Parti adayı Mehmet Ali Bilici'nin önünde 2.000 oy farkla seçimi kazandı. Bu seçimlere kadar 4 kez parti değiştiren Durak, 29 Mart'ta AK Parti'den aday gösterilmeyeceğini anlayınca istifa ederek MHP'den aday olmuştu. Durak, girdiği 6 seçimin 5'inden galip çıktı.

Dış basın: AK Parti kazandı ama hız kesti

Türkiye'deki yerel seçimler, dünya medyasında da yankı buldu. Dış basın, haberlerinde AK Parti'nin açık farkla kazanmasına rağmen uğradığı oy kaybını 'hız kesme' olarak değerlendirdi. Bunun nedeni olarak ise ekonomik kriz gösterildi. Los Angeles Times, "AK Parti kolay kazandı" derken, New York Times, iktidar partisinin oy kaybında ekonomik krizin etkili olduğunu vurguladı. Financial Times, sonuçları "AK Parti seçmen desteğini tazeledi" şeklinde verdi. Le Figaro ise Erdoğan'ın yüzde 39 oydan memnun olmadığını belirtti.

Sağ oylar bölündü, sol partiler kazandı

AK Parti'nin birinci, CHP'nin ikinci, MHP'nin üçüncü parti olduğu seçimlerde sol (CHP, DSP) yüzde 25,58 oy aldı. DTP ve marjinal partilerin oylarıyla bu rakam yüzde 32'ye çıktı. Sağ oylar ise yüzde 68'i buldu. Birçok ilde sağ partiler arasındaki yarış, sola yaradı. Aydın ve Mersin'de MHP ve AK Parti'nin mücadelesinden CHP, Iğdır'da ise DTP kârlı çıktı. Çok sayıda ilçede de benzeri bir durum yaşandı.

Seçmenden adayına göre oy

29 Mart, birçok ilde adayların öne çıktığı bir seçim oldu. Halkın ilgisini kazanan adaylar her şeye rağmen ipi göğüsledi. Bazı illerde ise sevilen isimler güçlü rakipleri karşısında kazanamasalar da partilerinin oylarını artırdı. Şanlıurfa'da AK Parti'nin aday göstermediği Ahmet Eşref Fakıbaba ve Adana'da Aytaç Durak tekrar başkan seçilmeyi başardı. CHP'li Kılıçdaroğlu İstanbul'da, MHP'li Yavaş da Ankara'da belediye başkan adaylarıyla çekişmeli bir yarış sergiledi.

Önder Sav, Elmadağ'da CHP'yi eritti

Yerel seçimlerin en ilginç sonuçlarından biri Ankara'nın Elmadağ ilçesinde alındı. CHP, Genel Sekreter Önder Sav'ın Hz. Muhammed ve hac ibadetini alaya aldığı Elmadağ'da darbe yedi. AK Parti adayı Gazi Şahin, yıllardır CHP'nin elinde bulunan başkanlığı farklı kazandı. Sav, hacca gitmek istediğini söyleyen Mustafa Ünal adlı vatandaşa, "Boş ver, Araplara para kaptırma. Bakarsın Muhammed seni bırakmaz." demişti.

ZAMAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER