© Teknik Elektrik 2017-2024

Şifre yok, işgüzarlık var

Aldıkları güvenlik tedbirleri ile kopya çekilmesinin önüne geçtiklerini, birilerinin oyunlarını bozduklarını' vurgulayan Demir, iddiaların altında bu durumun yattığını savundu.

Aldıkları güvenlik tedbirleri ile kopya çekilmesinin önüne geçtiklerini, birilerinin oyunlarını bozduklarını' vurgulayan Demir, iddiaların altında bu durumun yattığını savundu. Adaylara dağıtılan kitapçıklarda herhangi bir şekilde şifre olmadığına dikkat çeken Demir, iddialara yol açan basın kitapçığının hazırlanmasında ise 'bir miktar acemilik' yapıldığını kabul etti. "Bu, tamamen soruları basan Meteksan'da bilgi işlemde çalışan bir arkadaşın işgüzarlığı." diyen Demir, bundan sonra basına master (ana) kitapçığı değiştirmeden vereceklerini, şıkların dağılımını da daha dikkatli yapacaklarını kaydetti.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 'şifreli kopya' iddialarıyla ilgili açıklama yapmak üzere medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Ankara Rixos Otel'de bir araya geldi. Demir, burada tartışmaların odağındaki basın kitapçığının hazırlanma sürecini açıkladı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçıklarını basan Meteksan'dan basına verilecek bir kopya istendiğini ifade eden Demir, şunları anlattı: "Talimatımız üzerine basına verdiğimiz soru kitapçığını düzenlemişler. Bu soru kitapçığı master soru kitapçığı değil, adaylara verilen soru kitapçığı değil. Gereksiz bir şekilde, bir miktar 'acemilikle' doğru cevap seçeneğini yerinde tutarak yanlışları karıştırarak masterdan türetilmiş yeni bir soru kitapçığını biz basına verdik. Böyle bir soru kitapçığı, öngöremediğimiz sonuçlar oluşturdu. Kamuoyunu tatmin etmek adına tüm soru kitapçıklarını, soru kitapçık numaralarıyla ilişkilendirilecek biçimde internet sayfamıza koyduk. Bugün (dün) itibarıyla 530 bin kitapçığı bitirmiş durumdayız."

Basına verilen kitapçığın hiçbir adaya verilmediğini tekrar eden Demir, gazetecilerin, "Basına verilen kitapçıkta bir algoritma olduğunu siz de kabul ediyor musunuz?" sorusuna, "Bu bir gerçek." karşılığını verdi. "Peki bu tamamen tesadüf mü yoksa birtakım kişiler tarafından şaibe çıksın diye özel olarak mı hazırlandı?" sorusunu şöyle cevapladı: "Tamamen işgüzarlık. Arkadaşlar bize master soru kitapçığını vermeliydi, basına vermek üzere. Ama elinde bir karıştırma imkanı var ya, onu kullanmak istiyor. Ama cevap anahtarını da aynı tutmak istiyor."

Demir, aynı yöntemi ikinci aşama sınavında da uygulayacaklarını söyledi. Lisans Yerleştirme Sınavı'nda soruların cevap şıklarının rastgele mi yoksa küçükten büyüğe mi sıralanacağı sorusu üzerine, "Rastlantısallığı artıracağız, daha dikkatli olacağız." ifadelerini kullandı. Bir gazeteci, "başka şifreler olduğu yönündeki haberleri" hatırlatınca şunları kaydetti: "Doğru seçeneğin yeri her adayda rastgele biçimde yer değiştirmiştir. Yanlış seçeneklerin yerlerinin de rastgele değiştirilmesi gerekirken, bu rastgelelikte bir eksiklik oluşmuştur. Bu bir şifre değildir. Şimdi 'En büyüğün sağındaki doğrudur. O zaman en küçüğün solundaki de doğrudur' diye bir desen bulabilirsiniz. Ararsanız 1 milyon 700 bin kitapçıkta bunları bulabilirsiniz." ÖSYM Başkanı, bir gazetecinin, "İkinci sınavda bir tane bile basına dağıtılan kopyadan adaylara gittiği ortaya çıkarsa bunun altından bu sistem nasıl kalkacak?" sözü üzerine, "Yapmayacağımız hatalardan bir tanesi basına böyle bir garip kitapçığı dağıtmak olacak. Yanlış seçeneklerin dağıtılması konusunda daha titiz, daha rastgele davranacağız." şeklinde konuştu.

İddiaların ardından aday kitapçıklarında basın kitapçığına benzer oluşumun bulunup bulunmadığını araştırdığını kaydeden Demir, şöyle devam etti: "Arkadaşlarıma talimat verdim, hangi kitapçıkta buna benzer oluşum var, bulun dedim. Bulamadılar henüz, bulamazlar da."

YGS'nin iptalini gerektirecek bir durum yok
ÖSYM Başkanı Ali Demir, Rixos Otel'deki toplantıda YGS sonuçlarını beklenenden daha kısa sürede açıklayacaklarını bildirdi. YGS'ye giren 1 milyon 700 bin adaydan 1 milyon 400 bininin cevap kağıtlarının okunduğunu belirten Demir, "Okuduğumuz kâğıtların sonuçlarını 2010 YGS ile mukayese ettik. Olağan dışı hiçbir durum söz konusu değil. Bir grubu, bir kişiyi öne çıkarıcı hiçbir sonuç görünmüyor." dedi.

Prof. Dr. Demir, YGS'nin iptal edilmesini gerektirecek bir durum olmadığını vurgulayarak, "Sonuçlar açıklandıktan sonra tüm başarı sırasını birinciden 1 milyon 700 bininciye kadar kullandıkları soru kitapçıklarının numaralarını liste halinde ilan edeceğiz. Aday, bu listeye baktığında kaçıncı olduğunu kendisi öğrenebilir." bilgisini verdi.

Bir gazetecinin, "Yaşanan olaylardan ötürü öğrencilerin psikolojilerini nasıl düzelteceksiniz?" sorusuna Demir, bu toplantıdan sonra tüm adaylara bu süreci özetleyen çok net bir mektup yazacağını anlattı: "Onlara 18 Haziran'a odaklanmalarını isteyen bir mektup yazacağım." Demir, "Danıştay'ın sınavı iptal etmesine hazır mısınız?" şeklindeki soruya ise, "İptal kararı verirse buna saygı duyarız. En kısa zamanda sınavın yenisini yaparız." karşılığını verdi.

"Meteksan ile çalışmanızın sebebi ne? Kendi matbaanızı kuracak mısınız?" sorusu üzerine Demir, ÖSYM'nin 36 yıldır Meteksan ile çalıştığını ve Meteksan'ın çok ciddi bir bilgi birikimi olduğunu vurguladı. Matbaa kurmayı düşünmediklerini dile getiren Demir, "Hedefimiz, sınavları elektronik ortama dönüştürmek." açıklamasını yaptı. Buna yönelik hazırlıklar yaptıklarını anlatan Başkan, bu sınava geçmeden önce prototip denemeler yaptıklarını ve bunu eğitim bilimcilerin onayladığını bildirdi. Demir, soruları hazırlayan ekibin aynı olduğunu sözlerine ekledi.

Bir adayın sınavı iptal
Tunceli'de YGS'nin yapıldığı salonda bir sınav kitapçığı ve cevap anahtarı bulundu. ÖSYM Başkanı Ali Demir, bu kişinin sınavının iptal edileceğini belirterek, şunları söyledi: "Bu, her sınav sonrasında yaşadığımız bir gerçek. Onun gibi birkaç tane daha geldi. İşleme koymak mümkün müdür? O sınav iptaldir. Cevap kağıdı orada 3 gün yatacak sonra bana gelecek ve ben onu değerlendirmeye alacağım, olur mu öyle şey? Orada kimin hatası olduğunu bilemem ben. Aday neden teslim etmedi? Adayın görevidir cevap kağıdını teslim etmek. Paketlendiğini kontrol etmek adayın kendisinin görevidir. Yazılı olarak bu kendisine söyleniyor." ANKARA, TUNCELİ ZAMAN

Uzmanlardan medyaya tepki
Uzmanlar, 'şifreli kopya' iddialarının öğrencileri olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, "İddiaları ortaya atanlar öğrencileri düşünmüyor." diyor. Psikolog Ahmet Kurt, bu tür şaibelerin öğrencide ciddi bir güven kaybı, moral ve motivasyon eksikliğine yol açtığını söylüyor. Medyada YGS ile ilgili her gün yeni şifreler icat edildiğini belirten Kurt, "Bundan sonra öğrenciler her sınava kuşkuyla bakacak, tedirgin olacak. Bu da başarısını olumsuz yönde etkileyecek." uyarısında bulunuyor. Kurt, hiçbir şey netleşmeden şifre iddialarının kesin doğruymuş gibi lanse edilmesinin çok yanlış olduğunu vurgularken, bu söylentilerin öğrencilerde hayat boyu silinmeyecek izler bırakacağını da ifade ediyor. zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER