© Teknik Elektrik 2017-2024

Sezaryen doğumdaki artış sürüyor

2002 yılında tüm doğumlar içinde yüzde 21'lik paya sahip olan sezaryen doğum oranı, 11 yılda yüzde 50,4'e çıktı.

Türkiye'de, anne sağlığı açısından tıbbi gereklilik olmadığı sürece başvurulmamasına yönelik çalışmalar yürütülen sezaryen doğumdaki hızlı artış sürerek, 2002 yılında tüm doğumlar içinde yüzde 21'lik paya sahip olan sezaryen doğum oranı, 11 yılda yüzde 50,4'e çıktı. 

Sağlık Bakanlığınca her yıl hazırlanan Sağlık İstatistikleri Yıllığı'ndan derlenen verilere göre, tıbbi zorunluluk olmadığı sürece anne adaylarının normal doğuma özendirilmelerine yönelik çalışmalara karşın sezaryen doğum tercihi artarak devam ediyor. 

Türkiye'de 2002 yılında yapılan tüm doğumlar içinde yüzde 21'lik paya sahip sezaryen doğum oranının, 10 yıl içinde katlanarak yüzde 48'e ulaştığının görüldüğü istatistiklerde, son yapılan ölçümlemeyle 2013 yılında artmaya devam ederek yüzde 50,4'e çıktığı tespit edildi.

En çok Akdeniz, en az Kuzeydoğu Anadolu'da yapılıyor 

Bölgelere göre sezaryen doğum sıklığına ilişkin verilerde, tüm doğumlar içinde en fazla sezaryen operasyonuna başvurulan bölge yüzde 60 ile Akdeniz Bölgesi olarak öne çıktı. 

Sezaryen doğum sıklığında Akdeniz'i, yine Türkiye ortalamasının üzerinde oranlara sahip yüzde 59 ile Ege, yüzde 58 ile Batı Marmara bölgeleri ile yüzde 57 ortalamayla nüfus yoğunluğu bakımından tek başına değerlendirilen İstanbul izledi. 

İstatistiklerde yüzde 55 ortalamayla Doğu Karadeniz, yüzde 54 ortalamayla Doğu Marmara Bölgesi, yüzde 52 ortalamayla Batı Karadeniz ve yüzde 51 ortalamayla da Batı Anadolu illeri sezaryen doğuma başvurma sıklığında Türkiye ortalamasının üzerinde yer alan bölgeler oldu. 

Orta Anadolu'da yüzde 49, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 38 ölçülen sezaryen doğum oranı, Türkiye'de en düşük seviyede çıkan bölge ise yüzde 30'luk ortalamayla Kuzeydoğu Anadolu illeri oldu. 

Dünya ortalamasının 3 katını aştı 

Türkiye, sezaryen doğumda ulaştığı yüzde 50,4'lük oranla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileriyle kıyaslandığında dünya ortalaması olan yüzde 16'ının 3 katını aşmış oldu.

Avrupa bölgesi ortalaması olan yüzde 24'ü de 2 kattan daha fazla aştığı tespit edilen Türkiye'nin, sezaryen doğumda yüzde 28 ortalamaya sahip "üst gelir grubu" ile yüzde 32 oranında sezaryen doğuma başvurulduğu ölçülen "orta-üst gelir grubu" ülkelerinin üzerinde yer aldığı görüldü. 

Özel hastanelerde 100 doğumdan 68'i sezaryenle 

Sezaryen doğumda, sağılık kuruluşları sınıflandırmasında özel hastaneler, bu operasyona en fazla başvurulan yerler oldu. 

Türkiye'de gerçekleşen her 100 doğumdan 50,4'ü sezaryen doğumla yapılırken, özel hastanelerde bu oran yüzde 67,9 olarak ölçüldü.  Sezaryen doğuma başvurma oranı üniversite hastanelerinde yüzde 63, devlet hastanelerinde ise yüzde 36 olarak belirlendi. 

İlk kez sezaryen yapılma sıklığı ise düşüyor 

Sezaryen doğuma ilişkin istatistiklerde, göreceli olarak tek olumlu gelişme ise gereksiz şekilde sezaryen doğumun önüne geçilmesi açısından önemli bir veri konumundaki "primer sezaryen" yüzdesinde ortaya çıktı. 

Anne adayının kaçıncı doğumu olduğuna bakılmaksızın, geçirdiği ilk sezaryen operasyon olduğunu gösterir "pirimer sezaryen" oranı, bu istatistiğin tutulmaya başlandığı 2009 yılından 2013 yılına kadar geçen 4 yıllık süreçte yüzde 27,2'den yüzde 25,9'a geriledi. 

Kaynak : AA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER